Bakir u stilu lošeg đaka prepisuje od Dodika

 

“U vrijeme kad je inflacija 10 posto, mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni tim novcem rade i posuđuju ga” – kazao je Izetbegović prije nekoliko dana.
Onda je mrtav-hladan u poslaničkom domu Parlamenta BiH zatražio da se raspravlja o vraćanju bh zlata i novca iz stranih banaka, kojima se čuva i štiti stabilnost KM čiji kurs je čvrsto vezan uz euro. I, iako odbija i ne želi bilo kakvo poređenje a posebno izjednačavanje sa Dodik Miloradom, ovim je sam napravio okvir za njegovu sliku.

Milorad Dodik je kao što znamo već nekoliko puta predlagao skoro istu stvar, još 2017. i to je ponovio nekoliko puta kasnije, naročito u doba corona pandemije. Tako je 06.02.2017.godine zatražio intervenciju u Zakonu o Centralnoj Banci, ciljajući na ‘višak’ deviznih rezervi koje leže neiskorištene na računu Centralne Banke, kako je rekao, a tih 600 miliona bi se moglo podijeliti između entiteta u omjeru 2/3 (Federaciji) :1/3 (Republici Srpskoj). Ovim bi se, rekao je Dodik ojačale vlade, likvidnost BiH i osnažila država ali to neće vlasti u Sarajevu.
Kasnije će Dodik u rezervama pronaći više para, 16. marta ove godine je zatražio 2,5 milijardi KMa iz Centralne Banke, i sve u cilju ‘spašavanja države’.

Ove zahtjeve i Dodika i naknadno njegovog prepisivača Bakira Centralna Banka BiH je ‘glat’ odbila a i poslanici bh Parlamenta uz obrazloženje da političari treba da ove stvari ostave stručnjacima. Dok je to bila samo ‘ekskluziva’ Milorada Dodika, to je odbijao i Bakir i SDA koja je tada tvrdila da Dodik ‘razbija’ sve u BiH pa bi još i da razbije i uništi Centralnu Banku bez koje nema države, sada kad je Bakir u maniru lošeg đaka u školi prepisao od Milorada, SDA šuti kao usrana. Valjda zato jer je Bakir Izetbegović kao stari trezoraš i ljubitelj zlata (podsjećamo na ratni dokumentarac ‘Jedna vreća za mog Bakira’ objavljen 2016. u kojem se razotkriva pljačka donacija novca i zlata Izetbegovića, konkretnije majke Izetbegovića u Turskoj) umjesto u keš udario u zlatne poluge i obveznice države. U čemu je jedina razlika između njega i Dodika, u svemu ostalom su isti.
A love uvijek fali.

Sin Velikog Oca bi rekao da nema izjednačavanja i poređenja jer nije (valjda) govno sve što smrdi, voli on tako da se valja u poslovicama, metaforama i frazama. Pa čak i kad zaudara. Kad je već tako, onda meni ovaj mutavi i veoma opasni potez udara na Centralnu Banku BiH bošnjačkog ‘lidera’ više odgovara jednoj drugoj narodnoj doskočici : nije govno nego se pas posr’o.
No, odmaknemo li se samo malo dalje od pasjeg izmeta, vidjet će mo da ovaj pljačkaški potez Izetbegovića Mlađeg nije ni prvi ni zadnji trag njegove sličnosti sa bratom po vlasti Dodikom i njegove blijede i zakašnjele (vazda kopira i vazda kasni iza Dodika) kopije što ga svrstava u sam vrh članova ‘moravsko-resavske škole’ .
Kao što znamo  ovo je sinonim za učenike sklone prepisivanju na testovima koji je opet nastao na temeljima prave Resavske škole iz manastira Manasija ili Resava u Srbiji s početka 15 vijeka. Kada je po naredbi despota Stefana u taj manastir  dvedena grupa monaha koji su bukvalno prepisivali knjige da bi bile sačuvane.
Ispit je Bakir davno položio sa odličnim.
photo : Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, karikatura magazin Byka, arhiv