Dok se svijet priprema i već daje prve covid19 vakcine, u BiH se mogu očekivati tek polovicom iduće godine. Plus, nas više zanima da li su vakcine ‘halal’ nego koliko su uspješne

 

Bh vjerskoj ozbiljnoj zajebanciji nikad kraja.
Prema navodima ‘Prvog U Bošnjaka’ Reisa ef. Kavazovića, Islamska Zajednica BiH ‘načelno nije protiv vakcina koje su odobrene od struke i nauke’ ali ‘konačan stav o covid vakcinama će se ‘zauzeti tek kad muslimanske zemlje podvrgnu vakcine laboratorisjkim analizama‘ i kad se utvrdi ‘ima li u njima svinjskih komponenata’, koje su neprihvatljive za muslimane jer te komponenete nemaju ‘halal status’.
Dakle, čak i da je bh vlast na vrijeme uplatila potreban novac i obezbjedila dovoljna broj vakcina, a nije, prije njene upotrebe IZ hoće da zna da li su one ‘halal’ ili nisu.
Naučnim laboratorijama i borbi protiv pandemije, Reis je dodao vjersku komponentu čime je teorijama zavjere u pandemiji dolio ‘benzina na vatru’, budući da je BiH islamska, šerijatska država, i unaprijed je obezvrijedio kontingent naručenih vakcina. Napose, još jednom je dokazao da po svaku cijenu želi da se Islamska Zajednica miješa u sve i da u svemu u državi učestvuje.
Uz opasku i ‘zabrinutost’ za svinjskim komponentama, Reis je čak i nužno načelo podredio vjerskom, jer ‘iako neke zabranjene stvari postaju u nužnosti dozvoljenima’(‘mi će mo zauzeti konačan stav o tome kad se urade laboratorijske analize‘), podcrtao je i unaprijed sve do sada provjerene vakcine doveo u sumnju.
Čak i pored činjenice da je u BiH smrtnost iz dana u dan od pandemije u uzlaznoj putanji.

Koje će to laboratorije i iz kojih muslimanskih zemalja vršiti provjeru naučnika i svjetskih laboratorija, Reis nije naveo, ali jeste ubacio dozu sumnje koja će popraviti ionako veliku smrtnost kada vakcine budu dostupne, ako u međuvremenu te vakcine ne dobiju ‘halala’ certifikat.
Podsjećamo, do sada su u ‘opticaju’ ruske vakcine (Gamaleya institut)., evropske (AstraZeneca, Oxford, Pfizer, BioNTech, Janssen), kineske (Sinovac, Cansino, Sinopharm, u saradnji sa dva državna kineska naučna instituta – Wuhan i Beijing), američke (Moderna i Novavax), veliki broj arapskih islamskih zemalja je već naručio ili otpočeo sa vakcinacijom ne ulazeći u ‘halal’ komponentu jedino IZ u Sarajevu ide korak naprijed u prošlost.
Ne vjeruje se čak ni ‘bratu’ Turčinu (Ugur Sahin i Ozlem Tureči) čija vakcina iz firme ‘BioNTech’ se već upotrebljava u suradnji sa Pfizer i Oxford kompanijama, ne ‘pika se’ ni bratska Malezija koja se odredila prema kineskim vakcinama, ostaje onda jedino kao najizvjesnija postavka da ‘laboratorije’ na koje se poziva Reis računaju na bh Agenciju za halal kvalitete, kao najpouzdaniji ‘naučni’ dokaz u prihvatanju ovog spasonosnog cjepiva.

Kao za halal paštetu, mesni narezak, čips, ili sladoled. Uplatiš Agenciji (IZ) lovu a ona ti da certifikat ‘halal’ i šibaj! Iako, i agencija za hahal certifikate i Reis znaju odlično da nema čokolade, ni čipsa ni kolača bez svinjskog želatina, a ni narezka ili paštete.
Bh vlasti su se opredjelile za ‘evropski’ tip vakcine ali u već poznatim koruptivnim i konstitutivnim navlačenjima, kasnila je uplata tako da će mo vakcine dobiti među zadnjim. Ne zato što smo siromašna zemlja (iako ima i toga) već zato što smo korumpirana i nesposobna država.
Tek je navodno prije par dana izvršena uplata manjih količina (tek za 10% stanovništva) vakcina i prve dopreme se očekuju ‘u prvom kvartalu’ iduće godine, dakle tek poslije aprila što znači da bi prve vakcine mogle početi sa primjenom tek u junu ili julu iduće godine.

Ako do tada stignu laboratorijski nalazi ‘muslimanskih zemalja’ da u bočici nema ‘svinjskih komponenata’. Kojih očigledno ima u Islamskoj Zajednici BiH i u samoj vlasti, jer, ovo su čiste svinjarije koje nemaju veze sa zdravim mozgom.

Ako je ‘hahal’ donacija omrznutog Milorada Dodika za džamiju ili Medresu halal, ako je svaka donacija IZ od kockara i kockarnica ili od presuđenih lopova biznismena ‘halal’, jer ‘nužnost mijenja pravila’, zašto bi onda bio problem u vakcini koja spašava živote? Taman da je u bočici čitava svinja a ne samo njena ‘ne halal’ komponenta.

E, to je već pitanje za Reisa, tu nauka ne pomaže.
A ona, nauka, kaže da će se, bez obzira na ‘halal komponentu’ muslimanske čistoće Reis među prvima ‘pelcovati’ kao i silne državne guzonje koje se već slikaju ‘ne zato što to žele’ već da pokažu ‘opravdanost’ uzimanja vakcine. Čak iako su kao i Reis sumnjali i ismijavali se ‘smiješnom’ virusu. Živi bili pa doživjeli.
Tu će ‘nužnost’ prevladati nad svim ‘komponentama’.

photo : montmontaža Cross Atlantic, ilustracija, arhiv