Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija u New York-u osnovana 2016. da zastupa interese Bošnjaka a brine se o konjima u Crnoj Gori, da li je to zbog Mustafe ‘Hižaslava’ Cerića?

Jedna od nekoliko džamijsko-lobističkih grupacija u Americi koje ‘budno brinu i prate’ šta se radi u BiH i bližoj i široj okolici ovih dana je ‘javno’ preko fašzoidnog nacionalističkog portala Bošnjaci.net uputila Radio Televiziji Crne Gore protest-pismo zbog objave reportaže na toj televiziji ‘Teškim radom stvara budućnost za sinove’, tražeći da se emisija skine sa programa te da se televizija izvine kako su rekli ‘pripadnicima islama’ a uredništvo i novinari da se sankcionšu.

Riječ je o reportaži o jednoj mladoj ženi koja se sama sa sinovima bori kroz život ali gle ‘čuda’ i ‘iznenađenja’, sve je u redu samo ne valja što žena ima konja koji se zove ‘Mustafa’ pa to ko biva vrijeđa osjećaje muslimana i islama, tim prije jer konja nisu prozvali imenom ‘Petar’ ili ‘Milo’ a što je sve ove safovce asociralo na ‘turke i poturice’ iz 90-tih godina (iako se to u reportaži ne spominje) što je ‘nepojmljivo u 21 vijeku’…Ah, da, ime Mustafa je jedno od imena Poslanika što u prijevodu znači ‘odabran’ i ‘odlikovan’ pa se rečenica reporterke u 90 sekundi kako je ‘Mustafa koristan’ smatra uvredom i izrugivanjem muslimanima..

Elem, kao po tumačenju fetvi Islamske Zajednice kako je neprimjerno prepričavati naše bh viceve o Fati, Muji i Sulji jer se radi također o ‘svetim’ imenima posebno je ‘sveto’ ime ‘hazreti’ uzvišene Fate, ova džamijska bratija je sasvim u duhi svojih akata o osnivanju promptno i ‘oštro’ reagovala da se čuje na sve strane.
Jer, kad su se osnivali, rekli su da su njihovi ciljevi zastupanje i predstavljanje Bošnjaka, očuvanje bošnjačkog identiteta, njegovanje historijskog nasljeđa i sve tako u već poznatom stilu, a ovamo, nedaju na konja, brinu se o jadnoj teglećoj marvi u Crnoj Gori.
Naravno, clij Bošnjaka je uređivati odnose i život svuda gdje postoji makar i jedan osviješteni Bošnjak pusti akta o osnivanju, a kako je sretni konj sa nesretnim imenom ‘Mustafa’ na prstorima Sandžaka red je i zakon da ga se zaštiti.
Iako su, odkako je ‘Hižaslav’ Mustafa Cerić ‘akadermik’ i jadno piskaralo na ovoj istoj sraoni od portala kihn’o budni i ne spavaju nimalo ili samo na jedno oko, iako kao što smo vidjeli vole životinje-konje posebno, nikada ne reaguju kad se širom Bosne održavaju konjičke utrke i svakavi turniri konja pod imenom Alija Izetbegović, iako je i ime Alija ‘uzvišen’ ‘plemeniti i šta znam još sve nije.
Niti se pitaju kako je jadnim konjima pobjednicima kad im Bakir Izetbegović okači medalju sa likom i imenom Alije Uzvišenog. Zato je rsu ovi ‘naši’ a ovi što snimaju ovakve reportaže su ‘njihovi’ na koje se ‘budno pazi’.

A biće da je to malo više i zbog ovog lopine-bivšeg Reisa ‘Hižaslava’ koji svake dvije minute ‘ispali’ po jednu ‘kolumnu’ ili filozofsko proseravanje na temu ljubavi prema vjeri  državi i koji se slučajno zove kao i konj nesretne žene u Crnoj Gori iz pomenute reportaže.

Mada ne bi trebalo.
Jer, reporterka kaže fino ‘Mustafa je koristan’ i tu nema uvrede. To je kompliment za Cerića, koji je ‘koristan’ Bošnjacima isto koliko i konj ženi iz reportaže. Ali eto…

photo: ilustracija, arhiv