Treća sreća : ‘Ako se ne krećeš nemaš ni šanse da se zaraziš virusom, ja se fala dragom Bogu – krećem’

 

Željko Komšić, ‘bošnjački predstavnik u BH Predstaništvu iz reda Hrvata’ po treći put od početka pandemije coronavirusa odlazi u (samo) izolaciju.
Ne, nije ga niko natjerao, on se nikog ne boji, sam je svjesno i razumski tako odlučio.
Nakon što su mediji objavili da je Fadil Novalić, bh ‘FadileOprosti’ premijer pozitivan na covid-19, odmah se oglasio u medijima.
‘Kao i u ranijim slučajevima ispoštovat ću procedure i opet pristupiti testiranju. Nemoguće se ne izložiti riziku ako se krećete’, izjavio je kratko i otišao se samoizolirati.
Sada će mo ga gledati putem skype tehnologije bar dvije sedmice, sa sigurne i pristojne udaljenosti.
No, treba reći da je prije ovih medicinskih ‘procedura‘, zlatni ljiljan Komšić učestvovao u ‘restoranskoj proceduri’, novinari su zabilježili da je poslije komemoracije u Srebrenici skupa sa premijerom Novalićem prisustvovao žderačini ića i pića u jednoj kafani-restoranu, dakle ‘kretao se’.

Novalićevi simptomi da se ‘osjećao loše’ na ‘Maršu mira’ gdje je ‘uskočio’ samo nekoliko metara tek da se uslika i zabilježi, odmah su demantovani. ‘Nemoguće je da se premijer zarazio učešćem na Maršu mira’ objavili su, jer se pouzdano zna da se tu ne može virus pokupiti, sve ‘procedure’ su ispoštovane.

Ovo je, podsjećamo ‘drugi pokušaj’ Novalića da se samozarazi, prvi je bio 19. marta ove godine, nekako ‘s početka pandemije’, kada je zaražena velika većina radnika i rukovodioca na proslavi ‘uspješnog poslovanja’ firme ‘Igman’ nakon čega je uslijedio ‘kolektivni godišnji odmor’ za sve uposlene, ovaj put ‘uspješan’, Fadil je nakon toliko negativnih priča i afera odjednom postao ‘pozitivan’.
Znamo da premijer ima problema sa postavljanjem i nošenjem maske i da se stalno, kako ono veli Željko ‘kreće’ u potrazi za virusima, restoranima i žurkama, ali otkud Komšić kojeg odmilja sada zovu još i ‘Covšić’ po treći put na testiranju i u izolaciji kad se zna da poštuje ‘procedure’ do besvijesti?

Treća sreća, rekli bi cinici. Ako se ne krećeš, nećeš virus nikada ni stići.
Podsjećamo kako je to zlatni ljiljan ‘proceduralno’ doživio i preživio.

Marta mjeseca ove godine Komšić je pokušao pokupiti virus u Canadi. Vijesti su prenijele da je otišao u samoizolaciju nakon što je tamo ‘posjetio predstavnike dijaspore te se susreo sa premijerom Canade čija žena je pozitivna na coronavirus’, čim se vratio, samoizolirao se dvije hefte a test je pokazao da je negativan. Međutim, Komšić je ovu privatnu posjetu obavio u prostorijama džemata u Canadi a što se prešutalo, lakše je bilo objaviti da je Komšić ugrožen ženom kanadskog premijera nego li virusom u džematu dijaspore i akademika muftije Zukorlića – ‘akademika’ Ramića, da se ‘ne diže nacioalna prašina’, ali ‘kad ono šta hoće’, drugi pokušaj udara virusa na gaziju se desio po povratku opet ‘u blizini džamije’.

Naime, 19. juna u Živinicama se ‘kretao’ Komšić gdje je pozvan da prim plaketu počasnog građanina ovog grada sve sa ključevima Grada a plaketu mu je uručio i ‘kretao’ se u restoranu sa njim direktor Doma Zdravlja i funkcioner opštine Živinice Nail Jusić.
A bio je petak kad Jusić ne propušta džumu-namaz ‘jer poštuje sve procedure’.
I po drugi put naš Željko je završio na testiranju i u izolaciji. Kao ‘negativac’.

Šta će biti sada, ovaj treći put, pred nama je. No, znajući da gazije uvijek ostaju gazije, vjerujemo da će sva pozitivna energija koju Komšić crpi junački iz SDA miljea i okruženja rezultirati negativnim ishodom testa. Trećeg po redu.

Iako nimalo zahvalna pozicija samoizolacije i izolacije uopšte, Željko se na nju odavno navikao, kao što znamo on je tako u samizolaciji od kako radi u državnim službama, skoro tri decenije, i ne treba paničiti zbog toga. Željko budno pazi na državu BiH, čuva je i brani i iako sam protiv svih pa i virusa, on jednostavno mora u ovoj neravnopravnoj borbi pobijediti sve neprijatelje države, uključujući i covid-19.
Silne prigovore kako se prečesto testira, malo manje nego američki predsjednik D. Trump, koji se testira svaka dva sata, Komšić je znalački, samo onako kako ga je dragi Allah stvorio odbrusio.

Pa šta, neću valjda pratiti algoritam sarajevskih bolnica i umrijeti na zadatku. Kao da se ja namjerno i bez veze samozaražujem, sve što sam pokupio pokupio sam zbog države i kretanjem, ja se za razliku od drugih stalno krećem. Uostalom, dodao je, nema primjedbi od Sebije Seke Izetbegović što je meni najvažnije, jer je već kompanija od koje su naručeni testovi i to sve u skladu sa Ustavom i Daytonom tražila da im budem zaštitini znak na kutijama. O čemu ću razmisliti. Možda to i nije tako loše, osim ako ovdje nema kakvih sumnjivih radnji Beograda i Zagreba, ili Dodika i Čovića.

*** svaka sličnost u imenima i događajima iz stvarnog života slučajno je – namjerna.

photo : Željko Komšić, sva prava na Covid-19 pridržana, montmontaža Cross Atlantic, arhiv