Muhammad Ali (Cassius Clay, 1942-2016) : Zašto predsjednik boravi u Bijeloj Kući ?

 

Nemiri potresaju Ameriku od 25. maja ove godine kada je u brutalnoj akciji hapšenja ubijen Amerikanac afro-američkog porijekla George Floyd u gradu Minneapolis, država Minnesota, odviše poznatim metodom američkih policajaca stiskanjem vrata (I can’t breathe-Ne mogu da dišem).

Pokret “Crni životi su važni” (Black Lives matter) je demonstracijama preplavio Ameriku, nemiri i protesti su se prenijeli i na druge države i Kontinente, međutim američka policija uz odobrenje predsjednika Donald Trump-a je odgovorila još brutalnije u gušenju demonstracija, bilo je još mrtvih i mnogo uhapšenih.
Demonstracije su se prenijele uz samu Bijelu Kuću i zasjenile su i coronavirus i ekonomski kolaps nastao pandemijom, još traju i veliki su pritisci na američku administraciju da se propisi promijene i da se ovakav zahvat plicije zabrani, posebno u situacijama kad je uhapšeno lice zavezano i savladano, žestoke rasprave se vode i na temu da li treba da je toliko militarizovana američka policija kad se zna da ona čuva narod i da nije vojska kojoj je glavna zadaća ubiti neprijatelja.
Kako god se završilo a neće se to tek olako završiti promjenom propisa, ostaju nepobitne činjenice da ovakvim i sličnim postupcima policije najviše stradavaju Afro-Amerikanci, posebno je ovim zadnjim ubistvom i demonstracijama ionako podijeljena Amerika poljuljana u svojoj istorijskoj demokratiji na koju se permanentno poziva.
A rasizam duboko sakrivan i njegovan u holywoodskim projekcijama sa crnim predsjednicima i šefovima policije ili u reklamama gdje obavezno ima i ‘crnih’ i ‘bijelih’ isplivao je na površinu nezadovoljstva i po svoj prilici neće se više moći zatrpavati.

Zbog silnih pritisaka naroda na ulicama nevoljko su zatvoreni policajci koji su hapsili i ubili George Floyd-a, no kako je već jedan od njih pušten uz kauciju blizu skoro milion dolara, sve ukazuje da će dugo očekivane i tražene promjene teći sporo i sa opstrukcijama. Posebno ­zaslugama Trump-a i većinskog dijela Republikanaca političara u vlasti.
No da rasizam, stara bolest demokratske Amerike nije od jučer, podsjetio je i jedan davni intervju iz 1971. godine kojeg je dao čuveni šampion boksa Cassius Clay ili Muhammdd Ali kojeg su se mediji prisjetili.

Iz intervjua prenosimo zanimljiv dio koji se odnosi upravo na ove razlike između nacija, iako se Amerika ponosi sa time u svim aktima i dokumentima kako ‘smo svi jednaki’.
A nismo. Nešto sa Amerikom zaista nije u redu. Jer ‘crnci’ za razliku od svih ostalih nacija imaju jedino poseban naziv – ‘Afro Amerikanci’, svi ostali, mi smo samo Amerikanci.
Ovako je to zapazio legendarni Mohammad Ali.

”Pitao sam mamu kako to da je sve bijelo. Pitao sam je zašto Isus ima plavu kosu i plave oči. Pitao sam je zašto su na Posljednjoj večeri svi bijelci.
Anđeli su bijeli, Papa je bijel, Marija je bijela.
Pitao sam mamu: Kad umremo, idemo li u nebo?
Rekla je: ‘Naravno da idemo.’

A onda sam je pitao: Pa zašto onda na svim slikama nema niti jednog crnog anđela?
Anđeoski kolač je bio bijeli kolač, dok je vražji kolač bila čokoladna torta.

Uvijek sam se pitao zašto predsjednik živi u Bijeloj kući.

Marija je imala male janjčiće. Stopala bijela kao snijeg i Snjeguljica i sve je bilo bijelo. Djed Mraz je bio bijel.

A sve loše je uvijek crno. Malo ružno pače bilo je crno pače, a crna mačka simbol je nesreće. Ako vam prijetim, onda ću vas ucjenjivati (blackmail). Pitao sam mamu zašto ucjenu ne zovu ‘whitemail’. Lažu nam. Uvijek sam bio radoznao i znao sam da nešto nije u redu.”

photo : Mohammad Ali, 1971. godina, arhiv