Dragan Mektić ne zna tačan broj terorista koji su iz BiH otišli ratovati za IDIL/ISIS, ne zna tačno ni koliko ih se očekuje u ekstradiciji, znaće kad ih ‘istresu’ iz aviona.

Poznati bh ratnikpovratnik, džihadista ISISa Ibro Ćufurović, ‘čobanin’ vehabije Bilala Bosnića u Siriju je otišao da prodaje krompire na pijaci, gdje je i ranjen više puta, srpski ratnik i član Ravnogorskog četničkg pokreta koji se borio u Ukrajini Gavrilo Stević tamo je išao da miri zavađeni narod i da piše pjesme…

Koliko je tačno, ama baš tačno, bh državljana završilo u Syriji, Iraqu ili uopšte na Bliskom Istoku, u zajedničkoj ‘borbi sa braćom’ za Islamsku državu, to zna samo vrh bh vlasti i zna Islamska Zajednica BiH, mi obični smrtnici nikad saznati nećemo. Ono što mi znamo je da čim se u kakvim izvještajima pomene BiH u vezi sa terorizmom, radikalizmom i islamom, eto kompletnog vrha bh vlasti, eto Reisa, pegla se situacija. Jer nam ‘blate’ državu.
Sve su to ‘političke opasne igre’, grmi iz Bosne, mi smo država koja je jedna od boljih ‘partnera’ svima onima koji se bore protiv terorizma, na sceni je direktan i namjeran udar retrogardnih snaga koje ne žele državu Bosnu, Srbija i Hrvatska izvana a iznutra Milorad Dodik i Dragan Čović direktno ruše temelje naše države, broj naših državljana u Syriji je zanemariv u odnosu na broj onih iz evropskih država..

Čak će i Bakir Izetbegović što je logično, tvrditi da smo ‘dali’ manje terorista u Syriju od Francuske, navodeći kako je iz Bosne otišlo tamo ‘pet puta manje’ nego iz Francuske, ne računajući koliko ima Francuza a koliko Bošnjaka, sve skupa sa Bosancima i Teletabisima. ‘Mi smo se sa tim problemom ishrvali’, zaključuje Izetbegović dok negira riječi francuskog predsjednika Macrona kako je ‘BiH tempirana bomba’.

Mi smo jedina država u regionu koja je donijela zakon da se povratnici sa Bliskog Istoka sankcionišu, tvrdi bh vrhuška i hvali se Zakonom kojeg je predložio Fahrudin Radončić a bh Parlament usvojio.

Ma, dobro, ali baš koliko tačno je bh državljana otišlo da se bori na strani Islamske Države, da li iko može reći?

Dragan Mektić ministar sigurnosti kaže kako se u kampovima na sjeveru Syrije pod vlašću Kurda nalazi ‘oko’ 260 bh državljana, ma štagod to ‘oko’ tačno značilo. Tu se valjda uključuju i muškarci, i žene i djeca, a djece ima ohohho, ona su se po naruždbi rađala.
Denis Zvizdić, čovjek sa stotinu lica i finkcija u vlasti i u SDA partiji tvrdi kako je u Syriji ‘još 102 lica bh državljana od čega su 54 muškarca a 48 žena, dok se do sada vratilo iz Syrije 46 osoba od kojih je 24 procesuirano…’

Željko Komšić tvrdi kako je ‘nekoliko povratnika sa Syrijskog ratišta u BiH i kako su u procesuiranju’.
Dobro ljudi, nacijo, a da li iko zna tačno koliko nas je ‘tamo’ a koliko nas se tačno ‘vratilo’, hoću reći deportovano?

Ne vrijedi, svi znaju ali svi namjerno šute, gdje ćeš tako ‘glat’ priznati svoju bruku i sramotu. Tako smo krili i vehabije i selefije i Pogorelicu sa iranskim obavještajcima u našim kampovima sve dok smo mogli, tako se to radi, bolje je ovako. Ko god ti šta kaže, jurni u medijsku i državnu halabuku i utišaj ga.

Pravi broj će se saznati na kraju kad nam više ne bude interesantan i kad svi na njega zaboravimo. Kao broj ‘paradžemata’ u BiH. Da li iko više pita i zna koliko je vehabijskih selefijskih paradžemata van kontrole Islamske Zajednice i bh vlasti u BiH? Niko, koga briga, kad je trebalo, rekli su nam.

Tako je i sa povratnicima teroristima. Dok ne saznamo šta pametno i istinito, pratimo ono što nam se nudi i daje u vijestima. Nema ih skoro nikako, a čim dođu ili ih izruče, navalimo na njih te ih sudimo i zatvaramo. ‘Jedini smo u regionu’ koji imamo zakon za njih.
Da vidimo.
Koliko ima procesuiranih ‘povratnika’ terorista, da vidimo?

Zvizdić Denis, Bakirov tečić kaže 24 procesuirana lica, Dragan Mektić kaže da je osuđeno ‘dvadesetak’, Bakir veli ‘svi su procesuirani’. Komšić barata sa cifrom ‘nekoliko’, kao da se radi o turama pića.

Opet nemamo egzaktnih podataka, Ministarstvo pravosuđa šuti, Agencije za bezbednost šute, svi šute i svi larmaju kako smo ‘najpouzdaniji partner u borbi protiv terorizma’ a još ne znamo tačno ni koliko ‘nas’ je terorista ‘tamo’ a koliko ‘ovamo’.

A kako se to ‘procesuiraju’ teroristi koji su se borili u Islamskoj Državi, po tom famoznom ‘Radončićevom zakonu’?
Ovako. Manje-više, uglavnom više, svi ‘priznaju krivicu’ i sklope nagodnu sa Tužilaštvom a Sud potvrdi. I oni ‘dobiju’ godinu dana zatvora. A onda dođu na kasu Suda pa uplate kaznu, 100 KMa dan zatvora. I ne idu u zatvor. Oni koji nisu ‘dobili’ godinu dana zatvora, ‘dobili’ su ‘uslovnu’ kaznu. Kao ono, ‘ako još jednom odeš u Syriju prodavati krompir, pardon, ratovati, e onda ćeš sigurno ići u zatvor.

Poslednji ratnik i džihadist kojeg su nam Amerikanci istresli iz aviona iz kurdskog zatvora, poznati nekadšanji čobanin vehabije Bilala Bosnića Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, od aprila pa sve do nedavno je šutio kao zaliven. Tražio je da postane ‘svjedok pokajnik’, kao otkriće nam sve tajne ISISa u zamjenu za slobodu i za pribavljanje supruge i sina iz syrijskog kurdskog zatvora. Ako toga nema, neće ni progovoriti.
Onda se predomislio pa progovorio ali bolje da nije.
Rekao je da je u Syriji ranjen dva puta ali ne u borbama već dok je prodavao krompir na pijaci. I ponudio ‘deal’ Tužiocu. Da ‘prizna krivicu’ i da dobije, zna se, šta i kako. Godinicu zatvora.

Niko se neće bakćati sa tim da pita Ibru, zašto je morao ići na pijacu u Syriju kad je krompir mogao prodavati mirno i bezbjedno u Velikoj Kladuši, svakog utorka, subotom na pijaci u rodnom Vrnograču. Važno je da je Ibro ‘u procesuiranju’. Svoj narandžasti kombinezon i prijeteći prst sa sabljom je zamijenio zatvorskim bh džemperom i čeka odluku Tužioca. Pare za otkup zatvorske kazne nisu problem, nisu bile ni za jednog od vehabija i džihadista. Ljudi rade, malo meda, malo koza, malo oranja, nakupi se. Tako priče kažu, mi volimo priče. Bolje i tako nego razmišljati odakle lova stiže, eto novog belaja.

Jedna drugi terorista koji je išao ratovati iz Republike Srpske u Ukrajinu a kojeg su optužili po istom ‘Radončićevom zakonu’ tvrdi kako je tamo išao ‘da miri zavađeni bratski narod’. I da ‘piše pjesme’. Poeta. Inače je član Ravnogorskog četničkog pokreta, legalne literarne udruge na trošku bh države, koju kao fol tužiocu ‘hoće da zabrane’.
I da, ovaj ratnik iz Ukrajine Gavrilo Stević nije u optužnici BiH optužen za terorizam, kao recimo Ćufurović, već za ‘pridruživanje stranim vojnim formacijama’.

U pisanju pjesama.
Pih, ‘bem ti takve terorsite. Jedan piše pjesme a drugi prodaje krompir na pijaci. Baš su me razočarali. I, oni, ovakvi da budu nekom prijetnja, nekom tempirana bomba.
Ma dajte molim vas, pih! Što bi rekao Željko Komšić zlatni hrvatski ljiljan.

photo, lijevo : Gavrilo Stević, desno – Ibro Ćufurović, arhiv