BH Predsjedništvo : za korupciju i ratne zločine, protiv susjedske suradnje i nalaska nestalih osoba.

 

Na zakazanom summit sastanku država i lidera ‘Zapadnog Balkana’ 09. jula ove godine u Londonu, sasvim opravdano se očekivalo da BH Predsjedništvo dadne saglasnost Vijeću ministara i ministru Draganu Mektiću da u ime BiH na ovom skupu potpišu četiri veoma važne deklaracije : Deklaraciju o ratnim zločinima, Deklaraciju o nestalim osobama, Deklaraciju o borbi protiv korupcije i Deklaraciju o regionalnim odnosima i dobrosusjedskoj saradnji. 

Sasvim neopravdano ali očekivano, BH Predsjedništvo je odbilo dati takvu saglasnost pa će po svoj prilici BiH biti jedina država Summit-a koja je ‘puzeći’, nereagovanjem Predsjedništva, odbila saglasnost na ova četiri dokumenta.

Iako se radi o deklaracijama, o pravnim aktima koja nemaju izvršnu snagu, dokumenta su itekako značajna za našu zemlju budući da tretiraju goruće probleme države koja ‘željno’ čeka da uđe u Evropsku Zajednicu. Upravo u tom značaju i u propisima na kojima se temelji država BiH, kriju se sve ‘čari’ naših odluka a odbijanjem saglasnosti Predsjedništvo je na indirektan način dalo do znanja da su, umjesto brobe protiv korupcije – za korupciju, da ih ne zanima sudbina nestalih osoba niti suradnja sa susjedima u Regiji, te da zapravo umjesto da osuđuju – preferiraju zaštitu ratnih zločina i zločinaca, ujedno, ne dajući saglasnost na potpisivanje ovih dokumenata javnosti je dato jasno do znanja da u donošenju saglasnosti ‘nije bilo konsenzusa’. Na koji način, dakle jedino jednoglasnim prihvatanjem, Predsjednštvo može i donosi svoje odluke.

A agende, a evropski put, a EU i ‘samo što nismo ušli’ u nekakvo predsoblje Evrope?
Mačku o rep, ulazak u EU je poslednja, kao smrtna želja BH Predsjedništva.

No, to neće spriječiti ni Denisa Zvizdića ni ministra Dragana Mektića da ne odlepršaju u London i da se otuda jave ‘kako je BiH na pravom putu’ i ‘kako još ima nade’.
Podsjećamo, na sličana način je Predsjedništvo odbilo dati saglasnost na potpisivanje ugovora o pristupanju Transportnoj Zajednici na summit-u ‘lidera’ Zapadnog Balkana jula prošle godine koji je održana u Rimu a tim ugovorom se predviđalo formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture kopnenon i pomorskog saobraćaja između EU i zemalja Zapadnog Balkana, pa se EU ‘natezala’ sa bh ‘liderima’ puna četiri mjeseca dok ugovor nije konačno potpisan.

‘Bem ti ovakve baraba lidere i ovakvu EU!

photo : članovi BH Predsjedništva, s lijeva – Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, arhiv