VP BiH Christian Schmidt pita bh političare da li su svjesni njihovog teškog posla, kao da nije svjestan s kim on ima posla, po optimizmu njemu parira jedino još Dragan Čović

 

Nejasni su, magloviti, neshvatljivi i vrlo neizvjesni potezi bh VP Schmidt-a, posebno zabrinjava njegov optimizam bez pokrića u čemu mu parira jedino još HDZ ‘prvak’ Dragan Čović. Kao što znamo kod Čovića je sve ‘jednostavno’ i sve ‘obećavajuće’, prepun je rokova nade, ‘datuma’ i ‘zajedničke i bolje budućnosti’, zato valjda toliko dugo i traje.

Na Konferenciji uz 75. godina od osnivanja Vijeća Evrope u Sarajevu, prije neki dan će tako naš ‘Švabo Šmit’ postaviti indikativno pitanje bh političarima koje su mediji izvukli kao pravi naslov. ‘Jeste li svjesni koliko je težak posao koji stoji pred vama?’
Odgovor na ovako naivno pitanje ne zna po svoj prilici jedino visoki predstavnik i poražavajući je : VP nema pojma s kim ima posla. Inače nikad ne bi tako nešto dvoumio u sebi. A kad je već tako, da ne zna ‘naše političare’, onda je zaista vrijeme da se javnost zabrine o njemu, visokom predstavniku, što se tiče bh političara, njih je već prozreo i spoznao sav bh narod.

Ali, ima uvijek gore od goreg, a što je Schmidt u nastavku govora potencirao. Podsjećajući na ujedinjenje Evrope po ‘ideji’ Winston Churchilla vazio je o uspjehu ujedinjenja Evrope pa se na kraju pozvao na nimalo obećavajuću 1946. godinu i svoj optimizam.
“Uradimo to konstruktivno u smislu naroda i nediskriminacije. Ja sam optimista, jer pogledajte, 1946, ko bi mogao biti optimista nakon katastrofe Drugog svjetskog rata?”.

Gluho bilo, da li ovo treba da znači da će mo toliko dugo čekajući rješenja na opstimističan način i mi u BiH čekati i nadati se? Pa će nam isto toliko godina ladice i ključevi Bonskih ovlasti Visokog predstavnika biti jedini spas za državu i naciju?
U situaciji kad se država bukvalno raspada i kad ne djeluju ili su blokirani čak i najviši organi u državi osim što se u potaji spremaju za totalni i krvavi raspič i pljačkaju nemilice, ovakvim prosipanjem optimizma VP dokazuje ništa drugo nego svoju nemoć. Ili nemoć PICa i ne postojanje volje kod njegovovih šefova da se ovim nacionalističkim barabama i kriminalcima u vlasti stane u kraj. Stoga je neumjesno njegovo pitanje bh političarima, bolje je da sam sebi postavi pitanje ovako. ‘Da li sam ja svjestan svoga teškog posla kojeg ne obavljam? I da, ako jo­š ima imalo prostora a posebno vremena, umjesto balkanizacije ove funkcije visokog bh predstavnika koja je otpočela davno prije njega počne donositi prave odluke. Ili da u suprotnom prizna da ne može obaviti svoje dužnosti.

A rješenje je jednostavno, pod uslovom da se međunarodna zajednica ujedini i složi, a ne da postupa kao ‘ujedinjena Evropa’ koja kao i BiH puca po šavovima. I ono glasi. Umjesto ušminkanih i neobavezujućih odluka, druže VP donesi one prave. Posmjenjuj bagru u vlasti, zabrani im učešće u izborima i oduzmi imovinu, raspiši vanredne izbore, pometi korumpirane i raspojasane ministe i premijere, sudije i tužioce. Manje sjedi kod Reisa i predsjednika političkih stranaka a više u svojoj kancelariji ili u Bruxellesu ili Washington-u. Imaš ključ, ako nemaš bravu baci ga, pa ljudski reci da si zaista ‘samo turista’.
Pozivati se na optimizam iz 1946. je klasični pesimizam i propast.

photo : VP BiH Christian Schmidt, arhiv