Dr.Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa, glavni je sekretar ‘Rabite’ – Lige muslimanskog svijeta iz Saudi Arabia-e, nije ni kralj ni ambasador ali u Sarajevu dočekan sa titulom ekselencije (NJ.E), dodijeljena mu plaketa i ‘Ključ Grada Sarajeva’ za posebne zasluge, u bh Parlamentu održana ‘međunarodna konferencija’ o dijalogu vjerskih vođa, ali još niko nije pojasnio čime je tip toliko zadužio Sarajevo i BiH i otkud ova invazija vjere u građanskom Parlamentu sekularne države ….

 

– Za ‘Rabitu’, muslimansku organizaciju šeika iz Sudi Arabia-e poznatu u Svijetu po ‘miroljubivosti i dijalogu’, čuli smo s vremena na vrijeme. Kad dođu u bratski posjet u IZBiH ili kad tamo odleti naš Reis. I ovaj najnoviji Kavazović i onaj prethodni ‘Hižaslav’ Cerić, koji je znao počesto i kad zafali love, trknuti na kakav seminar ‘Rabite’. Sam ili sa umrlim muftijom Zukorlićem. Njih dvojia su naime i članovi posebnog Vijeća ove neprofitne i navodno nevladine udruge za mir među muslimanima u samom vrhu udruge, sada je u organima udruženja i Kavazović. ‘Rabita’, njen generalni i glavni sekretar posjetili su nas u doba corone 2020, kada je obznanjeno da je ‘pala sadaka’ od 300.000 dolara (da li Emiru Suljagiću ili državi, ne zna se i svejedno je), radosnu vijest je prenio Šefik Džaferović koji je sekretara primio u Predsjedništvu, a Suljagić u Potočarima, prošle godine je navodno putem muslimanske banke BBI u Sarajevu ‘Rabita’ obezbjedila sredstva od oko 2 miliona KMa za djecu bez jednog ili oba roditelja.
Znamo i to da ‘Rabita’ piše, predlaže i zagovara mir i dijalog, donosi preporuke i deklaracije, pomaže gdje može i hoće, čak je u vezi Sandžaka donijela i neku rezoluciju o ‘gušenju prava muslimana od strane vlasti’ a što se ‘osuđuje’, dokument je izdjestvovao sa ‘Hižaslavom’ muftija Zukorlić, i to je manje-više sve što smo mogli čuti o ‘našoj’ suradnji sa ovom firmom koja je osnovana još 1962. godine. Od kada je, kako je vazio Cerić pomagala IZ da je ne uguši onaj ‘mračni komunistički sistem’.

– Pa ipak, dolazak sekretara Al-Issa-e u na glavni grad postade prvorazredni događaj koji zasjeni i slavu vesele načelnice Olimpijadi, i Dodika, ulazak u pregovore sa EU, Gazu i Izrael i silna ubistva po BiH, dok su nas Benjamina i Sarajevo poklopili neviđenom darežljivšću i gostoprimstvom. Sekretara ‘Rabite’ je prvo dočekao Kavazović, a onda ga po Baščaršiji prošetala Benjamina sa osmijesima i golubovima i sa Zvizdić Denisom, a kad su se napili vode sa hair fiskije ‘Sebilja’, eto ih pravo u bh Parlamentu. Neka ‘međunarodna konferencija’ o suživotu, miru i dijalogu između religija pa onda i između parlamentaraca i religije, gdje smo saznali nakon govornika da ‘mir i dijalog nemaju alterativu’, kao da to zaboga nismo znali od kada smo se rodili. Onda vidjesmo kako Sarajevo i Benjamina uručuju ‘NJ.E’ značajnu nagradu Sarajeva ‘ključ grada’ plaketu koja se daje zaslužnima za promociju mira i za doprinos ‘civilizacijskih vrijednosti’ te za ‘trajnu vezu Grada i njenih stanovnika’.

– Benjamina je nadahnuto kao i uvijek kad su u pitanju ahmedije navela susret sa ‘Nj.E’ kao ‘uvijek divni i inspirativni susret sa našim iskrenim prijateljem’, Zvizdić je hvalio religiju i njen uticaj na parlamentarce što je sasvim normalno obzirom na značaj vjere u BiH, Komšić je divanio o ‘očuvanju mira’ kojeg nam ruše ovi uokolo, Kavazović nešto iz hadisa a nešto i u vezi Gaze.
Zbilja, sve je to O.K. ali niko baš da nam pojasni u čemu su stvarno te i tolike zasluge  Dr. Mohammad bin Abdulkarim-a da bi se po odluci gradskog Vijeća i familije Ademovića oca Keme i sina Jasmina, upisao u red držalaca ključeva Grada, među kojima su Papa, Valentin Inzcko, Getruda Munitić, Jasmila Žbanić, Roy Gutman američki novinar, Oskar Danon, Riccardo Muti slavni italijanski dirigen ili Richard Holbrooke, napose šta će vjera u bh Parlamentu sekularne i građanske države, valjda bi se međureligijski dijalog za mir trebao voditi u organima religije a ne u državnim klupama.

–  Naravno, zna se i zašto ovakva logika bez logike egzistira u državi BiH. Reis nije samo osvojio Parlament BiH on je odavno izvršio dogovorenu agresiju i na bh Predsjedništvo onog časa kad je iftario sa Komšićem i Bećirovićem, sa ovim je ova ‘plemenita misija’ započeta potpisivanjem ‘državničkih Sporazuma Kavazovića i Rabite’ zaokružena. Kao pilav po kolaču, tu komotno možemo dodati i djelovanja ovih vjerskih i političkih ‘mirotvoraca’ čije akcije su odavno ne u domenu dijaloga i mira već u domenu huškanja, mržnje i nacionalizma što nam se svaki dan podastire i servira kao obavezna lektira, a što ni licemjerni osmijesi Zvizdića, kadra SDA iz sobe za kadrove bh šejha iz tekije, osvjedočenog lopova i huškača ‘Hižaslava’ ili Reisa ne mogu zatomiti ni sakriti.

Tek, kad izbrojimo goste iz inostranstva kao što su sekretar ‘Rabite’ ili jedan od Reisa Sandžaka, naziv ‘međunarodna konferencija’ dobiva potpuni smisao i značaj.

photo : sa ‘međunarodne konferencije Rabita’, u  sredini sekretar Dr. Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa, bh Parlament, arhiv