FACE TV : nema kraja novinskoj neprofesionalnosti niti narcisoidnoj bolesti Senada Hadžifejzovića. I prizivanju rata …

 

Senad Hadžifejzović, nekada popularni i slavni bh novinar odavno je u novinarskom bunilu. Umislio da je ‘Isus’, da rješava sve probleme, da je moćniji od svakog, čak i od države, ali ono najopasnije : odavno je obolio od narcisoidnosti koja graniči sa šizofrenijom i jedan je od prvih među bh medijima po prizivanju rata u BiH.
Pisali smo više puta o ovom novinaru koji se odavno premetnuo u medijsku batinu za ‘nepodobne’ i ‘neposlušne’, koji se toliko uzdigao, posebno nakon prošlogodišnjeg izvještaja američke administracije o napadima na novinare i na njega posebno, da više svoje bolesno ludilo ne može ni sakriti.

Sandžaklija kao i svaki drugi naturalizovani Srbijanac u BiH posebno voli ‘svoju’ državu BiH a mrzi opet ‘svoju’, Srbiju. I to ne bi bio nikakav problem da Hadžifejzović tu patološku bolesnu ljubav ne prenosi na goste u studiju na nakaradan i provokativan način. Posebno odkako je prije nekoliko godina pao u nemilost Reisa i Islamske Zajednice BiH kada smo odgledali poznato prenemaganje, vjersko zaklinjanje pa čak i suze. Ne pomaže mu čak ni to što je redovan na džumi svakog petka.

No, ovaj lik među novinarima je sebi umislio a to utjeruje i svima ostalima da je neprikosnoven, svemoćan, da je ‘spasilac’ države, jedini nezavisni medij, neustrašiv kao i njegova retuširana faca u najavi koja udara i lijevo i desno mladalačkom snagom i bez pardona dok u studiju vidimo od narcisoidnosti koja već prelazi u novinarsku šizofreniju oronulog starca prepunog ‘ekskluziva’ i ‘šokantnosti’, vidimo tipa koji u obrušavanju na ‘protivnike’ ne bira riječi i vokabular, gledamo paradu kiča i ratnih domoljubnih pokliča.

Samo bolesna i samozaljubljena osoba kakav je Hadžifejzović mogu bh javnosti servirati ovakve budalaste ‘senzacije’. Od njega i uvijek istih gostiju (Konaković, Zukan Helez, Nikšić, Mijatović, novinar Vasković, Vukanović, Čedomir Jovanović ili Nenad Čanak, pa opet ukrug) koje možeš naslutiti i prije nego se najave pompezno i ‘šokantno’ (čim vidiš na face book postu kako su ‘odbrusili’ Dodiku ili popljuvali Bakira Izetbegovića) svake sedmice imamo ‘centralno’ naglabanje o bh državi, bh ratu koji samo što nije, o događanjima u Svijetu.

Poslednji put prije par dana Senad je tako ‘zatresao’ državu i Svijet ‘ekskluzivom’ o hapšenju nekadašnjeg zvaničnika State Departmenta (Stewart Seldowitz) koji je vrijeđao nekog uličnog prodavca hrane Egipćanina. Da nije žalosno, bilo bi smiješno ovakvu vijest koja se prije Hadžifejzovića nekoliko dana vrtila ‘normalno’ u svim ostalim medijima proglasiti ‘senzacionalnom’. Posebno uglaviti na FACE TV naslov kako je ‘Hadžifejzović zatresao državu’. To može samo bolestan i patetičan tip kakav je postao Hadžifejzović koji je svoj komentar Daytona kojeg je navodno ‘krojio’ i uhapšeni Seldowitz izbacio samozadovoljno kao ‘šokantnu ekskluzivu’. Pa mu održao lekciju poznatom igrom riječi u stihu ili stilskm figurama. ‘Niko ne može srušiti Bosnu’, dok joj je na bedemu Sandžaklija.

‘Caka’ novinara Senada je uvijek prožvakana i ista. Isto tako je i svak gost ‘ekskluziva’ i ‘šokantnosti’ da to već ‘ispada’ smiješno. I sam je odavno ‘šokantan’. Vodi sopstvene ‘istrage o napadima na njega i ‘zloupotrebu njegovog imena i lika’. ­Organizuje kičast i vašarski vatromet na vrhu ‘svog tornja’ uz svoje godišnjice iako po njegovoj izjavi još nije prostor odkupio. Kad ga RAK kazni za ‘umirivanje’ Dodika – žalbu lično nosi umjesto da je pošalje redovnim kanalima (zbilja šta je sa tom kaznom?) pa uz tjelohranitelje maltretira portirnicu i radnike a sve to servira ‘ekskluzivno’ na svojoj ‘Face’, pljujući direktora RAKa Srbina na sva usta. Umjesto da kritički uzvrati na kritike drugih novinara (Ozren Kebo ili Avdo Avdić), Hadžifejzović će u sandžačkom stilu njima obraća psovkama, uvredama i budalastim doskočicama koje nemaju blage veze sa profesionalnošću. Svoga gosta (Stanivuković) će čak dočekati i ovako : da hoću mogu te spržiti u par minuta imam snimke, obavezno pitanje mu je svakom Srbinu gostu da li voli BiH i da li je bio genocid u Srebrenici, iako unaprijed zna odgovor. Koliko je samozaljubljen dokazuje i ovaj podatak. Na svom zadnjem gostovanju od prije nekoliko godina po dijaspori Amerike gdje je uglavnom obilazio džemate i islamske centre, zaobilazeći i džemate i Zajednice sa prostora Krajine i Zapadne Bosne, domaćine je maltretirao sa svojom replikom studijskog stola koju je dovukao čak iz BiH, pa su ljudi morali kombijem posebno razvlačiti taj stol po njegovim gostovanjima. Kao, autentičan hastal kao i Senad.

Da, rat je njegova glavna okupacija. Još od onog prošlog bh rata kada ga je ‘prenosio uživo’, pa od toga napravio knjigu i prodavao je po džematima Amerike i druge dijaspore, od rata u BiH nije odustao. ‘Nije ga odjavio’, što će reći da rat u BiH još traje.. Nema novinara ni tv kuće kao što su on i njegova tv a da u svakoj emisiji ne predviđa i ne priziva rat. Onda i nekada je bio uzdanica SDA i Reisata koji su ga i vinuli u vrh medija, sada je njihov ljuti neprijatelj čime truje svaku emisiju. Bio je i u odboru nekadašnjih PIFova i Fondova za otkup ‘Alijinih certificata’ skupa sa ratnim zločincima Atifom Dudakovićem i Sakibom Mahmuljnom i u talu sa Slovencima koji se te fondove osnivali i grabili lovu od bh građana, sad izigrava ‘Isusa’ spasioca Bosne. Sa Džemaludinom Latićem nekadašnjim Alijinim novinarom i klerikom kao gostom se čak i okitio tim epitetom. Kao, njih dvojica su srušili SDA i ostalu mafiju oktobra prošle godine, sami bez reklam i bez ikoga.

Ovim zadnjim komentarom i naslovima koji se prenose po portalima je zaista ‘zatresao’. Ali ne državu ili Svijet.
Samog sebe. I oprez, čim je nabacio leptir mašnu može se očekivati da rat počne. Ne iz Ukrajine kako je prije najavljivao, stiže iz Gaze i Izraela, Putin ne miruje. A novinar Vasković ima ‘ekskluzivu’.

photo : screen naslovnica tv FACE i Hadžifejzovićev ‘šokantni’ naslov’, arhiv