Hoće li Islamska Zajednica BiH slijedeći Tursku aktivirati svoje ‘kurban-komanodse’?

 

U sveopštoj utrci u što više sakupljanja love i kurbanskog mesa, Turska, ‘naša majka’ je odavno ušla u fazu modernizacije, ništa ne prepušta slučaju. Ukoliko neki ovan, ovca, bik, krava ili june pobjegnu ispred noža, stići će je ‘nož pravde’, nema šanse da se sakriju bilo gdje, Turska je u tu svrhu oformila specijalne ‘kurban-komandose’, elitnu jedinicu za hvatanje odbjeglih kurbana.

Agencija ‘AA’ (Anadolu Agency’) u BiH javlja kako su ‘otpočele kondiciono taktičke pripreme timova za hvatanje odbjeglih žrtvenih životinja‘, tekst potkrijepljuje slikom sa jednog vježbališta na stadionu u mjestu Erzincan te dodaje kako će se ‘u ovoj akciji koristiti i dronovi’ dok su timovi specijalaca naoružani puškama sa uspavljivačima, imaju ATV četverotočkaše, sve kako bi se što više kurbana uhvatilo i time popravilo stanje u planovima u što bolje provedenoj akciji uz dolazeći Kurban Bajram 20. jula 2021 (po bh kalendaru i Hidžri 10. zul hidžadže 1442/1443)

Jadnim životinjama nema ‘spasa’, čak iako pobjegnu u gradska naselja, tržne centre ili ulice, biti će uhvaćeni.

Saznajemo da operativne akcije u BiH sprovodi i Islamska Zajednica BiH iako to javno ne obznjanjuje, te da akciju koordinira glavni ‘kurban-komandos’ Naser Orić. Kao što znamo njegova firma je godinama jedina ovlaštena da sakuplja i distribuira kurbansko meso i kurbanske kožice gdje se godišnje samo za kožice ‘uskupi’ do 1 milion KMa. Dok će novčani dio (uplate umjesto doniranja mesa ili životinje) voditi Ured za hadž.

U uputstvu IZe koje se krije od javnosti navode kako će obzirom na ‘situaciju’ u BiH više koristiti finansijske ‘kurban-komandose’ nego elitne jedinice, budući da je isplativije i lakše za IZ ako joj se dadnu pare. Uplatiš cijenu koju su oni odrezali a onda to možeš prikazati u knjigama i po drugim cijenama ako zatreba, a i ne mora se meso razvlačiti po hladnjačama i distribuirati, samo klikneš na kompjuteru i sve je raspoređeno. Prihod jednak rashodu. Osim toga, kaže se u ovom uputstvu da su postojeće dronove marke ‘Bayraktar’ koje su dobili od bratske Turske dali na upotrebu i uslugu bratu Sifetu Podžiću ministru odbrane SDA, u ‘zajedničke oružane snage BiH’, tamo su u ovim trenucima potrebniji kako ih je izvjestio glavni hatib u mualim u Oružanim snagama.

photo : ‘kurban-komandosi’ na kondicionoj pripremi, stadion Erzincan, Anadolu Agency, juli 21