Velika Kladuša : e-servisi u Opštini ili kako delegatima obezbjediti nove laptop uređaje

 

E-kako započeti ovu e-najnoviju vijest iz zavičaja?
E-ovako. Uz pomoć Federalnog ministarstva finansija i projekta ILDP (lokalni razvoj), Saveza Opština i Opštine Velika Kladuša, stiglo nešto love za raspodjeliti na teret ‘razvijene efikasne i odgovorne uprave u primjeni e-servisa i IT alata’, pa se pristupilo potrošnji 132.393.00 KMa. Živio grant ili još bolje sadaka, idemo na e-elektroniku.
Uvodi se, kažu vijesti novi moduli transparentnosti i poslovanja Opštine i rada lokalne zajednice pa tako dobivamo e-servis, e-matičara, e-dokument, e-dijasporu, e-status, čak i e-vijeće.

Ma još, uvodi se i e-aplikacija e-akademija za vijećnike i do jula mjeseca ove godine čitava Opština nam postaje e-opština, popravljaju se usluge, otvara se nova kancelarija za e-usluge i Bog me e-ubio ako sam uopšte skontao šta se sve sa ovim dobiva i kako će se obavljati usluge.
Kad već dosta raje ne zna ovo što i ja ne znam, i kad ide e-edukacija za vijećnike, potrebno je dodati još jednu aplikaciju : e-edukacija stranaka.
Da se naučimo kako doći matičaru i izvaditi rodni list ili kako uplatiti lovu na šalteru banke u Opštini za taj dokumenat.

Kad s e-malo bolje e-rasčita ova e-vijest najjasnije ‘ispada’ da će e-vijećnici dobiti e-nove e-laptop uređaje, mikrofone i dugmad za glasanje e-da se još više okuće i modernizuju, e-strankama ostaje e-da čekaju na hodniku vjenčani list, bez mjesta za sjedenje i da se dive e-održivom ‘razvoju dobre i odgovorne uprave’. Kad već velika većina njih neće nikada ili vrlo teško doći do svoje usluge putem online edukacije i interneta.

Pored već odranije uvedenog e-dijaspora modela po kojem nam moraju dati kad dođemo kući rodni list i subotomi nedjeljom, ostaje još da se uvede aplikacija e-Ervin e-Elvira E-Ervina, e-Pleho a može i e-Ado i ona bezinternetna e-esselamualejkum pa da konačno odahnemo.
Da ne svraćamo u zgradu Opšine nikako.
Već da e-odkuće uz e-oklagiju i e-jufku upalimo naše utređaje i funkcionišemo. Ionako e-vlasnici Opstine e-familija Abdić nisu tu u zgradi. Oni e-putuju na e-posao iz Hrvatske e-svaki drugi dan.
E-corona nema veze sa ovom modernizacijom, ona je samo asocijacija na njihova imena.

photo e-ilustracija : zgrada Opštine Vel. Kladuša na novom laptop uređaju, arhiv