Kad su važniji fašisti od branioca Bosne ili naučnika, onda Bosna ima budućnost

Vijest kako su Reis ef. Kavazović i monsinjor Puljić sa osmijehom potpisali sporazum po kojem su Islamski i Teološki fakulteti u Sarajevu postali sastavni dio i članovi Univerziteta u Sarajevu, po čemu ove vjerske školske ustanove postadoše ravnopravne članice svih ostalih fakulteta, zasjenila je saga oko promjene imena Osnovne Škole ‘Dobroševići’ na području Novog Grada kod Sarajeva. Naime, ‘tek’ u drugom pokušaju većina predvođena SDA/SBB zagrljajem, hoću reći glasačka mašina Bakira i Fahre, svim snagama je uprla i od sada će škola nositi ime ‘Mustafa Busuladžić’.
Pa ko crk’o ko puk’o, ima tako da bude.
Ništa novo za Bosnu koja ide pravim putem nikuda bez povratka.

Za one koji neznaju Busuladžić je islamski teolog i pisac, i svršenik ondašnje sarajevske šerijatske škole koja se planira ponovo obnoviti i reinkarnirati u Bosni za šta pripreme obnavljanja uveliko već teku, kojeg su partizani strijeljali zbog njegovih fašizoidnih ideja i djela i još mu se ni za grob ne zna. Kao kod Draže Mihajlovića, što tajanstveniji grob, to veće herojstvo. Busuladžić je inače poznat po svojim fašističkim stavovima o Jevrejima i islamističkm nazadnim razmišljanjima o ženama kao i o komunizmu kojeg je mrzio iz dna duše, eto, dočekasmo da će od sad pa u buduće, djeca imati šta naučiti jer Bošnjaci ga svrstaše poslije rata u sam vrh gazija i Bošnjaka za sva vremena.

Međutim, nije to sa imenima škola i ulica ništa novo. Ima tu i onoga ‘kad može kod njih njihov, što ne bi kod nas naš’ ali dati ime školi fašiste uz ugledanje na druge, klasični je put odvođenja i školstva i zemlje u nepovratnu stranputicu sa koje nema povratka. Slučaj škole u Dobroševićima nije nikakav izuzetak, kao što uvođenje fašizma u Bosni u normalnu i regularnu kategoriju bivstvovanja nije ništa novo ni čudno. Već dugo egzistira škola u Goraždu pod imenom ‘Husein ef. Đozo’ (zvala se ‘Nikola Tesla’), čovjeka iz reda oficira zloglasne Handžar divizije i SS personala, pa opet, nikom ništa a nama naša sramota.
A sve se to fino uklapa u priču o komunistima kao fašistima koja se u zadnje dvije decenije plasira širom državice Bosne kao najnovija ‘istorija’, po kojoj partizani nisu čak ni Sarajevo oslobodili već mladomuslimani, i prema čemu to i nije bilo 6. aprila 1945 nego nekog drugog datuma, znanog samo tvorcima Alijine i Bakirove Bosne i Hercegovine.
Prijedlog da škola nosi ime po majoru bh vojske Srbinu Mihajlu Petroviću koji je došao iz reda opozicije nije saslušan nikako, iako je čovjek život dao za Bosnu, prevladao je bošnjački duh i inat u glasačkoj mašineriji i preovladao je značaj Musolinijevog sljedenika Busuladžića nad braniocem države Petroviću.

Ali, poslanici Fahre i Bakira nisu samo promijenili ime škole, udarili su i na ‘Fazilin sokak’ na području Stari Grad, tako što su Fazilu izbrisali a dali ime ‘Sedrenik sokak’. Da li to ima veze sa Fazilom Abdić, nismo uspjeli sa sigurnošću potvrditi, međutim sve upućuje na to da je Fazili inače ‘odzvonilo’. Sve se manje daju ovakva imena ženskoj djeci, sada su u modu Summeya i slične modne doskočice sa Istoka, čak se, kako saznajemo poslije promjene naziva sevdalinke u sevdaHlinku, priprema izmjena i teksta pjesme ‘Ah meraka u večeri rane’, gdje će se umjesto onog ‘gdje Fazila mezetluke sprema’, pjevuckati odgovarajuća zamjena. Možda Sebija, recimo, čudi me da nije Fazilin Sokak postao Sebijin. Ima još vremena i mašte.

Kad je mogla mati osvjedočenog krimosa Muhameda Šaćirbaya, Alijinog i bh ambasadora u UN po imenu Aziza dobiti svoj komad asfalta i zgrada u centru Sarajeva, samo zato što je bila supruga Alijinog prvog jarana koji ga je dočekao u New York-u nakon izlaska iz zatvora pred ‘demokratske promjene u Bosni’, zašto po istom receptu nebi i Sebija mogla imati svoj sokak. Kad već ima Bosnu. Ja sam za ‘ZA’.
Na slici koja ilustruje ovu bruku poslanika u Sarajevu, u prvom redu možete vidjeti Amora Mašovića, brkatog advokata po struci a poznatijeg kao čovjeka sa hiljadu funkcija, počev od ove poslaničke pa do one direktora za iskopavanja i identifikaciju poginulih u bh ratu. Tek da vam tekst bude prijatniji i ugodniji.
I naravno, razumljiviji.

photo : sramna promjena imena škole u Dobroševićima, Amor Mašović kao poslanik, arhiv Cross