Avdo Huseinović : malo od države, malo od džemata, malo od Nasera Orića, dijaspore, na račun žrtve, dokumentarci, turneje … nakupi se više nego je to normalno

 

Kažu, da je htio i želio, mogao je Avdo Huseinović odlično zaraditi i živjeti od muzike. Sa petnaest godina je počeo pjevati (‘Čuj Aljo, sokole’, 1994.) i bh rat je zapravo proveo uživajući na estradi i sa estradom, krenulo ga i sa komponovanjem.
2000. godine snima svoj hit ‘Dvije žene’ sa humoristom Ismetom Horom i a već 2002. ima 4. CD po redu, učestvuje na festivalima i komponuje. Ne broji krvna zrnca, komponuje za Anu Bekutu, Indiru Radić, Hanku Paldum, Marinu Živković …

I puno je u produkciji sa Halix kompanijom Halida Muslimovića.
Ali, kad je vidio koliko se može zaraditi na žrtvama bh rata, na istoriji i ‘našoj prošlosti’, gazijama i herojima, po džamijama, ode Avdo u istoričare, filmadžije, režisere, pisce. Nema gdje ga nema, njegovo udruženje ‘Pravda’ u Sarajevu pokretač je zajedno sa istomišljenicima iz njegovog okruženja, uključujući i bivšeg Reisa ‘Hižaslava’ Cerića (bez ovog pljačkaša ništa ne može) Inicijative Srbiji, BiH i Crnoj Gori da se iz nastavnih planova i programa izbace Njegoš, Meša Selimović i Ivo Andrić.

Pa čak i Danilo Kiš.

Uzor mu je i nekakav Sead Zubanović, inače česti kolumnista fašizoidnog web portala Bošnjaci.net koji je dokazujući da je Meša Selimović mrzitelj Bošnjaka čak i knjigu objavio (Ko je bio Meša Selimović) u kojoj tvrdi da su i ‘Tvrđava’ i ‘Derviš i smrt’ prave ‘podvale Bošnjacima’, knjigu su promovisali i Fatmir Alispahić nezvanično vođa bh vehabija i izvjesna Elmedina Muftić, bula ili hafiza, Bog zna ko je i šta je, stalna ‘kolumnistica’ portala Bošnjaci.net. sraone na kojoj je ‘zanat pekao’ i šminker grada Utica NY, Nedim Mujić, vlasnik opskurnog radia ‘na kasetu’ u ovom američkom gradu izbjeglica. ‘Radia uživo’ – ono, snimiš pa odneseš u tačno određen termin kojeg si zakupio.
Elem, Huseinović je, kao i većina ‘pisaca’ Bošnjaka zaigrao na kartu bh rata, žrtve, oprosta, halala i harama i ‘čistoće naše vjere’, nešto poput džamijskog vrapca Muhameda Mahmutovića iz Krakače kod Cazina, sa švedskim pasošem, ili Haruna Hodžića bivšeg borca ARBiH i AID službenika ili mualime Ajše Purak, pa ga krenulo. Knjiga o Naseru Oriću, dokumentarci o bh ratu i zločinačkim djelima četnika i ustaša, putovanja, sesije, peticije, televizijska gostovanja…
Od tada Avdo pjevanje podređuje ‘borbi za istinu i pravdu’ i šparta uzduž i poprijeko BiH, po džematima dijaspore, druži se sa udruženjima logoraša, Majki Srebrenice, raja plaća putovanje i pravi dočeke, što znači da se isplati više nego pjevati i komponovati.

Ali, nije se Huseinović zaustavio samo na tome. Evo ga, ocjenjuje, gazi i blati Mešu Selimovića i Andrića, gromade naše književnosti i naše istorije, hoće da im se utre trag u literaturi, u lektiri, ne samo u BiH već i u susjednim državama. Jer ‘kvare’ čistoću Bošnjaka, grde islam ‘našu vjeru’. Sad mu najednom došlo da broji i prati krvu sliku komšija, dok je komponovao i uzimao lovu prije nego će se ‘otkriti’ istoričarem i piscem, nije mu to smetalo.

I, da, u njegovim pjesmama on je ‘Bosanac’ ali ako bi ga tako oslovio u susretu ili razgovoru, uvrijedio bi ga, ‘Bošnjak i samo Bošnjak’.

Sa dizalicom, dodao bih, citirajući dio njegove estradne zbilje iz pjesme ‘Dvije žene’, u kojoj na ‘čistom bosanskom jeziku’ svoju ‘čistoću’ ispoljava ovako, citiram:
‘Bosanac sam bolan i ja/al’ s ženama loše stojim/hrabrost mi je slaba strana/i one se svoje bojim/volio bih i ja dvije/iako sam vako ružan/Al’ me jaran slabo služi/i onoj sam svojoj dužan/moja žena ko u šali/dosjeti se dobrom vicu/zna i ona šta mi falikupila mi dizalicu. Završen citat.

Pa zar to nije puno jače od Andrića ili Selimovića, a !
Samo kupiš dizalicu.

photo : Avdo Huseinović (dolje desno) u društvu sa Seadom Zubanoivićem i Elemdinom Muftić (sada) i na početku muzičke karijere (gore), arhiv