Konjević Polje : 7.100 gladnih, jedno odviše sito dijete iz Banovića i još ‘sitija’ ‘heroina’ Fata Orlović

 

Iftar puk’o, Ramazan proš’o. Tako bi ukratko mogli u par rečenica opisati folklorno i političko-bezobrazno nažderavanje i napucavanje u Republici Srpskoj, u Konjević Polju, organizovano u režiji Islamske Zajednice BiH i SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem. Ovaj kolektivni, hiljaditi po redu u BiH krkanluk (a stoti sa Bakirom i svitom SDA nabiguza) ogadio je i bacio u zasjenu sve do sada bh iftare, iako je po broju ‘gladnih’ nadmašio sve do sad postojeće i ušao u Guinness-ovu knjigu rekorda bošnjačke gluposti i sljepoće. Dakako, sa islamom, nema nikakve veze osim što je glavni organizator Islamska Zajendica BiH i njena ‘tradicija’.

Ej, posebna web stranica samo za ovakvu koridu, pečeni volovi, šatre, muzika, ogromni bilboardi ‘Dobrodošli u Podrinje’, autobusne posebne linije i nadasve velik odziv, preko sedam ‘iljada, sve je to ništa naspram govora Sina od Oca, našeg Bakira Izetbegovića a posebno vaza Reisa ef. Kavazovića.

Pored onog neizostavnog ‘mashanlah vidi koliko nas je’, važno je, čak najvažnije, izborno iftarčenje Izetbegovića koje kaže parafrazirano (u originalu to je teško svariti za iole slabiji želudac) ‘zaklinjem se vama i ovdje da od sada Podrinje postaje gradilište‘, nastupa ‘veliki povratak’, ‘okrenimo se vjeri vidite šta sve imamo u Bosni, vode, šume, zemlju i ono najglavnije-državu. Mož’te misliti, kako to zvuči iz gladnih usta ‘našeg predsjednika’ koji se, samo zaradi svojih obećanja dovukao sa svitom iz Sarajeva i posadio na serdžaze i tepihiće. Dok je ‘vlahomrzac’ Reis ef. Kavazović, kojem se uporno namiče sintagma muslimanskog vođe koji se nije ‘svrstao’ ni na jednu bh političku stranu, opijen ovom ljepotom pečenih volova, raje i državnika uz Bakira, zanio pa odvalio, ne parafraziram, citiram.

‘Budite svjesni da nema naroda koji se može pobijediti ako zna svoj put, ako ispred sebe ima svoj cilj i ako duboko u njegovoj duši postoji ljubav za tlo pod njegovim nogama. Imamo problema, ali ti problemi nisu nesavladivi. Ako budemo znali i ako budemo slijedili Resullalaha i ako budemo slijedili naše vođe, rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića i ovu postavu koja sada vodi Bošnjake, ako Bog da naše Podrinje će biti ponovo što je nekada bilo…’

Tako je govorio Prvi Od Ulleme, iz čijih usta se jasno čulo, i ne može se oteti ‘iz konteksta’, kako je i njegov kao i Bakirov put-Put Alije Izetbegovića, kako je njegova stranka mafijaški pokret SDA na čelu države na koju tipuje od kad je zasjeo u stolicu Reisa pored stotinu drugih partija u Jedinoj i Jedinstvenoj od kojih su mnoge također u vlasti, i kako od danas u Podrinju sve počinje naveliko i nabolje.

Kao da smo iftarili sa umrlim Alijom, tako je ‘ispalo’ i tako nam se dopalo.

A da Drina i nije baš totalno ‘u našim venama’ kako su to gladni gosti doveženi autobusima i skupim autima tvrdili, moglo se jasno konstatovati iz nekoliko činjenica. Nećemo biti zlobni pa forsirati priču TV1 o gladnom dječaku koji je sa natpisom ‘pomoć u hrani’ stajao iza begovskih šatri, a navodno je došao iz Banovića, nećemo ni o izjavi za istu tv jednog od organizatora (Azmir Husić) koji je rukovodio sa 450 ‘volontera’ organizacije kako su zlobni napisi da se djetetu nije dalo hrane, lično ga je veli pustio unutra, novinari svašta pišu i slikaju, tako je nastala i slika djeteta koja je također za Guinness-a (zbog parole da je gladan pored toliko hrane i jer je nastala vani a ne unutra), hoćemo o nečemu drugom.

Nigdje u kadrovima od hiljadu slika ne vidjeh ‘heroinu’ nanu Fatu Orlović niti sliku crkve u njenom dvorištu, o čijoj borbi za Drinu smo čitali i gledali preko dvije decenije a crkva je tu, iza šatora, trebalo je samo malo pomjeriti objektiv kamere. Nema ni hude nane, mora da je previše uhranjena i sita, nije se za nju našlo ni slike ni tona i stiče se utisak da su Bošnjaci od ovog iftarčenja kolektivno povilenili, prolupali pameću. Hoću da vjerujem da i u njenim venama teče Drina, ali pitanje je ima li sirota krvi i imalo i snage. Ono snage što je imala popio joj je bivši Reis Cerić sa advokatima i nagodbama sa Srbima, ostalo je srknuo ef. Kavazović, poznati ‘vlahomrzac’ i nasmiješeni Cerić. Umjesto nane Fate, slikao se uz Reisa i Bakira mož’te misliti podpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, koji je prije par dana u dogovoru sa Bakirom i Dodikom Srebrenicu načisto spojio sa ‘vlaškim’ odvratnim Miloradom Dodikom. Sklopio ‘većinu’ kako bi se u Podrinju desilo čudo o kojem govore i Reis i Bakir. A potvrđuje ministar za izbjeglice izvjesni Ramić.

Čudo neviđeno su ovi iftari, velim vam. Čudo su i obećanja Bakirova a za čuđenje je i sam Reis, no tu se ne može puno šta dodati. Ovakvo jedinstvo i spoj treba doživjeti uživo, to se ne da opisati.

Priča o povratnicima je prava iftarska tema nakon 25 godinica, još je više izborna i stranačka, međutim ona nam treba. Pa koliko košta da košta, nekoga košta sigurno. Mjesna zajednica Konjević Polje koja pripada opštini Bratunac, kao i Srebrenica zapravo nemaju uopšte povratnika, tu  ne živi ni trećina od ovog broja iftardžija, Podrinje  o kojem vaze Reis i Bakir  je u rukama Republike Srpske, čak je i ovaj čudotvorni iftar pod obezbjeđenjem srpske policije, kako onda ovi ‘velikani’ vide da je ‘Podrinje se vratiloo na nekadašnje’. No, u tome i jeste draž čitave priče ‘naših prvaka’. Ona nije za Podrinje jer podrinjaca tamo uopšte i nema, ona je za goste i ‘muzafire’ što su došli da uveličaju ovaj ramazanski ‘tradicionalni’ dernjek, kad se šatori uklone i kad se svijet raziđe, kao i kod Potočara poslije 11. jula, ostaće naša slika i prilika o čudu nad čudima. Hajde što je Srebrenica izdata nekoliko puta (Naser, Alija i Haris Silajdžić u ratu, poslije Šaćirbey u Daytonu pa najposlije Bakir, Ćamil i Ramiz Salkić u poslednjim izborima), hajde što su djeca Konjević Polja izdata u borbi za bosanski jezik pa sada uče u mejtefima pod ‘federalnom kontrolom’ i ne zna se gdje više pripadaju, ali ko će odgovarati za generalnu izdaju Bošnjaka i Bosne, to je pitanje za Guinness-a.
Dotle, iftar puk’o- Ramazan proš’o.

photo : al’ se nekad, danas, jelo dobro baš, gore lijevo : Bakir Izetbegović i Reis Kavazović, dolje lijevo : Fata Orlović koja nije viđena u Konjević Polju, desno : dijete iz Banovića ispred šatora sa parolom da je gladno, u okviru desno : Ramiz Salkić i ministar Ramić, u sredini : klopa ispod šatre, Konjević Polje, 22.06.17, arhiv