Šta je 2.000 KMa potrebnih za život djevojčice iz Bužima naspram ‘kružnog toka i Trga Alije Izetbegovića vrijednog skoro 2 miliona KMa?

 

Čitam i ‘ibretim se’, što bi se reklo na bosanskom ne mogu doći ni k sebi ni bilo kome od čuđenja.
Jedna djevojčica od 2,5 godina iz sela Palijan, opština Bužim je teško bolesna, pored već obavljenih nekoliko operacija mora ponovo u bolnicu, ima nade da joj se spasi život navodno u bolnici Koševo, Sarajevo, ali roditelji nemaju potrebnih 2,000 KMa i mole za pomoć. Krajiški mediji su prenijeli i slike djevojčice Elvise Burzić i medicinsku dokumentaciju te broj telefona za kontakt. : 066/773-027

Skoro nekako u isto vrijeme, sa puno hvale, vizionarstva i neskrivene sreće, vlasti Bužima objavljuju početak projekta rekonstrukcije ‘Trga Alije Izetbegovića i kružnog toka’, vrijednog skoro 2 miliona KMa, tačnije 1.7 miliona KMa, za koji posao su sredstva obezbjedili Opština Bužim i vlast u Sarajevu, tačnije JP Ceste Federacije BiH.
Ima li logike, pravde i Boga na kojeg apeluju iz minuta u minutu da bh narod mora ovakve vijesti čitati, probaviti i ‘primiti k znanju’ kao nešto najnormalnije

Ima, to je BiH, ‘vizionarsko djelo’ SDA i Alije Izetbegovića, a primjer nije usamljen, svjedoci smo svaki dan da je narodu ostavljena ‘demokratska mogućnost’ da kuka, boluje i umire, onima u vlasti je dato od Boga da uživaju, da nas bahato pljačkaju i da u ime patriotizma i države uživaju na račun naših života.
I da se na ovakav način rasipaju .
Koliko bi se dječjih života moglo spasiti kada bi se umjesto ovakvih i sličnih ‘trgova’ i ‘kružnih tokova’ pare usmjerile onima kojima i pripadaju, teško je preteško pitanje, manje-više svi znamo odgovor ali nam je preče i važnije da se prošetamo ‘trgom Alije Izetbegovića’ koji nas je svojom mudrošću i idejama zadužio nego da spašavamo dječje živote ili živote drugih, iako se unaprijed zna da će se kroz Bužim ‘vozati’ i nakon dovršetka ovog poduhvata na isti način kao i do sada. Kružićemo ukrug, u našu blistavu budućnost,

Samo sa jednom velikom razlikom. Cesta Bos. Krupa Bužim, dio koji prolazi kroz centar Bužima u buduće će nositi ime stvoritelja i mudraca Alije, neće više biti dio regionalnog puta kroz naša bespuća.
I svijetliće punim sjajem bez mrve mraka, upravo onako kako je to ‘naš vizionar’  nekad davno osmislio

Zgodna je prilika kada se ovih dana o Aliji Izetbegoviću kroz silne muzeje, fondacije i arhivske institucije i biblioteke sa njegovim imenom lansiraju naučno-fantastične vizije  uspješnosti i dostignuća iz privatnih albuma familije Izetbegovića, takvim postavkama dodaju i slike ove djevojčice (iz medicinske dokumentacije) koje nisu za normalan ljudski želudac. Da upotpunimo sliku naših ideologa.
Jer, kao što nam kažu, ‘prvi predsjednik Republike BiH’ je volio djecu, bio je toliko pažljiv i suosjećajan da to nije normalno, ovakve slike zasigurno pripadaju tu.
Na kraju svih krajeva, ko zna ‘šta bi bilo s nas’ da nije bilo Alije, kako to fino sroči u svom ‘vazu’ efendija Reis Kavazović, koji sliku male Elvise neće ni primjetiti i čije glavonje u Reisatu 2.000 KMa potroše na taxi prijevoz i reprezentaciju u jednom danu, dakle kompletnu mladost i djetinjstvo jednog djeteta.
Naravno, neće ih vidjeti ni načelnik Bužima SDA kadrovik Mersudin Nanić ili federalni ministar Ramić koji su svoje potpise na ovaj poduhvat utanačili sa slikom i zdravicama.

‘Sva bi svjetla zvao mrakom’ pa tako i cestu u Bužimu, dodao bi hadžija Dino Dervišhalidović zvani ‘Merlin’, nakon što samo za dva sata novogodišnjeg programa u Sarajevu na trgu istog naziva kao ovaj u Bužimu, zgrne najmanje 250.000 KMa. Jer svjetli na sve strane.
photo : djevojčica Elvisa Burzić koja treba pomoć da joj se spasi život, arhiv