Slika dana : ovakvu nećete vidjeti ni u Saudi Arabia-i

 

Da su bogati Arapi, stanovnici Jedinstvene i Suverene ‘pravi muslimani’, mogli su na jednostavan način pokazati svo bogatstvo islamske vjere i njen neopisani merhamet, da ne kažem dobrodušnost, samo na primjeru bh izbjeglica. Sva izbjeglička populacija koja ovih mjeseci i dana opsjeda Bosnu mogla se jednostavno smjestiti u silna, nanovo izgrađena arapska naselja po Bosni, Selakovac u Mostaru, ruševina Đački dom u Bihaću ili ledina po izboru Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši postali bi samo ružan san ovih čudnih beskućnika.

Kao što znamo, Opština Ilidža je sva prekrivena tablama firmi na arapskom i faktički, zahvaljujući načelniku te opštine Senaidu Memiću (poznatijem kao načelniku ‘du ju spik ingliš aj spik arabian’) Arapima je prodato i Vrelo Bosne, po čemu država Bosna crpi svoje ime, ali nije ona u tome usamljena. Arapi su pokupovali i nekretnine na Trebeviću, po Zenici i da ne nabrajamo dalje i šire. Nova naselja i gradovi, nova etno-sela, restorani, trgovačke radnje, parkovi, doktorske ordinacije, servisi za auta, preplavili su Sarajevo i njegovu bližu i daljnju okolicu, zvrje prazna ili popunjena povremeno, dok se vlasti u BiH svađaju gdje će smjestiti ‘braću’ muslimane.

No, ostavimo izbjeglice na tren, Arapi su načisto okupirali Bosnu i prije izbjeglica. Dok se ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić raspravlja sa policijom HNK Županije koja je protiv emigranata u Mostaru, ‘zaboravio’ je javnosti već jednom pojasniti ko to, kako i pošto kupuje naše nekretnine po Bosni, te kad će famozna SIPA objelodaniti fiktivne firme, njih preko 400 koje u ime i za račun Arapa kupuje i preprodaje bh grunt, kao što je bombastično najavio pa se ušutao od prošle godine.

Evo, moglo se, recimo, smjestiti sve ove naše izbjeglice u resort, etno-selo na samo 5 km od centra Sarajeva, u mjestu Donje Biosko, nedaleko od Faletića u Opštini Stari Grad, ako već nema za njih mjesta u Poljinama, ekskluzivnom naselju bogatih Arapa, dužnosnika Islamske Zajednice BiH, i Bakira Izetbegovića. Ovdje u Donjem Bioskom postoji ‘turistički kompleks’ sa školom jahanja za djecu na ogromnom prostoru po imenu ‘Djeca Vjetra’, možeš uplatiti pa jahati konja dva, četiri ili šest sati, toliko je kompleks velik i razuđen. Po stazama, puteljcima, šumama, i to ne jahanje bilo kakvih već arapskih konja. Kojih ima, tačno u bobu 13.

Na zvaničnoj web prezentaciji ovog turističkog kompleksa kažu da je ovo ‘oaza mira, netaknuta priroda koju ometa samo topot arapskih a naših konja’. I da su u zvaničnoj upotrebi bosanski, srpski i hrvatski jezik. I gdje se svakom posjetiocu ‘vraća osmijeh na lice’.

I zaista, kad pogledaš promotivne slike ovog turističkog kampa, nema da nema osmijeha. Kao fotomorgana u sred arapske pustinje, sve je na arapskom. Dobro, neko će reći arapski konji zaslužuju arapski jezik, međutim ova vazalnost prelazi sve granice dobrog ukusa i zakona, što opet ze Jedinstenu i Suverenu nije neka novost.

Nime, ovdje, pored hrane koja je predviđena i prilagođena arapskom svijetu, čak i oznake za WC su u istom stilu. Doduše, malo drugačije jer ovakve oznake nećete naći ni u Saudi Arabia-i, tamo se pored arapskog jezika može naći i natpis na engleskom jeziku uz standardne svjetske oznake za ‘ćenifu’, u Donjem Bioskom standardne oznake su upotpunjene sa slikom. Za žene – ‘zahod’ je slika umotane hanume u hidžabu, za mužjake – slika ratobornog Arapina sa kamom za pojasom. Kao da se u WC ide da se ratuje a ne da se ‘vrati insanu osmijeh na lice’.

Ovakve oznake naravno nisu ni zakonite, međutim koga briga, ko te pita. ‘Kome ba da se mi prilagođavamo i koga da pitamo za dozvolu’, kao što reče nekadašnji i vječni Reis Cerić zvani “Hižaslav”. Ili kao što radi Senaid Memić u Opštini Ilidža, koji je pored izvora i parkova počeo sa prodajom i istorijskih spomenika Arapima u centru grada, dok se vijećnici Opštine stidljivo bune kao su ‘stranci u svom gradu’ i kako bi oznake i natpisi firmi bar trebali biti dvojezični, a ne samo na arapskom.

Ne bi vala, nema se šta buniti. Ako nećete biti stranci, učite arapski, je li tako ? Resort ‘Djeca vjetra’ je čak i svoj logo prilagodio ‘braći’ a za bilo kakav prigovor slijedi još jedan ‘merhametli’ odgovor : ‘kome se ne sviđa, eno mu puta’. Kuda, bre bolan ne bio, kad Dodik neda u svoju, a Dragan Čović u svoju državu, a svuda Arapi?

Nema odgovora, jer i Bakir Izetbegović sve ovo sa Arapima posmatra isključivo turistički i futuristički, a mi ne kontamo. Što se mene smatra, ovo sa ‘zahodom’ kod Faletića mi liči na onu ‘arapski konji – bosanska pamet’. Ili još bolje : bošnjačka, budući da, kao što znamo, nema Bosanaca po Ustavu naše Jedinstvene i Suverene.

photo : Logo znak resorta, škole jahanja “Djeca Vjetra” i oznake za WC u ovom etno-selu, arhiv