BH sudska praksa u predmetima optuženih za terorizam

U Bosni i iz Bosne sve apsurd do apsurda.
Nema pore društvenog života u kojoj se to obilato ne može ilustrovati i dokazati, čak ni bh pravosuđe nije ništa drugo nego veliki, čak najveći apsurd.

Ovdje ne mislimo na stranački podobne sudske kadrove, na teatralno komične procese protiv sudija, političara i okorjelih mafijaša raznih fela, čak ni na vođenje države u kafani i potezima tri fizičke osobe, ma čak ni apsurd nad apsurdima da se putem medija svađaju i optužuju Glavni Tužilac Salihović i ministar sigurnosti Mektić ko je veći kriminalac i mafijaš, iako je sve to sastavni dio države Bosne, riječ je o sudskoj praksi u najtežim oblicima kriminala, o odlukama pravosudnih organa u predmetima optuženih za terorizam.
Podsjećamo, radi se o dogovornim postupcima protiv osoba koje se vraćaju sa stranih ratišta ili se Bosni izručuju po potjernicama radi učešća u ratovima u Syriji i Iraqu.
Sistemom pravne nagodbe između optuženog i Tužioca koju po načelu prihvati i odobri Sud, ovi ‘nestašni dečki’ koje smo do jučer gledali na video fimovima po internetu u kojima pozivaju na trovanje vode, odsijecanje glava, ubistvima i svim drugim vidovima terorizma prema osobama neistomišljenicima Islamske Države, ovim bh ratnicima ISISa/IDIŠa se u svim predmetima do sada pokrenutim i procesuiranim, ‘sporazumno’ određuje kazna zatvora od godinu dana nakon čega su slobodni ‘kao ptica’.

Toliko zaklinjanja u borbu protiv terorizma bh vlasti i Islamske Zajednice BiH, toliko osuda, toliko opredjeljenja od svih bezbjednosnih agencija BiH /a ima ih na desetine/ i toliko zaključaka, odluka i pamfleta vlasti da će se ovoj najvećoj pošasti društva poslije genocida suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima, sve je ‘spalo’ na sporazum i mizernu kaznu, skoro kao za prekršajni postupak.
I ne samo to, bh pravosuđe je otišlo i korak dalje, dublje.

U poslednjem predmetu optuženog Almira Džinića koji je tri godine boravio u Syriji, sud je u obrazloženju sporazumno utvrđene i krivice i presude, učešće u  terorističkim akcijama optuženog uzeo ‘kao olakšavajuću okolnost’.

Citiramo. “Sud je pri izricanju blage kazne naročito uzeo u obzir činjenicu da je optuženik odveden u Siriju 2013. godine kao maloljetna osoba, te da je pobjegao s ratišta, kao i da je priznao učešće u terorističkim jedinicama ISIL-a, te je zbog toga izrazio kajanje…’ Završen citat.
Jasno je kao dan kuda ide Bosna u svojoj borbi protiv terorizma.
U selefijskim i vehabijskim komunama širom Bosne zastava ISISa/IDIŠa se vijori po objektima kao da je zvanična bh zastava, znak na zastavi pod kojom ljudske lobanje pršte kao led a vratovi ljudi kao u akcijam klanja kurbana krkljaju u krvi i smrti nije u Bosni uopšte inkriminisan jer se po mišljenju pravosudnih organa naslonjenom na tumačenje Islamske Zajednice BiH radi o ‘pečatnjaku’ Poslanika Muhameda, po broju odlazaka ratnika na Daleki Istok BiH je obzirom na broj stanovnika i ratnika u samom vrhu, a evo, dočekasmo i zvanično pojašnjenje da je učešće u terorističkim akcijama ‘olakšavajuća okolnost’.
Boginja Pravde nije ni slijepa ni gluha, ona je apsurdna. Kao i sama država.

 

photo : Ošve, BiH, čija je ovo zastava? Naša?