‘Gafovi’ Denisa Bećirovića člana bh Predsjedništva

 

Prevelika žeđ za rezolucijama, deklaracijama ili konvencijama koja je obuzela federalni dio bošnjačke vlasti, konačno je pokazala pogubnost takvih dokumenata, potrudio se za to niko drugi do li Denis Bećirović svojim gostovanjem u Italiji prije dva dana. Ovaj ‘zeleno-crveni’ član bh Predsjedništva  i poznati pisač propagandnih, svađalačkih i uvredljivih pisama kolegama i državnicima je posjetom predložio Parlamentu Italije da usvoji ‘rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH’.

Zna se da je Denis ljubitelj ovih formalnih i pravno bez ikakvog efekta dokumenata (osim političkih dodatnih komplikacija i posljedica), međutim sa ovim prijedlogom je razljutio čak i najbliže ‘domoljube’ i ‘patriote’ gdje i sam sebe ubraja, doveo je ovim potezom u neugodnu situaciju i prijateljsku državu Italiju. Ujedno je pokazao koliko zna o ‘nepokorenoj’ državi BiH kako je naziva. Naime, nakon referenduma o nezavosnosti BiH, Italija je među prvim državama, odmah poslije Amerike i Bugarske, priznala i nezavisnost i suvrenost države BiH, stoga se ovakav akt člana bh Predsjedništva ne može samo posmatrati ‘gafom’ već i uvredom Italiji.
Ovaj prijedlog Bećirović je uputio i protiv propisa BiH, nije imao za ovakav prijedlog podršku nijednog nadležnog organa države BiH, što opet upućuje na pogubnost njegove ‘diplomatije’. Radi i djeluje ‘solo’ i mimo propisa, što će dodati benzin na vatru takvih tvrdnji od strane Dodika i srpskog člana bh Predsjedništva Željke Cvijanović.

Bećirovićev salto mortale u njegovim zvaničnim susretima u EU i šire, osim ovog poteza u Italiji, viđen je samo malo nešto ranije prije Italije u Švicarskoj. Tamo je na summitu o Ukrajini u vrijeme dok su ga prozivali za govornicu jednostavno bio nedostupan. Neki kažu otišao u WC, drugi tvrde da je to ‘greška protokola’, međutim na snimku se vidi da ga zovu a njega da prostite – nema. Čak više, za ovaj Summit Denis je bio žensko a ne muškarčina kakvom se predstavlja. Prozivali su ga kao žensku osobu, službena najavljivačica je nakon više puta prozivke kao u čekaonici bolnice konstatovala : ‘Nje nema, ona nije tu’.

No, ‘Ona’ je i pored ovog skandala, prije nego će ga mediji otkriti, u javnost ‘pustila’ svoje vijesti. Zna se ko je. Dostojanstveno je i patriotski predstavio državu, mi znamo kako je Ukrajini jer smo sve to prošli i sl. Dokaz : slika sa Zelenskim. Vjerovatno urađena dok je išao u zahod i ulovio ga na hodniku. Za nas i medije, slika je nastala ‘na marginama susreta’. Uz opasku : WC je uvijek negdje po strani, na margini zgrade.

photo : Denis Bećirović u zvaničnoj posjeti Italiji, smotra, arhiv