Da nisu tako bijeli i prebijeli, manje bi ih vidjeli : nekim zubarima treba oduzeti dozvolu

 

Zubi su jedan od važnijih organa tijela od kojih u mnogome zavisi naš svakodnevni život, međutim mi im najviše pridajemo estetsku vrijednost i značenje.
Iako nam u mladosti izrastu prirodno zdravi i čvrsti, s vremenom se kvare, troše i oboljevaju.
Kad bole kaže se ništa ne boli kao kvaran zub, kad ih nestane, tek onda vidimo koliko nam nedostaju u ishrani i koliko naruše naš fizički izgled. Koliko smo ružni bez njih. Važan su organ, inače ne bi imali zasebnu granu medicine, međutim čini se da je to ne samo zasebna već i jedna od najskupljih medicinskih industrija.

U nekim državama kao što je recimo Amerika, lakše je kupiti dobro auto ili osrednju kuću nego napraviti dobre i prave zube, u drugim zemljama su te usluge jeftinije, uglavnom sve zemlje su zubne profesije podijelile na dvije ; onu za siromašne i onu za bogate. Siromašnima se nude slabe i jeftine zamjene za zube, drugima se uz veliku naknadu daje savršenstvo i od kvaliteta i od izgleda. Kažu da ipak bez obzira na količinu love sve zavisi od dobrog majstora, od zubara. Ako ti je dentist loš, ‘džaba si krečio’. Zato savjet svima onima koji idu u Evropu po zube : majstora dobrog nađi.

Slavni i bogati te medijski izloženi ljudi daju pravo bogatstvo za dobre i fine zube, i mnogi se imaju razloga i smijati i zube pokazivati. Neki često nalete na zubara kojem treba diplomu oduzeti i kojeg treba u širokom krugu zaobilaziti. Nekoliko poznatih ličnosti smo na brzinu odabrali kao primjer lošeg zubarstva i zuba bez namjere da vrijeđamo te osobe. Uz napomenu : bolje i ovakve nego nikakve. Dakle, oni su i slavni i poznati, i prijateljski i nasmijani ali brate, za njihove zube su pare bačene niz vodu. Osim što su pretjerano bijeli nikako ‘ne idu’ uz prirodni oblik lica. Da nisu toliko bijeli ne bi ih ni vidjeli. I nisu jedini, rekosmo, samo smo nekoliko slika izdvojili nasumice, sami procijenite.
Poklonu se ne viri u zube kaže stara poslovica, mi zavirujemo jer se ne radi o poklonu. Radi se o masno naplaćenom nestručnom poslu.

photo : gore – Marija Šerifović i njena mama Verica te Milan Tegeltija savjetnik Milorada Dodika, dolje – Milena Ćeranić  i Radojka Adžić poznatija kao ‘Dara Bubamara’ srbijanske pjevačice, u okviru : bh glumac sa adresom u Boegradu Dragan Marinković Maca, arhiv