Ne mora provehabijski orijentisan predsjednik islamističke političke partije BiH ‘Vjera. Narod. Država’ profesor Sanin Musa organizirati kontramiting – diskriminatorski Zakon o javnom okupljanju BiH ili njegovo pogrešno tumačenje bi mogli lako spriječiti najavljenu šetnju ponosa u Sarajevu zakazanu za 25. juni ove godine

 

Da je u organizaciji LGBTIQ grupe popularna Šemsa Suljaković, komotno bi za slogan ove treće po redu parade ponosa u Sarajevu zakazane za 25. juni  mogli uzeti njen hit iz 1989. godine ‘Prođi samnom ispod duge’. Kako to nije slučaj, ostaje ‘Porodično okupljanje’ koje je ovaj put zakazano uz poziv roditeljima LGBTIQ populacije da prošetaju skupa sa svojom djecom.

No, da li će se ova parada održati, iskreno ne znaju tačno ni sami organizatori. Nije problem kontramiting vehabije i profesora u jednoj školi u Sarajevu Sanin Muse, inače i predsjednika islamističke političke partije ‘Vjera. Narod. Država.’ koju naziva bosanskom a djelovaće na principima Kur’ana i islamskih propisa kako je sam izjavio prilikom registrovanja stranke, problem je malo veći i širi. Naime, kako je kod nas sve nakaradno i ne sistematizovano, razlog odgode parade bi ovaj put mogao biti propis, Zakon o javnim okupljanjima, koji je ili nakaradan ili ga namjerno vlast nepravilno a sa namjerom tumači tako, čime je propis u temeljima diskriminatoran.

Iz organizacionog odbora Lejla Huremović poručuje da još ne znaju sigurno hoće li ispuniti uslove vlasti koji kažu da organizatori moraju obezbjediti pare za dodatna sredstva osiguranja skupa koja nisi nimalo mala i nebitna (betonske pregrade i betonske žardinjere) i koja nemaju, pa se može lako desiti da skup bude otkazan. Ne bi to ništa bilo čudno da Zakon ne pravi razliku i diskriminaciju prema ovoj grupi ljudi i ovim skupovima, drugima se ta sredstva dodatna ne traže, iz čega proizilazi da je gay populacije opasna i rizična grupa po javni red i mir za razliku od ostalih javnih skupova i grupa svih fela i dezena. Takve dodatne troškove ne mora uplaćivati recimo profesor Sanin Musa koji je kao i zadnji put orgnizovao i ovog puta isti dan kontra skup pod sloganom ‘Vratite nam dugu’, i koji će sa njegovim vehabijskim stavovima, ratnim i zastavama Islamske Zajednice i provehabijskim folklorom biti tu da upozori Bošnjake na opasnost od ovakvih grupa i njihovih stavova. Dakle, po tumačenju propisa u Kantonu Sarajeva manje su po javni red i mir i sugurnost opasnije vehabije od gay populacije i njihovi skupovi ne nose rizik kao skupovi LGBTIQ udruženja.

Prošla parada ponosa je imala isti problem ali su sredstva obezbjeđena, neko je olako dao lovu. Osim toga u paradi i na čelu kolone je bio tadašnji američki ambasador u BiH Eric Nelson sa svojim partnerom, a uz njega je bio i britanski ambasador u BiH Matt Field tako da ranijih vježbi koje su priređivale vehabije (ganjanje i udaranje motkama i nogama učesnika parade po ulicama Sarajeva) nije bilo i nije smjelo biti. Policija je čak i snajpere postavila po krovovima zgrada u Sarajevu. Profesoru Musi je ostalo tada samo da se izviče na pedere a hadžiji Dini Konakoviću koji kao što znamo te parade ne može smisliti je ostalo da pošalje komunalce i da se operu ulice kuda su ovi ‘prljavi’ šetali. Da bude sve islamski čisto, što je i urađeno.
Ovaj put nema ni Nelson-a ni Field-a, oba su završili svoju karijeru u Sarajevu a nema nikog drugog da prvilno isčita ove propise organima reda i vlasti načelno, pa bi se lako moglo desiti da se skup otkaže ako se na vrijeme ne uplate pare za dodatne barikade Policije.
Kako će EU u koju navodno idemo i hoćemo ocijeniti ovakve diskriminatorske odluke sarajevske policije i Zakona, to je već druga priča. I, iskreno, Evropa je daleko.

photo : kontra-miting stranke ‘Vjera. Država. Narod’ u Sarajevu ‘Vratite nam dugu’- plakat, u okviru : Lejla Huremović ispred organizatora parade ponosa LGBTIQ udruženja Sarajevo, arhiv