Turski predsjednik spasio obraz bh Pošte : i Milorad Dodik na poštanskim markicama kao Safet Isović, Nada Mamula, Zehra Deović, Beba Selimović i Himzo Polovina

 

Dana 17. novembra ove godine BH Pošta je izdala ediciju poštanskih maraka u čast velikana sevdaha BiH. Tako su ‘svoje’ markice dobili Safet Isović, Zehra Deović, Nada Mamula, Beba Selimović i Himzo Polovina, replike su uz zahvalnost uručene familijama ovih velikana sevdaha.
Bh Pošta se na neki način odužila ovim izvođačima sevdalinke promovišući i sevdah kao poseban bh ‘brand’ čiji će likovi na poštanskim markama putovati svijetom a sevdah ostati još više zabilježen u tradiciji Bosne. Predsjednik udruženja estradnih izvođača i poznati pjevač Sead Sejo Pitić (‘Topla zima plava žena’) zahvalio se Bh Pošti na ovom činu i gestu očuvanja sevdalinke od zaborava, međutim Bh Pošta je napravila veliki propust i previd na koji podsjećamo i ispravljamo tu ‘nepravdu’.

Naime, među ocrtanim likovima sevdaha na markicama nema Zaima Imamovića što je ogromni propust kad se zna kako je Zaim sa svojim glasom i sevdahom čuvao i baštinio sevdalinku i bh tradiciju, ali ono još gore : među ovim velikanima dobre pjesme nema ni Milorada Dodika predsjednika SNSD stranke i srpskog člana bh Predsjedništva. Kao što znamo Milorad Dodik nas godinama uveseljava pjesmom i nastupima na svadbama, mikrofon ne pušta iz ruke, a osim toga darežljivo i pjeva i dijeli bakšiš da je to za ne povjerovati. Naravno, i kao i svaki sevdaHlija, promoviše bh pjesmu a što je Bh Pošta propustila zabilježiti u ovakvim edicijama.

Zadnji put je sevdah promovisao u svom uredu bh Predsjedništva uoči sjednice Predsjedništva 18. oktobra ove godine, kada je u kancelariju doveo i svog ličnog harmonikaša pa na samo njemu svojstven način odpjevao poznatu sevdaHlinku ‘Srpkinja me majka rodila’ a što je odjeknulo od Baščaršije preko Marijin Dvora sve do Pala i Banja Luke. Na slušanje je pozvao i svoje kolege Željka Komšića i Šefika Džaferovića ali oni nisu mogli doći jer su bili zauzeti važnim zadacima, međutim bošnjački članovi Predsjedništva ili ti ‘Zvezde Bh Predsjedništva’ su ovo pjevanje odslušali u svojim kancelarijama, vijesti kažu da su bili van sebe od radosti, ‘naježili se’ što bi rekla starleta Karleuša iz ‘Zvezda Grand production’, Komšić nije odolio a da ne zalije tu svirku jer ga baš ‘dotakla’.

Ipak, ‘obraz’ bh Pošte je spasio niko drugi do naš brat i nasljednik države Bosne koju je dobio u amanet (samim tim data mu je u nasljedstvo i sevdaHlinka kako se na bosanskom kaže za ovu vrstu starogradske bošnjačke pjesme) turski predsjednik Tayib Erdogan. Kao što su nas mediji izvjestili on je, kad se već nisu sjetili u BiH, dao printati poštanske marke sa likom Dodika tako da je tim potezom spasio i BH Pošte i našu tradiciju a Dodika svrstao među poznate izvođače dobre bh pjesme. Još žive i pjevljive. SevdaH je spašen i u BiH i u Turskoj.

P.S. Svaka sličnost sa ličnostima i događajima iz stvarnog bh života slučajno je – namjerna

photo : reklamni pano Bh Pošte sa velikanima sevdaHlinke, sevdaHlija Milorad Dodik je naknadno svrstan među poznate izvođače dobre bh pjesme uz album njegovih poštanskih markica turskog predsjednika Erdogana, arhiv