Islamska Zajednica BiH je ‘građanska’ koliko i sestrinska joj stranka SDA

 

Ima aktualni Reis ef. Kavazović zvanične, ali ima i nezvanične a veoma važne savjetnike. Jedan od ovih potonjih je ‘Hižaslav’ Mustafa Cerić, ‘akademik’ iz Novog Pazara, bivši Reis, okićen i samoprozvanom titulom ’emeritusa’, kako se i sam reklamira.

Baš su se njih dvojica sastala nedavno, tačnije sadašnji Reis je primio u goste bivšeg 31. marta ove godine.
Zajednička izjava nakon što su se dva ahbaba ispričala i nakon što su razradili ‘taktiku’ zaslužuje priličnu pažnju, a sijelo je upriličeno nakon što je ‘Hižaslav’ u jednoj od svojih stotinu ‘kolumni’ dnevno što na web bljuvotini ‘Bošnjaci.net’ što na svom sopstvenom blog portalu, ‘na pasja zvona’ i onako samo muslimanski i munafički kako to jedino on zna (“Bakire dozvolio si sramotu vijeka”) , iskritikovao Bakira Izetbegovića, zbog odlaska bh građana na vakcinaciju u Beograd.
Kako su Reis Kavazović i Bakir Izetbegović ‘dva oka u bošnjačkoj glavi’, ovaj ‘gaf’ ‘Hižaslava’ je urodio sastankom i odmah nakon toga, uslijedila je nova ‘kolumna’ skribomana ‘Hižaslava’ na istom mjestu  ali sada pod ovakvim naslovom: ‘Bravo Bakire’, samo četiri dana nakon što ga je ‘primio’ Reis Kavazović.

No, da se vratimo ‘zajedničkoj izjavi dvojice Reisa, poruci oko koje su se ‘složili’.
“Političarima u našoj zemlji, intelektualcima i ulemi, kao i drugim akterima društvenog života, posebno muslimanima, koji drže do svoje vjere i morala, da se suzdrže od neprimjerene i uvredljive retorike kao i govora mržnje, koja za posljedicu ima polarizaciju društva i sijanje nepovjerenja među ljudima”…

Koliko je ‘Hižaslav’ Cerić transparentan, koliko drži do svoje riječi i na kraju krajeva šta znače ovakvi sastanci i ‘primanja’, potvrdio je Cerić koliko odmah, tačnije 07.04. ove godine.

Na sraoni ‘Bošnjaci.net odakle potiče i završava ovaj i ovakav merhametluk, ogledalu savjetnika aktualnog Reisa, u već oprobanom i poznatom dramatičnom i srcedrapateljskom maniru, u svrhu ‘mirotvorstva’ i ‘bez uvredljive retorike’, savjetnik ‘Hižaslav’ se obratio Jasminu Durakoviću, ‘odgovorio’ mu na neka razmišljanja ovog poznatog bh redatelja i pisca o naciji Bošnjak, između ostalog ovako. ‘U duhu vjere i morala’.
‘Tvoja retorika o „kraju“ silno me podsjeća na srpski predgenocidni govor Radovana Karadžića u bosanskom parlamentu o „nestanku“, tj., o „kraju“ muslimanskog naroda jer se neće moći obraniti ako ovdje bude rata. Karadžićeva genocidna retorika je spaljena u Hagu, a tvoja, Jasmine, nadam se završit će na smeću’.

‘Odbrusio’ mu onako kako su se on i aktualni Reis dogovorili i rekli pred javnošću da će komunicirati i razgovarati.
Odviše poznata ‘miroljubiva’, bahata, bezobrazna, licemjerna i ratnohuškačka korespodencija sa kojom ‘Hižaslav’ sa srebreničkim cvjetićem na reveru simbolom njegove zarade na kostima Srebrenice i pod ahmedijom druguje od kako se rodio.

Prije Durakovića izvrijeđao je muslimanski akademika Abdulaha Sidrana, prije Sidrana akademika Esada Durakovića, prije njega profesora Kazaza…

Ma nema dana ni noći da na ovom leglu mržnje i prozivki ne osvane koja najnovija od ‘Hižaslava’, ili u formi ‘kolumne’ ili ‘pisma’, uz obaveznu dovu na kraju da se napadnuti ‘vrati na pravi put’, i da nam savjetnik ‘omili’ dan.
Otkud Cerić ‘u savjetnicima’ Kavazovića to znaju samo njih dvojica ali znajući da ‘Hižaslav’ ništa u životu nije radio onako i ‘for free’ to je čisto bacanje para, međutim taman i da ga ne plaća, goreg smutljivca i munafika Kavazović nije mogao pronaći. Valjda je htio da mu pored ‘razlike’ regularne penzije od 1200 KM koju plaća Islamska Zajednica BiH, dobaci još koju hiljadicu na ime savjetničkih usluga, ali primanjem savjeta od Cerića neće se Kavazović opametiti. Naprotiv.
Uostalom, već na ‘Obraćanju Reisu-l-uleme na zasjedanju Skupštine ilmije’, udruženja šerijatskih bh stručnjaka, 29. marta ove godine Kavazović je pokazao da nije daleko od savjeta svoga savjetnika.
Proglasio je Islamsku Zajednicu građanskom.
(‘Islamska zajednica, pak, nije klerikalna zajednica, jer ni islam nije religija klera. Islam je po svojoj naravi građanski, pa je građanska i Islamska zajednica. U njenom najvišem zakonodavnom organu – po Ustavu – može biti najviše jedna trećina iz reda imama. Najmanje dvije trećine sabornika čine ljudi iz građanstva, izvan struktura Islamske zajednice’.)

Na isti način i istim aršinima kao što SDA proglašava i stranku i državu građanskom a uvodi i praktikuje šerijatske, vjerske postulate, i Kavazović se odao i zanio pa je najveću vjersku zajednicu muslimana u BiH proglasio građanskim udruženjem.

Iako svi znamo da je to daleko od istine, iako se i čuje i vidi da je Islamska Zajednica BiH u velikom kriminalu, nepotizmu i korupciji kao i sestrinska SDA i država kojom obje vladaju, Kavazović nam poručuje da se u njoj pitaju građani a ne bijele ahmedije iz vrha Zajednice. Kao što se u BiH za sve pitaju građani a ne Bakir i SDA. Razloge za ovakvu obmanu ne vrijedi navoditi, to je zaista bespotrebno i smiješno, međutim ako ti je klerik i opasno zatrovan mržnjom i vjerom ‘Hižaslav’ savjetnik onda nema mjesta čuđenju.

Iako ga smatraju ‘umjerenijim’ i ‘razumnijim’ pa i razboritijim Reisom od ‘Hižaslava’, Kavazović se sa svojim osmijehom i ‘horor očima’ odavno pokazao. Svrstao se i opredjelio uz SDA, miješa se u sve što se događa u BiH (čak ni vakcinacija u BiH nije zaobišla njegov građanski koncept želatina i svinje u vakcinama), njemu ‘na noge’ dolaze osim SDA vedeta i mnoge druge političke kreature, ambasadori i direktori poduzeća, ministri i direktori škola, bez njega se ne mogu ni mijenjati ni donositi propisi, ima kao država i svoja predstavništva u Bruxellesu i Washington DCu, on se aktivno uključuje u političke procese vazda tvrdeći da ‘se ne miješa’, kao onaj nedavno u vez Deklaracije i statusa Srebrenice (uz koji treba dodati i ono obavezno “neću halaliti ako glasate za Vlaha u Srebrenici” od maja 2016), miješa se u poslove drugih država vežući bošnjaštvo i Sandžak, evo na kraju još će ‘ispasti’ da on nije Reis već drug Kavazović, jer  rukovodi građanskom asocijacijom Bošnjaka. Partijom.

A možda to ima i veze sa savjetnikom i političarem Cerićem koji se u utrci za bh Predsjedništvo ukazao iz muzeja Josipa Broza u Jajcu 2014, ko će znati?

photo-dva Reisa i jedan ‘drug’: Bivši Reis ‘Hižaslav’ Cerić Mustafa i sadašnji Husein ef. Kavazović, sastanak u Reisatu 31.03.2021. arhiv