Vasvija Vidović – advokat za državnu upotrebu

 

‘Afera’ respiratori osim opljačkanih 10.5 miliona KMa, ‘pojela’ je čitavu godinu dana uzalud.
Još onog momenta kada je uz Ramazan maja prošle godine navodno gladan a uhapšen Fadil Novalić premijer bez pokrića sa jaranima Fikretom Hodžićem vlasnikom malinarske firme iz Srebrenice i šefom nekakvog ‘kriznog štaba’ Fikretom Solakom, Bakir Izetbegović je uzviknuo ‘ovo je napad na Bošnjake’ a Reis ef. Kavazović sa Šefikom Džaferovićem dodao ‘ako ode Fadil propade nam država’, moglo se naslutiti kako će se ova pravosudna farsa odvijati.
A može se komotno i očekivati uskoro ‘potvrda o poštenju’ od Suda za ove bh državne ‘mučenike’ i gazije.

Do podne premijer je u sudnici, popodne nabavlja vakcine i bori se svim silama da (ne)pronađe put nabavke, slike iz sudnice optuženih u društvu sa bh elitom najeminentnijih i najskupljih advokata su kao sa dodjele oskar nagrada. Utegnuti, po najnovijoj modi obučeni, samouvjereni u odbranu svojih klijenata i uljuljkani u vjeru u pravosuđe daju izjave na sve četiri strane svijeta.
Već viđeno. Neka nam samo još ne jave kako će silne troškove platiti država, ona uvijek uskače kad su borci iz njenih prvih redova na sudu, mada ni to ne bi bilo iznenađenje.
Tako se i pored medijske osude i istrage ova pljačka decenije razvlači kao tv novela sa unaprijed poznatim happyendom, dok narod crkava usljed nedostatka vakcina, očekujući skorašnji krah optužnice ‘usljed formalnih razloga’ ili ‘nedostatka dokaza’, kao što obično na kraju balade i bude.
Da bi ovaj igrokaz što bolje uspio i da bi se javnost što više zbunila, poslije svakog suđenja mediji nude izjave advokata, ostali učesnici se zbog propisa ne oglašavaju, od svih advokatskih vedeta najviše plijeni pažnje advokat Vasvija Vidović.

Ona ima uvijek nešto za kazati i sve se svodi na to da je Fadil Novalić sa ostalima unaprijed oslobođen.

Neispravni i neadekvatni respiratori plaćeni po trostruko većim cijenama za nju ‘rade’, našao se dokaz za te tvrdnje novim vještačenjima a i Seka ih instalirala u KCUS pa ‘rade’, nabavka je po njoj bila zakonita, slučaj je ‘politički’ i insceniran samo da se ukloni sa političke scene premijer Novalić, tužioci ‘montiraju’ proces od početka, i sve u takvom i tom stilu.

Vasvija navodi kako su i advokati ‘sproveli’ svoje sopstvene istrage, koje dokazuju sve suprotno od nog što tvrde tužioci, svaki iskaz svjedoka se ‘ocjenjuje’ kao nezakonito sproveden, svjedoci su ili instruirani ili natjerani da svjedoče u korist optužnice.
Šta bi čovjek drugo i očekivao od advokata, jer oni su tu da spašavaju optužene, za to su pofino i podebelo plaćeni, da pričaju i da se slikaju, da razvodnjavaju slučaj sve dok se ne istopi u moru paragrafa i kopija, ali šta će mo sa činjenicama?
Koje govore da nema para a nema boga mi ni respiratora, džaba im dodatna vještačenja i Fadilova tvrdnja kako su oni ‘dupli’, što se kaže ‘možeš po dvojicu nakačiti na njih’ i koje govore da su preplaćeni itekako, nije se žalilo para jer se znalo kome pare idu i ko na ovoj pandemiji mora zaraditi.

Ništa, ostaje da vidimo kako je tužiteljstvo osmislilo dokaz ove prevare i korupcije. Da li je pratilo trag novca kao jedan od najboljih dokaza ili se sve svelo na pregled skupih telefona, i to nakon što su mnogi dokazi iz njih izbrisani i uništeni, sve ostalo je prava bh pravosudna ‘talašika’ sa instagrama i ‘fejsbučenja’.

No, i u moru ovog sudačkog sivila, ponekad bljesne i malo svjetlosti, što bi tužioci trebali i morali iskoristiti. Kao što su svjedočenja Sebije Seke Izetbegović ili sekretarice Fadila Novalića, izvjesne Bahre Džako, koji iako anemični ukazuju da svi putevi u ovoj ‘aferi’ vode do Kliničkg Centra i Sebije. Na što su mediji još s početka sage upozoravali.

Iako je pod debelom ‘amenzijom’, ne sjeća se važnih a pamti nevažne stvari kao profesionalni svjedok, hanuma Seka je odavno popločala svoj put u svemu važnom u našoj državi. Tako cijenim i njenu ‘zaboravnost’ kad je jedna od svjedoka (Kalajdžić, op. Cross) navela telefonsku poruku šefu Fadilovog kabineta Ganibegoviću “Seb. zove, loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant.” ležerno pojasnila da to nije ništa jer zna se kako je njoj ime, nju tako ne zove niti joj tepa ni Bakir u krevetu.

No, da Seka ima razloga za zaboravnost potvrdio je naivno i brzopleto i sam Denis Zvizdić novembra prošle godine kad je ono (bio) ‘nanio nogu’ da ode iz zagrljaja SDA i ove hobotnice pa se ‘ko fol’ posvađao sa Bakirom. Tom prilikom je, podsjećamo u svom ‘odgovoru’ Seki preko medija izjavio pod tačkom 9 svojih mudrosti, citiram. ‘I na kraju jos jedan demanti, odnosno “ispravka zlonamjernog navoda”, a koja se tiče moga kolege Novalića. Svima je kristalno jasno da je premijera Novalića i njegovu karijeru jedino i isključivo ugrozila NN ženska osoba koja je telefonski naredila kupovinu respiratora’.
Umalo je Zvizdić poštenjačina kakvu majka ne rađa postavio prave inicijale, ‘Seb’ se nije očitovala na ovaj izliv iskrenosti uvrijeđenog SDAovca, u međuvremenu su se on i Bakir ponovo ‘slizali’ pa je sve postalo bespredmetno. Osim dojma da je Seka itekako i olako mogla stati pod ove Zvizdićeve inicijale, samo da su istražitelji i tužitelji imali više sluha. I da su smjeli.
Uostalom, advokatica Vidović mu je odmah ‘priprijetila’ mogućim pozivom za svjedoka pa se Denis ohladio i ‘došao tobe’.
Kada su jučer mediji prenijeli prepisku-izjavu još jednog svjedoka, sekretarice Fadila Novalića Bahre Džako, Vasviji Vidović nije ništa preostalo nego da prekine suđenje ‘dok ne uzme daha’ te da zagrmi ponovo uz istu pjesmu. ‘Pokušava se dovesti u vezu sa respiratorima Sebija Izetbegović’ .

Naravno, i logično. Prepiska sa wiber komunikcije govori da svi putevi vode ka Seki. Iako se nije radilo o respiratorima već o nekakvoj drugoj ‘opremi’, ovo pisanje po telefonu govori ‘ko se pita’ u državi Bosni.
Govori se o navodnoj ponudi “Kanada” koja je otišla na KCUS Sebiji i ‘koja je na njenom stolu’. A premijer onda odgovara OK, da bi slijedeća poruka glasila ‘otišlo je sve i Fikretu’.

Zašto se kod ovakvog decidnog svjedočenja ne bi ‘povezala’ Sebija, je li to sasvim logično pitam vas?
Još da je tek Asim Sarajlić dao svoj telefon, a nije, bilo bi poruka ihaha. Asim se opredjelio da plati kaznu umjesto da mu čitaju poruke, pametno nego šta, i čak, to se može u državi BiH.
Kao što se moglo desiti da Fadil Novalić u trenucima hapšenja izjavi kako mu je telefon na ‘remontu’ u Austriji, gdje inače nabavlja telefone.

Vasvija Vidović nje slučajno uz Fadila i u ovom sporu. Kao iskusan radnik u pravosuđu i kao advokat od imena, njeno mišljenje se obavezno traži i plasira medijima kad je u pitanju rad bh pravosuđa, često je u javnosti.

I po svojim djelatnostima ona je čitav život ‘uz krupne bh ribe’ države, od Nasera Orića, Kemala Čauševića pa evo do Fadila. (Bila je ona advokat i Radončića ali je iz procesnih razloga uklonjena, op. Cross). Jednostavo rečeno, od afere Agrokomerc gdje je bila sudija pa preko Haaga gdje je branila Bošnjake optužene za ratni zločin, Vasvija je vazda uz državu i one na njenom vrhu. I država uz nju.
Ma čak, kad je Bakir Izetbegović februara 2017. u Vijećnici, u poznatoj njegovoj laži izmanipulisao naciju u vezi revizije po tužbi protiv Srbije i kad je u zadnji dan isteka desetogodišnjeg roka za žalbu slagao kako je Sakib Softić ovlašten i legalni agent države BiH te da ima ‘nove dokaze’ i ‘strane stručnjake’, Vasvija Vidović je bila na tom sijelu i podržala ovaj Bakirov lažljivi i sramni projekat.

Još kad se vidi popis optuženih u njenom dnevniku, proizlazi da je ona zaista advokat za državnu upotrebu. Da ne kažem zloupotrebu.

Kad bi kojim slučajem amnezija i kod istražitelja i kod tužioca nestala, pored Vasvije niko drugi ne bi branio ni Seku, garantujem.

photo : Fadil Novalić sa svojim advokatom Vasvijom Vidović, mart 2021, arhiv