Irfan Čengić, SDP : tražimo novi ‘fikus’, Bogićevića smo previše ‘zalili’, uveHnuo je

 

Saga o (ne)imenovanju Bogića Bogićevića se polako privodi kraju.
I kao u svakoj dobro izrežiranoj ‘sapunici o multietničkom i demokratskom Sarajevu’, u nastavku sezone saznajemo da niko nije kriv jer su ‘svi krivi’, da smo ‘naučili’ šta je demokratija, kolike i kakve su nam moralne vertikale i horizontale naši političari u našim strankama, šta nam je preče : država ili njeni građani, po kojoj matrici se uzimaju funkcije kao babovine i ćaćevine, skoro sve smo saznali.
Pored onog najvažnijeg ‘nismo krivi mi već SDA’ i onog ‘SDA je sve učnila da Bogić Bogićević bude izabran za načelnika’, naše suze za ‘jedinim i suverenim’ koji mora biti načelnik’ su kao proljetni snijeg nestale u prvim zracima sunca iz sarajevske kotline.

Dino Konaković je nasuprot Bakirovoj matrici u ispiranju korupcije i nepotizma u stranci, njegovih ‘ratnih rana, zasluga i metaka’ svojih pulena isturio nacističku ‘genetsku predodređenost’ za učešće kuma u vlasti, Peđa Kojović kao po običaju ‘ne zna ništa’ osim da ‘neće piti kafu sa Abdulahom Skakom nikada (za ostalu vrstu napitaka nije se izjasnio), Seka Sebija preko Bakira Izetbegovića je mladomuslimana i sunetara Skaku odpilila preko ‘tvita’ mladog ‘lava’ i stručnjaka za ‘miješano meso’ Faruka Kapidžića, a Irfan Čengić je u ime SDPa pojasnio koliko su teške i ozbiljne SDP suze za Bogićevićem. Podsjećamo, on je bio glavni koordinator među strankama ‘četvorke’ za imenovanje Bogićevića.
‘Ja sam poznat kao neko ko puno voli da radi. Mjesto gradonačelnika nije mjesto gdje ima puno da se radi, nego je simbolično i protokolarno mjesto za koje je bitno da imate nekoga poput Bogića Bogićevića” .
Tako je pojasnio neke spekulacije da je i njegova želja da zasjedne u fotelju načelnika jedne druge sarajevske Opštine.

Dakle, plačimo za Bogićevićem još nekoliko dana, ali samo onako. Jer, Njega smo tu trebali čisto tek ‘da ga imamo’, drugačije – nije on za te funkcije.
Nešto slično je u vezi najave kandidature Bogićevića prije par  mjeseci izjavio i vlasnik licence Ramazanskih topova BiH Abdulah Skaka rasipajući se svojom energijom i mladošću.
U narodu se stoga za takvu vrstu suza kaže da ‘idu niz guzicu’. Dobro je da je konačno Bogićević shvatio iako kasno, bolje ikad nego nikad.
A da bi upotpunili svoju viziju potrebe ‘fikusa’ (ukrasne biljke koja se zeleni ali ne miriše, ne traži puno, samo malo vode i svjetla) u bošnjačkoj botaničkoj bašti Sarajeva po svaku cijenu, iz SDP stranke su se potrudili prije nego su se suze za neprežaljenim Bogićevićem i osušile.
Spekulira se da su već vodili razgovore da se pronađe neki novi nebošnjak u ‘saksiji’. Da se vidi koliko i kako do nacionalnog ključa drže ‘nasljednici partizana’.
‘Genetski predodređeni’ su već izlicitirani. Pominju se Slaviša Šućur nosilac ‘zlatnog ljljana’, pa Dragan Vikić slavni komandant policije u Sarajevu i trenutno optuženik za ubistva srpskih zarobljenika, daje se na znanje čak i ime generala ARBiH Jovana Divjaka.

Dakle, kod izbora gradonačelnika opet se ide starim stazama SDA r(evolucije).
Treba nam pod hitno neko ko nije Bošnjak da se ‘vlasi ne dosjete’, neko ko će ‘samo biti tu’, da ga možemo pokazati stranim ambasadama i građanima, neko za funkciju koja njemu ‘ništa ne znači osim solidne plate a nama znači mnogo.

Jovan Divjak se o ovoj spekulaciji nije izjasnio, ali kako je već jednom odigrao ulogu fikusa u bašči ArBiH kod Alije Izetbegovića, čisto sumnjamo da će se prihvatit ove ‘beznačajne simbolične’ uloge. Šućur je potvrdio da se sa njim razgovaralo ‘prijateljski’, dok je Vikić sve sveo na teren spekulacija, što znači da je razgovora bilo ili će biti.

Ostaje još da se oglasi glavni ‘botaničar’ biologije Dino Konaković, sve ostalo je poznato. Počasna lenta već se viHori na prsima ‘genetski’ podobnog mladog Ademovića, kuma, dok se kao što će kod Fadila Novalića na kraju ‘nema afere-ima respiratora’ odgovorna biti čistačica koja se zove ‘Seb’, unaprijed zna da je ‘sve ovo zakuhao’ mlađaHni penzioner Željko Majstorović iz bratske stranke ‘Platforma za Progres’ Mirsada Hadžikadića, jedan od vodećih ‘nur iskri’ ove multietničke stranke.

Sve u svemu kao i kod SDA, ‘kumovska posla’.
Još kad je sin izabranog predsjednika Gradskog Vijeća Sarajevo i bivši direktor mračne Agencije AID Kemal Ademović zaprijetio i novinarima i građanstvu da ‘će udariti na porodice onih koji udare na njegovu’ i to ponovio par puta pozivajući se na potomstvo i zabranu povezivanja nepotizma prema njegovoj familiji, meni su scene mrtvog konja SDA sekretara Zukića koji se ‘sam ubio’ u čas iskrsle na oči. Jer sam već ranije vidio kako su samokritični SDA konji, oni se sami ukokaju kad SDA naredi. Čista ‘dvojka’ za sarajevsku ‘trojku’.

photo : Irfan Čengić, SDP BiH, montaža ‘Raja sa Biroa’, arhiv