Mubarek NATO na Manjači

Vojna vježba na Manjači koju uz koordinaciju NATO snaga provode ovih dana, ovog mjeseca septembra ‘zajedničke oružane snage BiH’ sa najmanje 800 učesnika nije još ni završena a već se u BiH digla ‘frka’. Video na kojem se vidi velika grupa vojnika ‘bošnjačkog dijela’ Oružanih Snaga kako klanjaju džumu-namaz izazvala je buru reakcija u medijima Republike Srpske, posebno iz redova opozicije, traži se prekidanje vježbe ‘zbog opasnosti od coronavirusa’ i pandemije. Bošnjački mediji, kao provehabijski magazin ‘Saff’ su likujući događaj obilježili ovakvim naslovom : ‘Mubarek džuma na Manjači, posaffali se askeri’.

Istina je pak, drugačija. Iako su vojnici bez maske i u broju većem od dozvoljenog prema propisima Kriznog Štaba Republike Srpske, reakcije i slike govore da je NATO u BiH ‘u mašini’ politike.

Kritičke strelice iz Republike Srpske idu ‘na račun’ Milorada Dodika i na njegovu tvrdnju od prošle godine kako ‘neće biti vježbi na Manjači’, ‘kako nema ništa od APN programa i ulaska BiH u NATO’, dok su Bošnjacima, bošnjačkoj komponenti vojske, kao i uvijek NATO i ‘demokratska prava’ u građanskoj državi’ samo paravan da se vjera istakne na prvo mjesto, te da se ‘pokaže’ kako Bošnjaci označavaju teritorij ma gdje god se nalazili.
Međutim, ono najznačajnije je da od ‘zajedničkih’ oružanih snaga u BiH možemo imati samo ovakve ili slične prizore jer je njihovo ‘zajedništvo’ zapravo skup tri nacionalna i nacionalistička puka kojima je vjera važnija od cilja same vježbe.

Tako je bitka sa ‘zamišljenim neprijateljem’ ostala u sjeni ovih bh motiva.

Podsjećamo, i 2009. godine kada je ministar OS BiH bio Selmo Cikotić (i sada je ministar ali policije) slična vježba, na isto mjestu i u istom mjesecu završila skandalom i sa vjerskim obilježjima. Sa zastavom Islamske azjednice BiH ispred vojnih kamiona i tenkova.
A Dodik, Komšić, APN i NATO zajebancije?
Ta hajte molim vas, dosta više šuplje.
Mubarek NATO ne zaslužuje ništa bolje ni gore.

Uostalom, pri zadnjoj (i jedinoj po svoj prilici) posjeti Turskoj, Dodik je fino pozdravio na čistom bosanskom jeziku ‘Merhaba askers’ počasnu gardu brata Erdogana, što je približno isto pozdravu kojeg je utemeljio (bio) Alija Izetbegović za ‘multinacionalnu i građansku ARBiH ‘merhaba askeri’. Samo su nijanske u pitanju.

photo : NATO, Manjača, septembar 2009 i 2020, arhiv Cross