Ako BiH ima tri predsjednika onda i Opština Velika Kladuša može imati tri načelnika

 

Bosna i Hercegovina je ‘čudo nad čudima’.
Kako ono reče jednom davno Milenko Stojičić, poznato pjesničko i publicističko ime iz Banja Luke (koji nažalost nije više među živima) : ‘to majka više ne rađa’.

Nakon bh rata ‘čuda bosanskog otpora’ koji je izgubljen imamo tri pobjednika a svi gubitnici, imamo cjelovitu i nezavisnu državu sastavljenu od tri ratom zauzete teritorije koje funkcionišu kao tri odvojene države, imamo tri istine a sve tri ciljane laži, imamo tri predsjednika, tri člana BH Predsjedništva a zapravo tri predstvanika nacionalističkih partija u vlasti, slavimo tri grupe različitih praznika, imamo tri porezne uprave, tri elektro distribucije i tri pošte, tri pravosudna sistema, tri penziona ‘jedinstvena’ sistema, ‘zajedničku armiju’ sastavljenu od tri nacionalne vojske …

Evo, imamo još jedno čudo, Opština Velika Kladuša ima 3 (slovima i bez broja : tri) načelnika.

Nakon hapšenja Fikreta Abdića, uz njegovo ovlaštenje Opštinu ‘vode’ tri opunomoćenika načelnika. Fikretov sin i savjetnik Ervin Abdić (sada i “načelnik”, opet ‘sveto trojstvo’), Arijana Omeragić pravnik u Službi za prostorno uređenje opštine gdje je rukovodilac jedan od osumnjičenih uz Fikreta Abdića-Silić Sulejman, treći ‘načelnik’ je Jasmin Šahinović, rukovodilac Službe za opštu upravu i društvene djelatnosti.
Dakle, broj 3 nije ‘zaštitini znak’ Srba, u BiH je prisutan više nego u Srbiji.

Kako i na osnovu kojih propisa je to moguće i zašto zaboga tri umjesto jednog zamjenika, to samo zna Fikret Abdić koji u ovo predizborno vrijeme kao kandidat Laburista Velike Kladuše za načelnika izbore čeka u pritvoru.
Iako je prvobitna zamisao Laburista BiH bila da se na dolazećim izborima za načelnika kandidira Fikretov sin i savjetnik Eervin Abdić (zašto da ne, familije u vlasti nije nikad dosta, vidi pod Izetbegović), nakon hapšenja Laburisti su kao kandidata ponovo istakli Fikreta Abdića, računajući i znajući da u ovakvim okolnostima Fikret Abdić kao žrtva ima više šanse i da će bolje proći sa njim u pritvoru nego sa Ervinom na slobodi.

Ukoliko Abdića budu i u vrijeme izbora držali u pritvoru a što je vrlo moguće jer Abdić Fikret nije Abdulah Skaka načelnik Sarajeva pa da može budžet trošiti kako on hoće i planirati ili ga prepravljati a da ga organi gonjenja ne upitaju ‘za zdravlje’, onda će mo dobiti još jedno ‘bh čudo’ : načelnika opštine u pritvoru.

No, da svaka nesreća im a i dobru stranu, potvrđuje i ovo trojno načelnikovanje u opštini Velika Kladuša. Naime, djeca Fikreta Abdića su, to se zna, ‘bolesna’ za vlašću jer znaju da se po zdravlje ide u vlast a ne u bolnicu pa je tako sin Fikreta Abdića ostvario svoju želju i bez izbora. Postao je načelnikom bez glasanja i bez maltretiranja građana.

No, nakon dobivanja stolice načelnika, doduše zamjeničke funkcije na osnovu punomoćja, Ervin Abdić je dobio i batine. 19. augusta ove godine na obilježavanju pravoslavne slave ‘Preobraženje’ u MZ Bos. Bojna srpskog stanovništva ove Mjesne Zajednice ‘nepoznato lice’ ga je napalo i nanijelo mu lakše tjelesne povrede. Vijesti ne govore detalje iako je tu bilo i upotrebe vatrenog oružja-pištolja, ‘načelnik’ Ervin je prošao samo sa ogrebotinom na ruci, kako je i sam izjavio, što je još jedno od ‘bh čuda’, da se uvijek oštećeno lice imenuje punim imenom i prezimenom a izvršilac ostaje pod inicijalima.

Posebno čudo bi bilo kad bi saznali kako ‘tri ovlaštenika’ načelnika na osnovu punomoćja donose odluke kad potpisuju. Gluho bilo, da li to rade kao Šefik Džaferović, Dodik ili Komšić, glasanjem, nadvikivanjem ili dogovorom, ni to ne znamo.
A možda se ‘rotiraju’ pa je jedan načelnik mjesec dana pa onda ‘u krug’, ili parnim danom potpisuje Ervin a neparnim Jasmin, Arijana praznicima? Mi zaista živimo u ‘zemlji čudesa’.

photo : Ervin Abdić, sin i savjetnik načelnika Fikreta Abdića, pa ‘načelnik’, arhiv