Ponovni juriš na studentski dom gdje se planiraju smještati zaraženi coronavirusom a Šefika Džaferovića niko ne pita šta je sa ‘otvorenim’ izolatorijem na Građevinskom Fakultetu u Sarajevu koji je progutao 250.000 KMa za opremu ne računajući novi CT, i koji je ‘opremljen’ i ‘spreman’ još od aprila ove godine

 

Kad je kriza, onda se izoliraj, ne mrdaj, šuti. Ako ne znaš kako se to radi, pitaj Željka Komšića ‘malog od Bakira’. Taj je već treću deceniju u Parlamentu BiH bez ikakvih diskusija i primjedbi, tri puta je ‘preležao’ opasni virus, testirao se stotinu puta, spasio Bosnu više nego Valter, evo ga spreman je za jesenju cirkusijadu zvanu ‘opšti izbori’, skuplja ‘koalicije’ i ‘partnere’ i pripomaže SDA svim svojim patriotskim gazijskim umijećem borbom protiv Čovića sa Čovićem.

Tako se ‘radi’, Šefik Džaferović, stari potrčko Sebije Seke Elene Izetbegović iako na državnoj sisi od rođenja ništa nije naučio.

Ovih dana Seka Elena Izetbegović i ražalovani doktor  primarijus Ismet Gavrankapetanović medijski se nadmudruju gdje će se i kako smjestiti oboljeli od virusa čiji broj je poslije claster Bajrama naglo porastao (samo mediji to pripisuju ‘neodgovornim’ građanima i kafedžijama sa omladinom, da se ‘vlasi’ ne dosjete), novine pršte od sladostrašća.
Mladomusliman kojeg je Seka otjerala sa Kliničnog Centra a koji se teatralno vratio na čelo Opšte Bolnice ‘Abdulah Nakaš’, isti onaj što je liječio Aliju Izetbegovića, što je kad ga Seka ‘napala’ i otjerala išao po spas kod Bakira a ovaj ga poslao kod Reisa tvrdi da nam još ne trebaju ‘izolatoriji’ jer ima slobodnih mjesta kod Seke, najmanje hiljadu praznih kreveta, što je stprocentno tačno, Seka Elena pak tvrdi da je najbolje rješenje za oboljele Studentski Dom na Bjelavama, Klinični Centar mora i dalje ostati ‘nedostupan’ za bolesne i zaražene, zaključala se i utrpala opremom faca joj se ne vidi a od bezbjednjaka oko nje ne možeš prići ni na deset metara, žaleći se da nema kadrova za novi izolatorij koji nam treba kao ozeblom sunce.

Dok se jadna bh javnost naslađuje ko će u ovoj ‘budalastoj a našoj’ borbi pobijediti, još se ne zna famozni ‘put pacijenta’ koji je zaražen dok broj zaraženih i umrlih raste iz sata u sat.

Dpoktor ‘Ipe’ prima sve i svakoga, Seka nikoga, njen Klinični Centar je oaza zdravlja i zdravog duha, tamo mogu samo zdravi i čili, i to utorkom i petkom, ako nisu zaraženi i ako su ‘tercijarni’, ako im niko drugi pomoći ne može.
Studente su kao i s početka pandemije ‘poslali kućama’ a tamo na Bjelavama ‘oformili’ ‘novi’ izolatorij ali je sada problem ko će sa njim upravljati. Neće Seka a ne bi ni mladomusliman Gavrankapetanović.

Znači, ‘put pacijenta’ koji se ‘mora znati odmah’ kako je prije tri mjeseca izjavio Fahrudin Radončić ostao je tajanstven i u domenu bh govnastog humora koji kaže da je to ‘put na Bare ili Vlakovo’, dakle na groblje, tv daje slike urednih i opremljenih soba studenata vrišteći ‘kako je sve spremno’.
Odluku vlade Sarajevo da ‘odgovornost za studentski Dom Bjelave’ , novu ‘covid bolnicu’ preuzme dr. Gavrankapetanović doktor ‘Ipe’ ne prihvata, ‘nema mogućnosti ni kadrova’ pozivajući se na nespornu činjenicu da nam zapravo izolatorij ni ne treba ako seka otključa kapije Kliničnog Centra, Kanton Sarajevo nema ministra zdravstva koji još nije izabran, predsjednica Kriznog Štaba je na odmoru, Seka neće čak ni da dođe na sastanak kako bi se ovaj ‘svjetski problem’ rukovođenja izolatorijem razriješio, ljudi kao što rekosmo umiru svakodmevno i broj zaraženih je sve veći.
Premijer grada Sarajevo Mario Nenadić je od sve sreće i zadovoljstva dobio ‘blaži moždani udar’, bh vlast svjesno ‘razvlači’ opasnost od corone ne bi li došli i prošli izbori a poslije će mo lako, ali niko, ama baš niko oko izolatorija ne pita Šefika Džaferovića ama baš ništa.

Zna se da on zapravo ništa ni ne zna, već da kao pokvareni gramofon ponavlja stavove svoga šefa Bakira Izetbegovića, ali baš bi ga trebalo preupitati malo oko izolatorija, jer to zna, sam je potvrdio a novine i televizija sve prenijeli.
Naime, 04. aprila ove godine još dok smo ‘bili najbolji u Regionu’ i dok je corona bila ‘samo smiješni virus’ Šefik se slavodobitno uslikao sa Sekom Elenom na ‘novouspostavljenom’ izolatoriju na Građevinskom Fakultetu u Sarajevu, pored već postojećeg ‘Pod Hrastovima’ objavivši kako smo ‘za virus spremni’.

‘Kao društvo i država reagirali smo na vrijeme. Štetne posljedice već imamo i vjerovatno ćemo ih imati u budućnosti. Međutim, u poređenju sa drugima, a zahvaljujući vama zdravstvenim radnicima prije svega, mislim da ćemo ovu krizu prevazići što je bolje moguće. Zahvaljujem se uposlenicima KCUS na čelu sa prof. dr. Izetbegović i poručujem da će uvijek od mene imati podršku i pomoć’ – tresnuo je senilni Džaferović obišavši uređene i opremljene prostorije skupa sa televizijom i Sekom.

Seka Elena je pak izjavila kako ‘Za nas nema radnog vremena’. ‘Apelujem na stanovništvo da ne paniče, ali da se ne opuštaju. Ovo je izuzetno ozbiljna situacija. Ukoliko se budu ozbiljno ponašali, ukoliko budu u samoizolaciji i ukoliko se budu poštovala pravila o iznimno visokim higijenskim kriterijima, mislim da ćemo izbjeći ružni scenarij koji smo gledali u zemljama okruženja’.

Nakon tri četiri mjeseca ovakvih izjava se više niko ne sjeća. Kao ni činjenice da je Seka Elena tamo za izolatorij nabavila (ona to naziva zanavljanjem) novi CT, i još neke uređaje, da je malinar iz Srebrenice sa baksuznim imenom Fikret a prezimenom Hodžić skupa sa Sekom i premijerom Fadilom Novalićem oprao desetak miliona KMa za neupotrebljive respiratore koji još čame po skladištima dok SIPA nakon tromjesečne istrage otkriva kako su ‘nestali originalni dokumenti o kupovini respiratora’ (sa razlogom svakako jer se vještačiti mogu samo originali), da narogušeni a patriotski građeni predsjednik Kriznog Štaba Fahrudin Solak i dalje prima punu platu a nema funkcije, umjesto te već poznate bh balade svaki dan slušamo kako smo preživjeli a nema nam spasa.

I pravimo, napravili smo novi izolatorij u kojeg je opet spičkano brdo para jer je onaj ‘Pod Hrastovima’ prebukiran, niko ne pita koliko je para utrošeno i po čijoj ideji u renovranje i opremanje jednog dijela Građevinskg Fakulteta popularno nazvanog izolatorij, niti se ama iko živ zapita šta će biti sa ovim novim izolatorijem u studentskom Domu na Bjelavama kad dođe septembar, kad se studenti vrate u sobe i na nauku, a oni to najavljuju već sada.
Šefik Džaferović bi trebao to reći i pojasniti a Boga mi i Seka Eelena. Makar  slagati, nije im ni prvi ni zadnji put. Jok!
Naši vlastodršci nemaju nikakvih obaveza osim da drže vlast i troše lovu. Da kradu, lažu i pljačkaju, kad im je već Bog dao, Reis aminovao a raja kao kurbani čekaju u redu za umiranjem.

Da hoće Zdravko Čolić da nam bar on osvježi ove turobne dane. Da otpjeva umjesto onog poznatog hita ‘Podlugovi’ najnoviji ‘Pod Hrastovi’, da umremo sa osmijehom na srcu i sa zabrinutom facom Džaferovića ili još napaćenijom Sekinom na duši, sa Bracom i Sekom. Ma kakvi, i on se izolirao, šteta.

photo : Braco i Seka, Šefik Džaferović i Sebija Seka Izetbegović na ‘otvoru’ izolatorija na Građevinskom Fakultetu Sarajevo, aprila 2020, arhiv