A možda nas je spasila i ponavljanja utičke bruke sa prošlogodišnje veselice u režiji organizatora ’22. Krajiškog Teferiča’ ‘Krajišnik SC?

 

Od prvog ‘Krajiškog Teferiča’ održanog 1998. godine u Chicago IL, ovo je prvi put u istoriji ‘Krajiških Teferiča’ da se ova manifestacija neće ove godine održati, usljed situacije pandemije ‘covid-19’.
Na face book profilu ‘organizacionog odbora’ data je početkom juna kratka obavijest da se ovogodišnji Teferič planiran za 15. agust odlaže za slijedeću godinu.

Razlog odlaganja je opravdan ali on, to treba naglasiti, ne leži u pažnji i brizi ‘organizatora’, da se njih ‘pita’ drmež se ne bi propustio po cijenu života ili zaraze i klastera, vlasti države Michigan i grada Detroit su odlučile a propis se mora poštovati.

No, iako se za coronu nije čulo od jučer ili od početka juna, nekakav ‘organizacioni odbor’ je sudeći prema ‘fejsbučenju’ zvaničnog glasila Teferiča vodio sve aktivnosti kao da će ga, da prostite biti.
‘Zlatni sponzori’, ‘srebrni’, ‘estrada’, tabele navlakuše, ‘reaktiviranje folklornih grupa’, ma sve je ‘ferceralo’ još od 18. augusta prošle godine kada se ‘kandidatura dala’ Detroit-u, na redovnom ‘okruglom stolu’ održanog Teferiča u gradu Utica NY, iako se po protokolu i pravilima zna da Teferič ciklično ide u Detroit. Nema se tu šta odlučivati gdje će, odlučivalo se kome će.
Neki će reći ‘baš nam je žao’, drugi će reći cinično da nas je odluka vlasti grada Detroit možda spasila prošlogodišnje utičke bruke sa 22. Krajiškim Teferičem u Utica NY, svašta ima.
Najviše su ovakvim razvojem događaja pogođene ‘ineteresne grupe biznisa’ uglavnom kafedžija, građevinaca i šofera koje su Teferič ispolitizirale i koje godinama iza nas ovu nekada prelijepu manifestaciju otimaju i svojataju te organizuju i ‘ginu’ do zadnje kapi krajiškog patriotizma’ samo radi sebe a u ime ‘Zapadne Bosne’, u ime ‘egzodusa Krajišnika’ u zadnjem bh ratu i tragične sudbine Krajišnika, zbog čega je manifestacija i uspostavljena 1998. godine a nigdje na Teferiču ni egzodusa ni izbjeglištva.

Prošlogodišnji 22. Krajiški Teferič je u ovoj blamaži Krajišnika otišao još dublje i dalje očemu smo nekoliko puta pisali, ko je zainteresiran još može te postove pročitati na ovom portalu, na način da je u organizaciju Teferiča uvukao barabe i lole iz ‘Bajrinog džemata’ (West Bosnina Islamic Center of Utica NY) i njihove ‘construction’ ahbabe te vozače muslimane sa pivom, čime je ugođaj Krajišnika ostao dulje u pamćenju.

Kao što znamo ove sitnošićardžije još do danas nisu narodu grada Utica NY ni donatorima podastrile izvještaj  o ukupljenim i potrošenim donacijama (čitaj sadaka lovi, izumu bh države i vjere), tako da se ne zna gdje je utopljeno najmanje 30.000 dolara. Plus, nikome nije pojašnjena uloga privatnog ‘dilera’ autima Asima Huskića Aćke i njegove firme ‘Asim’s Automotive’ u ovoj frtutmi, u kojoj je navodno prema plakatima na javnim mjestima ponudio ‘cadilac’ vozilo na tomboli koja je provedena u noćnoj šemi zabave u Auditorium sali, uz cijenu ulaznice od 25 dolara, dok na ‘zvaničnom fejsu’ Teferiča o tom ‘cadilacu’ nema ni pomena ni slova. Niti ima podataka o ‘sretnom gubitniku’ ovog starog vozila sa javne dražbe.
Na brutalno nepismenom face book profilu Teferiča jedino je osvanuo ček najvećeg auto ‘dilera’ Carbone u našem gradu sa cifrom od 4,000 dolara i nemušta izjava da je nakupljeno preko 20.000 donacija, ‘slijedi detaljan izvještaj’ koji nikad nije postao ni detaljan ni konačan ni javan.

Kao i u svakoj sadaka igri, utičke lole i bekrije iz organizacionog odbora smatraju da nisu dužni nikom dati podatke po uzoru na bh vlast i Islamsku Zajednicu koja odbija podatke za javnost o donacijama džavi BiH koje se mjere u milijardama iz jednostavih i praktičnih razloga. Budale su dale, niko pare nije oteo.
A u patriotizam se ne smije nikad posumnjati.

Eto, ko preživi coronu i dočeka slijedeći Teferič u našem gradu Utica NY, imaće prilike da se uhvati za džep ponovo a onima ‘koji mrze Krajinu’ ostaje da na još dugo na aktivnoj fejs stranici utičkog Teferiča odgledaju pljačku drmeža sa slikama i reklamama onih koji najviše vole Teferiče, koje su se toliko iskiselile tamo da ih ne možeš više ni gledati a moraš.
Znajući nas, stoga se i ovogodišnje odlaganje ‘ašik kaldrme’ za naivne čini kao spas za još jednu bruku koja je mogla uslijediti.
photo : logo nesuđenog 23. Krajiškog Teferiča 2020 Detroit, MI, face Teferiča