SLIKA DANA : BH virus poslije “Ajvatovice 2020”

 

Naučnici, epidemiolozi, pulmolozi i ostali političari načisto zbunjuju iz dana u dan izbezumljeni narod sa pandemijom coronavirusa.
Može ovako a ide i onako, napada noću ali i danju, smeta mu sunce, ne smeta mu ništa, opasan je a i smiješan je, napada uglavnom starije ali i mlađe.

Moraju se nositi maske a i ne moraju, rukavice samo štete ali su obavezne.

Ne kašlje se od njega ali se može zakašljati, dobiješ temperaturu ali i ne mora biti tako, prvi val je prošao prije nego je stigao, nema drugog vala koji će doći najesen ..
Nema nam spasa ali ako smo pametni preživjet će mo. Nema lijeka ali će ga ubrzo biti iako kasno.
Vakcine su tu samo hoćemo li ih primati. I ko će to platiti.

Reaguje na rakiju i bijeli luk, ali mnogi od njih ne osjećaju ove prirodne sastojke.
Ne izlazi vani, ne diši, diši normalno to su budaleštine.
Čuvena distanca je jedino za radoznale, družite se, u druženju je spas.
Sa njim će mo dugo živjeti ako ne umremo, nijedan virus prije njega nije izazvao ovoliku paniku, strah i tako ogromne brojeve mrtvih i bolesnih, ekonomiju je načisto zbrisao iz statistike.

Pojavi se kad se najmanje nadamo, nestane ga kad dolaze izbori, oko Bajrama, rođendana Krista ili kad su u pitanju kakve sportske ili vjerske manifestacije.
Zbog njega smo u karantinu od kako se pojavio, nekako s Novom Godinom 2020, manje ili više.
Mjere zabrane ne ‘fermaju’ najviše oni koji ih i donose, vjerske vođe, političari, doktori a Boga mi i pjevači, oni su virusno najrezistentniji.
Dijele ga na kineski, na američki, na evropski i australijski, ima naziva koliko zatreba.
O njemu više zna milijarder Bill Gates nego ijedan naučnik Svijeta.
Poznaje ga odlično i Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, posebno američki predsjednik Donald Trump.
U zadnje vrijeme dobija i nacionalne, nacionalističke konotacije i tipove.
U dijelu države pod kontrolom Bošnjaka ulazi ‘s prijeda’, u hrvatskom dijelu ‘sazada’, u Republici Srpskoj ‘sa svih strana’.
I najopasniji je za kulturu : u BiH možeš u džamiju, u crkvu, u nargila bar ili kafanu ali ne možeš u pozorište i kino.

Kod nas u BiH, postao je čak i konstutivan, sve po Daytonskom Sporazumu i drugačiji je onaj u Republici Srpskoj od onoga u Federaciji BiH. Sa njim počinje dan a prestaje noć, svaki namaz u džamiji je uz njega sa molbom Svemogućem da uništi nemoguće.
Njegova slika pod mikroskopom je fantastična, svako bi ga poželio. Uslikati, ne dobiti.
Boji se jedino respiratora ali ne onih koje je nabavio bh premijer Fadil Novalić.
Poslije ‘Ajvatovice’, islamskog drmeža koji je bh muslimanima zamijenio ovogodišnju zabranjenu Kabu u Pruscu i bližoj i široj okolici, bh naučnici su otkrili i identifikovali i objavili izgled najnovijeg bh konstitutivnog virusa corone.
Umjesto šarenih cvjetića regularnog svjetskog, naš bh virus ima boje behara i njegovog omotača, sa tamnom i crvenom pozadinom. Prekrasan je, ali samo na slici. Uživajte gledajući i gledajte uživajući.

photo ilustracija : lijevo, bh konstitutivni corona virus, izgled pod mikroskopom, desno-regularni virus, montMontaža Cross Atlantic, arhiv