Utica NY : od 16. marta za Okrug Oneida dostupno testiranje ‘iz auta’

 

Utica NY, tačnije Okrug Oneida kojem pripada i ovaj grad zvanično bilježe na dana 23. mart ove godine pet (5) pozitivnih slučajeva coronavirusa.
Snježni pokrivač, doduše neznatan ali hladan ‘uljepšao’ je danas proljetnu sliku ovog gradića izbjeglica na sjeveroistoku Amerike, ali slika virusa se neće time promijeniti.
Najave zvaničnika međutim hoće zasigurno.

Iako smo već više od sedmicu dana u jednoj vrsti vanrednih situacija i izolacije, najavljuju se (moguće) još veće, u smislu ograničenja kretanja i radnog vremena javnih i drugih službi.
Banke su se uglavnom prestrojile na online i drive thru (‘iz auta’), trgovine skraćuju radno vrijeme, škole i vrtići ne rade, restorani su se uglavnom preselili na ‘naruči i pokupi’, jedi kod kuće.

Primjetno je da su police u trgovinama poprilično prazne. Osoblje najavljuje popunu, ‘ne treba panika, svega ima dovoljno’. Najavljuju i posebne termine za šoping za stare osobe, kao Hannaford shop, utorkom i petkom u jutro rano, od 6 do 7 sati. Znaju valjda da starci ne spavaju nikad, ujutro pogotovu.
No, statistike koje nam serviraju govore kako nema šanse da budemo bezbrižni i moguće je da još teži dani samoizolacije i karantina tek dolaze.

Bogati i moćni užurbano ‘piče’ iz Metropole prema sjeveru, za one siromašne ostaje nada i mjere državnih organa. I grabljenje namirnica, ‘neka se nađe’. Ne mari se čak ni za pismena upozorenja trgovina o ograničavanju količine pojedinih artikala, što Bosanci naučeni od ranije često zloupotrebljavaju i stvaraju gužve na kasi.
Ljudi se polako privikavaju na rukavice i maske na javnim mjestima, doktori i stomatolozi se javljaju uglavnom telefonom sa uputama da se ne dolazi, ‘ako se ne mora’.
Amerika se po broju zaraženih nažalost polako penje ka vrhu neslavne ljestvice i već je među prve tri zemlje u Svijetu po broju zaraženih i po smrtnosti.

Države New York i California su unutar Amerike u ‘vodstvu’ i za sada označene kao epicentar zaraze u US.

Prema posledjim podacima samo u državi New York je preko 15.000 testirano pozitivno a što je polovica od ukupnio zaraženihu Americi, zabilježeno je 144 umrlih slučajeva.
Zato nacijo, oprez.
Sjedni kod kuće, zaboravi roštilje i sijela, vani samo ako se mora. Coronu slavi iz frižidera, ionako je nemaš sa kim popiti.
Bilježimo da u gradu Utica najmanje zabrane okupljanja prate ugostiteljski objekti, od čega oni bh posebno, skoro svi ‘rade’, pa šta uhvatiš uhvatiš. Makar i virus.

A najviše muke od corone trpe roditelji male djece. Treba izdržati 24 sata i djecu i pažnju djece u kući i u dvorištu. Kaže već najnoviji vic da ako iko izmisli vakcinu protiv corone, to će biti razdragani roditelji djece, niko drugi, jer njima se najviše žuri da se ovaj lijek pronađe.

Džamije su ukinule mejtefe i džumu petkom tobe yarrabi, slike ‘naše’ zamotane dječice zamijenjuju mudrosti hafiza i stručnjaka za sve pa i za viruse. ‘Božja kazna’. ‘Šansa za porodicu, da se osjeti draž doma’, ‘Kazna za Kineze jer ubijaju braću muslimane’ i sve u tom i sličnom stilu. A što je Bog kaznio džamije pa umjesto molitvi služe budalastoj propagandi, to se proglašava ‘stavljanjem na iskušenje’.
Ista priča drugo odstojanje.

I američki predsjednik Trump je ‘na fonu’ ovih vjerskih nebuloza, još uvijek više vjeruje božjim prednostima nego nauci. Ako corona ‘poduži’ možda ga i Bošnjaci zbog toga zavole, vole oni tako pokazivati svoju ljubav. Kažu vijesti kako ne nosi ni masku ni rukavice i počesto se izlaže konferencijama novinara gdje se svakodnevno svađa sa medijima, i još uvijek virus naziva ‘kineskim’. Dok mu glavni u Štabu odbrane od corone donosi propise jer to mora, ne propušta naglasiti da je to sve od Boga i da ‘nema mjesta panici’.

Ima i pozitive, malo ovdje u ovom gradu Komandanta Marka u ovoj Dolini Indijanaca (Mohawk Valley) i izbjeglica.

Od 16. marta ove godine dostupno je testiranje za građane u gradu Utica NY sistemom drive thru (‘iz auta’). Kroz šalter ti uzmu bris iz usta i nosa i rezultat ti jave za par dana. Test se obavlja na adresi Burrstone Road u New Hartfordu, u zgradi Burrstone House.

No, nemojte tamo ići ‘tek onako’. Da bi imali pravo da se testirate morate prvo dobiti ‘papir’ od svog doktora ili Urgent službe, a što vam daju pregledom ili telefonskim konsultacijama, bez toga neće vam uzeti test.

Iako je Amerika jedna od najnespremnijih zemalja u coronavirus tragediji, vijest je pravo osvježenje.

photo : Utica pod snijegom 23. marta 2020, arhiv