U BiH nismo nažalost isti, ni živi, ni mrtvi, a boga mi ni bolesni

 

Za državu BiH nema vanrednih situacija i neprilika. Kao što znamo po našim propisima ne postoje vanredne sitaucije, nema vanrednih izbora, vanrednih smjena sa funkcija, vanrednih akcija Tužilaštva i Sudova. Sve je spontano i u ‘skladu sa propisima’.
Onaj ko je stvarao državu BiH odlično se informisao kod donošenja propisa tako da je sve nakaradno a sve ‘po zakonu’.

Često čujemo priče i medijska naglabanja kako ‘nas u BiH samo nesreće nažalost spajaju’. Kao poplave, zemljotresi, snježni nanosi …
Ma kakvi, slučaj coronavirusa u BiH je pokazao koliko smo jednaki u svojoj različitosti.
Tako vlada Republike Srpske jučer donosi odluku o ‘proglašenju vanrednog stanja’ u akciji zaštite stanovništva i dobara od coronavirusa, u Federaciji BiH je proglašeno ‘stanje nesreće’, u povodu iste situacije i radi istih razloga.

Tako ‘ispade’ da je coronavirus u Republici Srpskoj vanredna situacija u Federaciji je to eto, nesreća. U entitetu su vanredno sretni a u Federaciji izvanredno nesretni.

A i jedni i drugi ‘u govnima’ do grla.

Ovu zakonsku smetnju (a prednost) po kojoj u FBiH nema ništa vanredno, jer se po bh zakonima ne može proglasiti vanredno stanje u zemlji po bilo čemu i u bilo kakvoj situaciji, premostili su tako da su proglasili ‘stanje nesreće’, jer zakonodavac uopšte ne poznaje vanredne situacije a život mora teći dalje. Novac se mora obrtati.
Znači, ma koliko se trudili, mi nismo uopšte isti. Ni živi, ni mrtvi, a boga mi evo i bolesni.

Znači, ako smo živi i zdravi, to je zato jer smo ‘mi’ živi i zdravi, tako su i ‘oni’ tamo. S tom razlikom što se ‘oni tamo’ pate a ‘mi’ uživamo, jer ‘kod njih’ ništa ne valja i ne funkcioniše a ‘kod nas’ samo med i mlijeko. Kad umremo, ‘mi’ se preseljavamo’ a oni se sahranjuju. ‘Njima’ je pogreb ili sahrana, ‘nama’ je dženaza’. ‘Njihovi’ su se borili za ove današnje blagodeti zbog čega se po zakonu nazivaju ‘borcima’ a ‘naši’ su šehidili, nisu ratovali nikako i zato se nazivaju šehidima. ‘Mi’ postajemo ‘merhumi’ a ‘oni’ pokojni. Kad smo bolesni, ‘mi’ postajemo vanredno nesretni, ‘oni’ izvanredno ugroženi.
Kao u dobrom realnom bh vicu, nema šta.
Corona virus je dakle ‘za njih’ vanredna situacija, kod ‘nas’ samo ‘nesreća’. Nije saobraćajna, ni zrakoplovna ni drugačije tehnološka, već onako, čisto vanredna ali je nećemo tako nazivati.
I jedni i drugi u toj slatkoj različitosti smo itekako sretni i sjedinjeni, zato nema mjesta panici.
Ako slučajno umremo, ‘oni’ će umrijeti u vanrednoj virusnoj krizi, ‘mi’ će mo preseliti zato jer smo zbog virusa nesretni.
A kada ovaj virus prođe jednog dana, ‘oni’ će staviti van snage svoju odluku o vanrednom stanju i vratiti se u redovno sr(t)anje, ‘mi’ će mo donijeti novu odluku po kojoj će se ‘stanje nesreće ukinuti’ a proglasiti ‘sr(t)anje sreće’.

Nazdravlje!

photo : Fadil Novalić premijer FBiH, Radovan Višković premijer Republike Srpske, arhiv