Generator dešavanja Bakir Izetbegović voli Beograd sa ‘figom’ u džepu’, tužbom pred Međunarodnim sudom pravde protiv Srbije

 

Nedavni odlazak predsjedavajućeg vijeća ministara sa grupom bh ministara u zvaničnu posjetu Beogradu, prokomentarisana je kao odličan i pozitivan pomak u odnosu ove dvije države. Posebno jer je posjeta upriličena nakon veoma krizne godine u ovim međudržavnim odnosima, nakon  odluka Ustavnog Suda BiH o referendumu u Republici Srpskoj, nakon sankcija Miloradu Dodiku i prisustva srbijanskog predsjednika Nikolića proslavi Dana Republike Srpske 09. januara. Premijer Srbije dočekao je delegaciju BiH sa dužnim i državničkim poštovanjem, uslijedile su veoma umirljive i prihvatljive poruke u medijima s obje strane, dok su teme o kojima su dva premijera razgovarala odlično prihvaćene i u Srbiji i u BiH. Ekonomija, dobrosusjedski odnosi, renoviranje i stavljanje u funkciju pruge Beograd-Sarajevo, posebno je citirana izjava Vučića o BiH. Kojom on priznaje suverenitet države BiH sa entitetom Republika Srpska. Pala su i obećanja o nemješanju država u odnose komšija, svašta smo čuli.

Sve bi to bilo za pozdraviti sa obje ruke da i ovoga puta Bakir Izetbegović nije poslao svoga premijera sa ‘figom’ u rukavu. Sa dva prsta iza leđa, ili sa srednjim prstom za ubosti u oko. Naime, u isto vrijeme kad se pripremao susret ovih delegacija i kad je srpski član bh Predsjedništva Mladen Ivanić najavljivao posjetu Nikolića Bosni u februaru ove godine, koju posjetu je Bakir prije godinu dana otkazao samo zbog ratnog profitera i ratnog zločinca Nasera Orića, čije hapšenje je prije par godina Srbija zatražila potjernicom, nakon čega je i uhapšen u Švicarskoj i izručen BiH, bošnjački član bh Predsjedništva je blago najavio reviziju tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim Sudom pravde u Haagu.

Podsjećamo, po zahtjevu države BiH iz 1993 godine, ovaj Sud je već jednom odlučivao i donio odluku 26.02.2007 po kojoj je odbijen zahtjev da se Srbija oglasi odgovornom za genocid ali je utvrđeno presudom da genocid nije ni spriječila čime je počinila povrede Konvencija o ljudskim pravima. Ovaj Sud je ostavio rok od 10 godina u kojem se može zatražiti revizija ili ponovni postupak ako se dođe do novih i neutvrđivanih dokaza pred Sudom, i svo ovo vrijeme, BiH nije ništa poduzela u pravcu revizije, čak i pored činjenice da je profesor međunarodnog prava Francis Boyle koji je autor prve tužbe i koji je bio sastavni dio bh pravnog tima, čitav ovaj period od 2007 do danas zagovarao reviziju, tražeći nastavak ovog postupka.

Sada, kad je kriza u političkom i društvenom bh životu skoro dostigla svoj vrhunac, kad se na vidiku ukazao tračak nade za obnovu odnosa i relaksaciju, kako političku zajebanciju karakterišu političari, Bakir poteže ‘joker’ iz njedara. Idem sa tužbom, glavni zastupnik je Sakib Softić, ‘ako on kaže, revizija se aktivira’.
Sakib, koji je ćutao deset godina, tvrdeći čak ponekad u medijima kako ‘prati’ nove dokaze, kako još ne zna hoće li ili neće ići sa revizijom, i za koga je Boyle tvrdio da namjerno sabotira ovu reviziju, sada poslije Bakirove najave kaže – ‘da’.
Iz reda srpskih političara kako u Beogradu tako i u Sarajevu, najavljuje se nova kriza ovom revizijom, Bakir tvrdi da će ona popraviti odnose. Dakle, pružam ruku pomirenja ali iza busije.

Promašena i pogrešna politika koja će zasigurno poremetiti ionako krhke odnose, međutim ništa novo kad je Bakir Izetbegović i bošnjačka politika u pitanju. Naime, iako se kriza u bh-srpskim odnosima neće pogoršati, budući da permanentno postoji, sve upućuje na zaključak da je glavni generator ove moguće krize nije jedino Milorad Dodik već Bakir.
Istim načinom, krizu je pokrenuo iz središta i sa refrendumom i odlukama Ustavnog Suda BiH. Svojim apelacijama. Oko 86 odluka Ustavnog suda čekaju da budu provedene ali nijedna nije u fokusu kao ova zadnja u vezi neustavnog refrenduma u RS. Iako su Srbi u Republici Srpskoj dan RS-a slavili dvadeset godina, 9. januar nije Bakiru zasmetao sve do prošle godine, kada je eksplozijom njegove apelacije i odluke Ustavnog Suda krenuo prema Dodiku sa samo jednim ciljem : da ga oslabi i ostjera sa pozicije i politike.

Ista stvar se ponavlja i sa ovom revizijom. Bakir ohrabren reagovanjem međunarodne zajednice prema Dodiku i odsustvom podrške Dodiku iz kabineta premijera Vučića, ‘vadi jokera’, ide sa revizijom. Na koju će, ako do nje dođe, biti zasigurno velikih reakcija, kako iz Banja Luke tako i iz Beograda, no Bakir računa da će međunarodna zajednica sve reakcije amortizirati u njegovu korist.
Ovaj lični obračun sa Dodikom, Izetbegović je prenio na skoro kompletnu bh političku vlast, uključivši i Srbe u Savezu za promjene, koje je uvukao u vlast samo radi bitke sa Dodikom, a čime opet truje kompletnu Bosnu, jer se vidi da je i HDZ i zvanični Zagreb okrenuo protiv Bosne. Dok je treći koalicioni partner Radončić i SBB na putu da mu otkažu učešće u koaliciji, samo se čeka zvanična objava raskida odnosa.

U Bih ima ogroman broj neriješenih problema počev od penzija, korupcije, političkih ne riješenih ubistava, radničkih prava, vehabija i radikalnog islamizma i terorizma, stečaja, problema sa javnim poduzećima, političkih previranja u sopstvenoj stranci (Šepić i grupa ‘odmetnutih’ SDA političara) pa do kockarnica, ali Bakir ih ne vidi, kao i velika većina bošnjačkih političara, samo se viri šta ima u Banja Luci a šta u Beogradu. Čitavu zimu Sarajevo nema vode a Zenica grijanja, Bakir se kroz medije bavi time da li je Milorad dobio zvanični poziv na inauguraciju američkog predsjednika ili nije te koliko troši para, umjesto da viri u svoju, baca pogled permanentno preko tuđe avlije.

Iako će, krize u BiH biti i bez ove revizije, obzirom da je za promjene u pravosuđu, za promjene Ustava BiH zainteresiran i Bakirov najveći i najznačajniji partner HDZ i Dragan Čović, koji skupa sa Dodikom najavljuje konkretne poteze u roku od dvije sedmice, iako se zvecka oružjem i ratom sa obje strane Drine, posebno iz reda bošnjačkih generala, SDA ne odustaje od ovako pogubne i destruktivne politike. U zagrljaju sa Islamskom Zajednicom BiH i uljuljkan svojim, samo njemu poznatim uspjesima, Izetbegović ne vidi ništa dalje od svog  nosa a Bosnu vodi u sunovrat, u put bez povratka.

Deklaratoran poziv na zajedništvo sa ‘figom’ u džepu neće polučiti rezultate, niti će ovo igranje na kartu žrtve, lobanja, mezarluka i genocida cijelog života donijeti ičega dobrog Bosni, čitavoj jedinstvenoj Bosni, na tome može profitirati samo Bakirova Bosna u trouglu Sarajevo-Tuzla-Zenica, pa čak i MiloradDodik, sve ostalo je klasični gubitak.

Ali, Bakiru je potaman upravo takva Bosna. Ima li iko da mu kaže : dosta!