Na svjedo­čenju u Prištini Radončić ponovo upalio olimpijsku baklju kriminala

Kakve su (ne)prilike, Fahrudin Radončić je u procesu protiv Keljmendija u Prištini ponovo potpalio olimpijske krugove kriminala, nekadašnji uradak OHRa u Bosni čiji original je od pojave do današnjih dana ostao nepoznanica kao i Daytonski originalni Sporazum.
Podsjetićemo čitaoce, nekad ne tako davno, novembra 2009, iz ureda OHRa u Bosni procurio je ‘radni’ materijal kojeg bi najradije zaboravili i bh predstavnici vlasti a Bogami i međunarodna zajednica.
To je ona već dobro poznata šema o ‘bošnjačkim krugovima kriminala’ koja je slikom i tekstom bljesnula na bh medijskom nebu i poslana na sve relevantne adrese medija i ambasada. Po kojoj su bošnjačko ondašnje vodstvo, vjerske vođe, biznismeni i lideri političkih partija označeni kao glavni nosioci kriminalne mreže u Bosni. Materijal je uradila osoba pod imenom Eric, blizak tadašnjem zamjeniku Visokog predstavnika za BiH Raffi Gregorianu-u (vječiti Niski bh Predstavnik je tada već bio drug Valentin Inzko, sedmi po redu) a za potrebe OHRa a u krugovima kriminalne hobotnice centralno mjesto zauzimaju bivši Reis ef. Cerić Mustafa, pa Hasan Čengić, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović, Senad Šahinpašić Šaja, Edhem Bičakčić, Bakir Alispahić i Sulejman Tihić, dok u drugom ‘krugu’ u obliku mete sa tog postera OHRa smješkaju nam se na još četiri ‘kruga’ a u njima Zlatko Lagumdžija, Haris Silajdžić, ef. Zukorlić, Nezim Halilović Muderris i Nedžad Branković. ‘Krugovi se završavaju sa Naserom Orićem, Naserom Keljmendijem, Damirom Fazlićem, Ramizom Džaferovićem i Safetom Oručevićem.

Vrlo brzo su reagovali skoro svi ‘ucrtani’ na ovim ‘krugovima kriminala’, pravdajući se beskrupuloznim napadom na Bošnjake i državu, reagovao je i drug Valentin Inzko pravdajući se da je to samo ‘radni’ tekst i njemu nepoznat, te je najavljena i interna istraga.
Dobro, sve se završilo tako što rezultate istrage nismo nikad saznali, što Radončić Fahrudin javno najavljenu tužbu sa zahtjevom od 50 miliona odštete od OHRa nije ni podnio a obznanio ju je, te tako što je Gregorian iste godine ‘otišao na drugu dužnost’.

U međuvremenu, od 2009 pa do danas, svjedoci smo kako su mnogi iz ovih ‘krugova kriminala’ još duboko i dublje u vlasti BiH ili u političkim strankama, neki kao Tihić su umrli, i od čitave sprdačine sa ‘radnim materijalom’, uglavnom je kriminalna hobotnica ostala u vlasti, u Rijasetu ili tu negdje sasvim blizu. Svi smo to zaboravili ali, evo, suđenjem optuženom Naseru Keljmendiju u Prištini, ovih dana svjedočio je i Fahrudin Radončić koji nas je ponovo podsjetio na olimpijske kriminalne krugove.

Prije svjedočenja, Fahro je iz džepa sakoa povukao zelenu maramicu koju mu je pred oktobarske izbore poklonio Bakir Izetbegović a onda je na tv ‘Face’ izjavio kako mu Bakir Izetbegović i nije neki prijatelj. Nakon što je vidio da u oktobarskim izborima njegova i Bakirova ‘zelena dolina’ Bosna i nije baš onako postala zelena kako su najavljivali. Pa je tako na pitanje tužioca u Prištini ko je ubio Ramiza Delalića Ćelu, za čije ubistvo je svjedok Šejla Turković optužila i Radončića, odgovorio kao iz topa : ‘bošnjačka državna mafija’. Dodajući kao je Delalić prema njegovim ličnim navodima u novinama radio za ‘tajnu muslimansku službu’ a ubijao ‘za račun Alije Izetbegovića’.

Dakle, evo nas ponovo na olimpijadi bh kriminala a baklju opet pali Radončić, koji je do ulaska u bošnjačko bratstvo sa Bakirom Izetbegovićem, prašio po ‘Avazu’ o političkim ubistvima u Sarajevu i okolini tvrdeći da iza tih ubistava koji su neriješeni dvadeset i više godina stoji i da je stajala država i sam njen vrh. I Bakir i Alija. Ne samo kad je u pitanju ubistvo Delalića, već i Mušana Topalovića Cace, Joze Leutara, atentata na Sefera Halilovića pa sve tako redom i sve dublje i žešće.
Kako je njegov glavni saveznik u sadašnjoj poziciji na vlasti Bakir Izetbegović, inače lice sa OHRa neistražene potjernice kriminalaca, gdje su obojica u istom ‘krugu’, biće vrlo zanimljiva njegova reakcija na ovakve navode kao svjedoka, te posebno njegov navod da je Delalić ubijao u ime i za račun Bakirovog ćaće Alije.

Olimpijada je počela, valja malo sačekati pa vidjeti ko će ovdje odnijeti medalju i da li je ovim izjavama Radončić ponovo na staroj stazi optužbi protiv familije Izetbegovića i njihovih jataka ili samo brani svoju kožu. Budući da je prvobitno i on bio optužen u ovoj optužnici za ubistvo Delalića a kasnije, uz savez sa Bakirom okitio se ‘samo’ ulogom svjedoka a ne optuženog. Jedno je sigurno, pravdao se OHR ili lagao, nijedno političko ubistvo nije odmaklo od samog početka već dvije decenije, dok se pouzdano zna da su Kovači, mjesto šehida postali stalno prebivalište i Ćele i Cace. Gdje Bakir svaki put kad prouči dovu rođenom ocu pomoli se i za ovu dvojicu kriminalaca.