‘Bitka za Bosnu’ se bije u Srebrenici, Stocu i Velikoj Kladuši

 Da, dobro ste pročitali, iako su izbori prošli, borba još traje. Grčevita, kurčevita, bezobrazna i tajnovita, ali krvava do zadnjeg glasačkog listića i zadnje vreće. Jednostavno, jer je tako odlučila ‘historijska’ partnerska grupa Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića.

Koja, iako gubitnička u ovim već prošlim lokalnim izborima, ne priznaje poraz, proglasila se pobjedničkom i kreće u postizborni inžinjernig da zaokruži ‘misiju’.
Ostalo je još nešto malo Bosne da se ‘odbrani’, kao što smo vidjeli, Bosna se ‘brani’ u Srebrenici, Stocu i Velikoj Kladuši, u ostalim dijelovima je ‘šaptom pala’.
I u ovoj ‘borbi’ nema pravila osim onih koje predoče Fahro i Bakir. Ta pravila su bh ‘farz’ kako bi to slikovito rekao i bh Reis ef. Kavazović, od kojeg je sve ovo sa ‘bitkama’ i otpočelo.

Ne smije se dozvoliti da ‘vlah’ bude načelnik u Srebrenici, čista je i zakonska deviza Bosne i njene fetve odaslane prije nekoliko mjeseci iz usta ‘nasmiješenog Cerića’ ef. Kavazovića te Srebrenica u kojoj je Ćamil Duraković, nedonošče Bakira Izetbegovića izgubio izbore dolazi u žižu zbivanja i neviđenu sprdačinu sa izborima i izbornim listićima. Pa i brojanjem i prebrojavanjem. Uostalom, istim izbornim inžinjerningom je Ćamil okončao i svoj drugi mandat uz nešto više prijava birača pred izbore po džamijama i privatnim kućama, a ‘zvanično saopštenje CIKa’ smo čekali od oktobra do decembra 2014 godine.
Kako će to sve proteći ovaj put, ostaje nam da pratimo Ćamila, samim tim i Bakira, svaki dan je na tv i na internetu, a kad bih bio u mogućnosti, čak i da je dobio sto hiljada glasova, ne bih mu stolicu načelnika dao čisto iz inata. Jer, toliko bezobrazluka i toliko javnog silovanja građana i birača istorija bh izbora još nije zabilježila kao u Ćamilovom ‘slučaju’. A tek će mo ga još slušati.

Slijedom iste ‘fetve’ i Velika Kladuša je u ‘žiži’, svoju nadmoć i bezobrazluk Sarajevo ne može niti hoće uopšte da sakriva. ‘Oronuli starac’, ratni zločinac Fikret Abdić im dođe isto kao i kandidat za načelnika Srebrenice Grujičić, pa se od svih svojih gubitničkih muka Fahro i Bakir okomili svim silama i svim oružjima na njegov izborni uspjeh. No, kad je tu već sve prošlo ni blizu ‘tijesnog’, ništa im ne preostaje nego da mu mandat i potvrde. Ali, prebrojavanje vreća i glasova se nastavlja u Velikoj Kladuši da bi se osujetili rezultati za Opštinsko vijeće.
Po istom receptu i po istom scenariju. Za Babu su glasali ‘bezubi’ i neotesani građani koji se čak ni ne nazivaju biračima niti se znaju potpisati, postali su još prije 20 godina ‘sljedbenici’, fina raja je za Admila Mulalića i drugu gospodu. Rifat Dolić, propali političar i direktor se čak oglasio tvrdnjom kako po zakonu u BiH ratni zločinci ne mogu uopšte biti kandidovani, čime je ispao veći poznavalac propisa od predsjednika izborne Bh Komisije Šantića, dok se uvijek i samo uvijek u ovakvim prilikama javljaju ‘mirotvorci’ iz Kladuše Sead Delić i Alija Feriz. Ama, već dvadeset i pet godina jedino ovaj dvojac izlazi u javnost u vezi Autonomije Zapadna Bosna, ponekad se javi Bibuljica Džeko i to je to. Aman/zaman ima li iko još da potvrdi i kaže navode iz Sarajeva osim njih dvojice?

Bakir Izetbegović je izgubio kompletan US Kanton, osim Sanskog Mosta, ali ne vidi od svog nosa nikoga i ništa osim Fikreta Abdića. Daj čovječe ‘oladi’, ostavi Veliku Kladušu na miru. Izgubio je i trećinu Bosne, sve osim Sarajevo Centra ali to ne znači da se nije proglasio pobjednikom, uz važnu izjavu koju nisu mogle oprati ni sirote ‘Majke Srebrenice’ a ona kaže kako mu je važniji Centar Sarajevo nego drugih deset opština. Koji idiotluk i bezobrazluk, evo, vidimo, važna mu je i Velika Kladuša. Njegova istorija i njegov ‘pedigre’ su toliko prljavi i ogrezli u kriminalu i korupciji da mu to daje za pravo da dijeli epitete i izjave od kojih bi se postidio daleko niži u rangu bh vladara od njega. No, koristi moć i aparat države pa neće da vidi ništa osim svoga begovskog zanosa, tako se i ponaša.
Fahrudin Radončić ga prati u stopu. Iako su obojica gubitnici ovih izbora, neka svako ko želi potvrdu ovih navoda zbroji glasove i mandatna mjesta sa prošlih izbora i napravi uporedbu sa ovim glasanjem, oni su pronašli načina kako da se proglase pobjednikom. Svaki dan sve više izlazi na vidjelo kako proces protiv Fahrudina Radončića dolazi svome kraju i samo je pitanje dana kad će stići oslobađajuća presuda, a njihov recept za sreću je poznat. ‘Vreće zlata za Bakira’ o kojima je Radončić trabunjao u svom ‘Avazu’ do nedavno izgubile su značaj nad vrećama glasača. Udri u brojanje i prebrojavanje, sve dok ne dođeš do potrebnih rezultata. Ne ispuštaj ni jednu vreću. SDA kadar a predsjednik Centralne Izborne Komisije BiH će to sve aminovati.

Stolac i mladi Kaplan, kandidat za načelnika u Stocu je upotpunio ovu izbornu idilu, da zaboravimo odluku Ustavnog Suda o Mostaru. Ovdje se nema šta dodati, scenario je isti kao i u Srebrenici. Bosna se ‘brani’ i ovdje. Mlađani učenik Gullenovih škola u Turskoj Selmir Kaplan, kandidat za načelnika je odradio prvu fazu, druga slijedi a ona glasi : ponoviti izbore u Stocu. Čudi me da Ćamil Duraković nije kao i Kaplan hvatao za vratove članove biračkih odobra u Srebrenici, umjesto što čuči u Pošti i čeka vreću sa glasovima iz dijaspore. A otuda slaba ‘fajda’. Od oko 15.000 Srebreničana u dijaspori, prijavila se samo ‘sića’. Ko je za to kriv?
Ako Ćamil ‘popuši’, a što se duboko nadam da hoće (ne zbog Srebrenice i Sreničaka ili srebreničke tragedije, već samo zbog njega i Bakira) onda će mo valjda čuti nešto od istine u vezi ovog glasanja. Za početak, zašto toliko ljudi iz Srebrenice vani neće da glasa a voli Bosnu i zašto uopšte nema Bosanaca/Bošnjaka u Srebrenici? Kad je već toliko važna. Odgovor znam, ali volio bih išta čuti od Ćamila ili Bakira. Da se ne završi samo na ‘fetvi’ o vlasima. Onima iz Srebrenice, ne o onima sa Vlašića i u blizini Reisa.