Edis Pilipović, novinar, i kontardiktornost : 2014 na ‘Ljiljinoj listi’, sad njen najoštriji kritičar

Ne poznajem lično Edisa Pilipovića iz Velike Kladuše, mladog novinara britkog i oštrog pera, ali odlično poznajem njegove tekstove i pratim već duže godina njegov rad u medijima, kroz tekstove. Čak, u jednom periodu zatražio sam suradnju, novinarsku, ponudom da piše za Cross Atlantic, na čemu se uljudno zahvalio obavezama na studijama ili tako nekako, dok je pojedine njegove reportaže Cross prenosio u svojim ranijim printanim izdanjima.

Kad je onomad, poodavno, objavio prijetnje izvjesnog Šere Šakinovića iz Chicago IL, ‘njegov forum’ na već dobro poznatoj a sada bivšoj web stranici kladusaonline.com gorio je od usijanja. Lično sam i osudio tog Šakinovića, inače internet forum chat majstora zbog takvog čina (veliki sam protivnik tog načina komunikacije sa uvredama i prijetnajma), zbog čega sam vjerovatno kasnije doživio iz Chicago IL i personalni napad telefonom, i dugo poslije toga Pilipovića nije bilo u javnosti.
Sve do 2014. godine kada sam sa velikom dozom čuđenja ugledao novinara Pilipovića u taboru Laburista BiH, sa osmijehom i u društvu Elvire Ljilje Abdić, na njenom mediju, hoću reći na web portalu Laburista.

Poslije, mom čuđenju nije bilo kraja kad sam njegovo ime ugledao na listi kandidata Stranke Laburista za lokalne izbore 2014, pod rednim brojem 3, odmah ispod Topić Mersuda i Đogić Elme. Zato jer ga nisam mogao zamisliti ni u takvom društvu ni sa takvim stavovima. Ni u najlošijem snu.

Nakon dvije godine, čitajući silne vijesti sa još silnijih portala iz Velike Kladuše i Krajine i čitajući kolumne ovog novinara, čudim se još više. Nema većeg kritičara Fikreta Abdića, Ljilje Elvire Abdić, Laburista i svega što je u vezi sa njima od Pilipović Edisa. Od krajina.com, pa preko nekoliko portala iz Velike Kladuše za koje zaista ne znam ni ‘čiji’ su ni ‘ko su’, a označeni su kao kladuša.net, glaskladuše.com ili vkinfo.ba. Je li koja od ovih web prezentacija ‘njegova’ ili je samo to prostor za medijski izraz, ne znam, mada mi najbliža njemu, Edisu, izgleda ova glaskladuse.com na kojoj sve pršti od Edisovih analiza Laburista, Fikreta Abdića i njihovih ‘pomagača’ i simpatizera.

Fikret Abdić je prevarant, lažov, prezreni šarlatan, takva mu je i porodica, takvi su i Laburisti, pogrešna politika je uništila grad pa se ide dotle da se aktivnosti Abdića tretiraju kao harač, u kojem Babo traži milost od onih koje je izvarao i opljačkao. Parafraziram, odprilike tako, da bi Pilipović zaključio u jednoj od kolumni (‘Kontradiktornost’) kako je Ljilja Abdić, kćerka Fikretova ‘produkt političkog silovanja, nasilja, primitivizma, bahatosti, babanluka…, koje Laburistička stranka sistematično, temeljno i sveobuhvatno provodi; Ona je teledirigovani “Politički Samoubica”, koji se “Raznosi” u nastavcima’.
Oko rada i političkog djelovanja Abdića i porodice, u mnogim njegovim stavovima mogao bih se i složiti, mnoge bih mogao i odbaciti. Međutim, kao što sam to nekoć pitao i Rifata Dolića, sad bih komotno mogao priupitati i Pilipovića dok ga gledam na slikama u društvu Mulalić Admila, ko je ovdje ‘kontradiktoran’ a ko dosljedan? Da li je to samo Elvira Ljilja Abdić ili možda čak i novinar Edis Pilipović koji nam se do jučer smješkao iz narandžastog okrilja Ljilje Abdić, obećavajući bolju budućnost i građanima i Velikoj Kladuši uz Laburiste?

Makar sto puta bio u pravu, poslije ove ‘vratolomije’, ja mu neću povjerovati, a ako i uspijem u tome, njegovo ime na kandidatskoj listi Laburista će me svaki put vraćati natrag, u razmišljanje. I pitat ću se, da li bi, da je kojim slučajem postao političar iz reda Laburista, i da je na listi bio bliže vrhu pa ‘prošao’ u Sarajevu ili u nekom lokalnom opštinskom vijeću, njegovo pero ostalo britko i precizno kao nekad ranije, kao što je britko sada, uopšte ne ulazeći u razloge zašto je ‘prevrnuo majicu’ i zbog čega mu je trebalo toliko vremena da ‘dođe tobe’?

Ako je Ljilja Abdić ‘teledirigovani politički samoubica koji se raznosi u nastavcima’, u šta nimalo ne sumnjam, pitanje je da li je, poslije svega ovog, i Edis Pilipović novinar koji se ‘raznosi’ u svojim kolumnama, također u nastavcima, teledirigovano ili dobrovoljno? Ili se meni sve to samo priviđa, možda je na slici Laburista neki drugi čovjek sa istim imenom i prezimenom? Dok su silni portali regularni a ne izborni.