Nove pojedinosti trakavice ‘West Bosnian Islamic Center of Utica NY’

Prema istoriji Krajišnika, velikokladušku legendu Husku Miljkovića, ubio je mučki i s leđa Bajro Baba Keserović, aprila 1944. godine, od kada izdaja i licemjerje postaju sinonim za ovaj nadimak.
Tog 27. aprila Bajro Baba, prije prelaska u redove Huske Miljkovića poznati ustaški zastavnik našeg kraja,  upisao se u istoriju izdaje i kukavičluka a njegovo ime postaje sinonim za izdaju i dvoličnost, pa boga mi i za ubistvo iz zasjede, kukavički i mučki, recimo ‘s leđa’.
Od tada pa sve do 2012. godine Bajro Baba se nije pojavljivao među Krajišnicima, ali pucanjem iz svog oružja i oruđa, te godine, oživio je kao šehid i drugi put baHnuo među Krajišnike. Dobro, nije ono, baš ubio, ‘za prave’ ali Rifat Dolić je tada serijom napisa i kontakata sa sarajevskim službama i međunarodnim ambasadorima, te raskolom u DNZ stranci, zapravo ‘ispucao’ u leđa Fikretu Abdiću. Osnivaču i predsjedniku te stranke, koji je upravo lično od Dolića i ‘napravio’ političara, do tada je bio nepoznat u Velikoj Kladuši i koji je dvije decenije vazio o nadnaravnim osobinama Fikreta Abdića.

I taman kad smo pomislili da je to i prvo i drugo i zadnje ‘ukazanje’, Bajro Baba se oglasio u Americi, u gradu Utica NY. U liku i djelu hadžije Bajre Smajića, inače osnivača i vlasnika džemata ‘West Bosnian Islamic Center of Utica NY’, pardon, ide još ono INC, jednog od četiri bh džemata u prečniku od dva kilometra u ovom gradu, poznatijeg pod imenom ‘Bajrin džemat’, a u poznatoj trakavici ovog džemata koja je poprimila kobne posljedice. Naime, kao što smo već više puta pisali, efendija Felić Fadil, koji je uz Bajru ‘prešao’ u njegov džemat, pao je u nemilost hadži Bajre utičkog i desilo se. Puc, puc, pravo u leđa, u potiljak.
Mislim, nije ono baš da je bilo pravog pucanja i iz pravog oružja, ali papiri i riječi često znaju ubiti više od granate, tako se desilo i ovog puta.
Internetom, pored silne arhive džemata kruži dopis ovog džemata kojim je ‘ubistvo’ efendije Felića ‘odrađeno’, a pismo kaže da se odbor ‘Bajrinog džemata’ sastao 22. augusta 2016, pa zvanično zatražio od američkih vlasti da se nekadašnji njihov ‘lider i vođa’ uhapsi. Mislim, ne baš ono za ‘prave’ ali čim kažeš ministarstvu za vize stopiraj vizu licu čiji boravak zavisi od te vize i prijave stana, i radnog odnosa, pa još obavjestiš advokata koji je vodio postupak vize drugim dopisom, to onda znači da je ta osoba ‘za odstrel’, jer je ‘na crno’ u USA.

Prljavo, zlo, antimuslimanski, nečovječno, dakle ‘s leđa’, iako po propisima sasvim legalno. No, bespotrebno i beskorisno, ali osvetnički slatko, koliko je moralno neka svako prosuđuje za sebe. Efendiju Felić Fadila, čak i kad je ostavio crkvu-džamiju koja mu je inicirala i dala boravak a prešao u tabor svoga kasnijeg ‘egzekutora’, nisu vlastima prijavili Bošnjaci ovog džemata, što bi bilo najbosanskije i najlogičnije i najmuslimanskije, već upravo oni sa kojima je čitavu godinu dana i više špartao po radilištu nove džamije, njegovi najbliži, Krajišnici.
I tako i bi. Aferim, Bajro Baba se ukazao po treći put među Krajišnicima, efendija Felić u zatvoru. Gdje će najveća ‘kazna’ za njega biti ‘odlazak za Bosnu’, budući da su mu jednosmjerno i bez obavještenja otkazali ugovor o radu i naručili policiju, a on inače planirao za Bosnu za par dana. Šta je time dobio ‘Bajrin džemat’?

Ništa osim bruke i našeg odraza u ogledalu. I igre sa našim sudbinama. I ogromnog razočarenja i nepovjerenja džematlija.
Danas kod Felića, sutra u tvojoj sobi. Ko ti išta kaže, sjedni i piši o svima samo ne o sebi.
Neće ići, jer svako zna pisati, i nedaj bože da se ta prepisivačina nastavi. Bolje je da se sve završi na ovom ukazanju po treći put, i na ovaj način.
Za svaki slučaj pouka. Ako imaš bar i jedan orah u džepu, oraščić makar, drži oči na leđima, nikad ne znaš odakle se Bajro Baba može pomoliti. I napisati. Jer, istorija Krajišnika u gradu Utica NY kaže i ovo. U poznatoj trakavici džemata u crkvi konvertovanoj u džamiju (Bosnian Islamic Association of Utica NY) prije nekoliko godina, kada se izvodio ‘obračun’ između Odbora te džamije i familije Mehmedovića, hadžija Bajro Smajić je prema listi koju posjeduje Cross Atlantic, tada kao član odbora crkve-džamije supotpisnik spiska ekstremista, čak vehabija, koji djeluju u Mehmedovićevoj džamiji, a koji spisak je upućen također američkim vlastima. A gdje je danas Mehmedović a gdje je Bajro?