Od Nađe Dizdarević do Indire : Zakon o feredži i zaru iz 1952 nije nikada ukinut ?

U BiH se vazda piše  i prekraja istorija, sve nam je istorijsko, počesto i historijsko. Postali smo istorijska nacija i historijski narod. I sa putem u Evropu napredujemo brzinom svjetlosti.
Kad je lanjskih lokalnih izbora izabrana načelnica Visokog Amra Babić, svi mediji i domaći i vanjski, označili su taj događaj historijskim, budući da smo dobili ‘prvi put u istoriji pokrivenu načelnicu’. No, iako samo pokrivena maramom, postala je planetarno poznata. Ona je, nekadašnja zvijezda SDA historijske bh građe u nemilosti, u ove oktobarske izbore ulazi kao ‘nezavisni kandidat’, otpisana načisto.
Prije par godina izvjesna Nađa Dizdarević, inače (po drugi put) supruga nekakvog bh ‘humanitarca’ sa boravkom u bazi Guantanamo (Omar Boudel Hajj), umalo je ušla u bh Parlament na jednim od silnih lokalnih izbora, u zadnje vrijeme je nema ‘nigdje’, nakon što su zadnji put vodili humanitarnu akciju da joj se kupi stan u Sarajevu.
A bila je česta top-tema svih novina u BiH posebno onih selefijske provijencije, uključujući i islamistički portal Bošnjaci. Net, i često smo je ispod zara i feredže viđali po ulicama Sarajeva, odnosno samo ono što se dalo vidjeti.  Zbog nje su parlamentarci protestvovali, a još se ne zna zbog čega i pod čijom akreditacijom je boravila na sjednicama Parlamenta i pratila sve tačke dnevnog reda, sve dok je nisu policijom otuda udaljili. Jedan od najveći prigovora je bio upravo onaj o pokrivanju Nađe Dizdarević, budući da se nije vidjelo lice i nije se mogao utvrditi njen identitet, skidanje pokrivača nije dolazilo u obzir.
No, to je bilo onda, vidjeli smo malo kasnije da su silne rasprave oko pokrivanja lica osoba zaposlenih u pravosudnim organizacijama BiH, naša /h/istorija. Pokriva se i razotkriva kako se kome ‘ćefne’, uglavnom se pokriva, ali život ide dalje, na to smo se već navikli.
Međutim i avaj, ovi oktobarski izbori donose nam opet istorijsko bh čudo. I ovaj put izborno ali pravo zadivljujuće. ‘Prva žena u istoriji Bosne koja nosi nikab’, Indira Sinanović, osvanula je na plakatima za oktobarske izbore u Opštinsko vijeće Zavidovića, kao kandidat aSDA na rednom broju 11.
Dakle, ništa hidžab, ništa marama, nikab je u trendu. Jer idemo u Evropu. Zaokružuj nacijo! Putevi prema Evropi vode iz Zavidovića.
Jer, ako Indira ‘uđe’ u Opštinsko vijeće, nema toga ko će joj moći prigovoriti da je njen identitet sumnjiv.
Iako, čisto i jasno vraćanje u prošlost, mi pišemo budućnost, oživljavamo slike prije 1952, kada su ondašnje komunističke vlasti zabranile zakonom nošenje zarova.
Dakle, nema druge, postoji nevidljivi neki novi zakon, budući da pomenuti nikada nije zvanično ukinut a feredža i nikaba sve više.