Zašto je Dodik u pravu kad ignoriše odluke Ustavnog Suda BiH?

Eto, odaHnuli smo, sad se zna ‘ko je pobijedio’. ‘Kmeee, đikani na aparatima’, kmeče komentatori Bošnjaci, sve frca od miline, ‘idemo u referendum, crknite kozojebi’, uzvraćaju Srbi Bošnjacima.
Internet rat u vezi referenduma u Republici Srpskoj o 09. Januaru se ciljano ali sistematski prenosi na predizborne tribine, Ustavni Sud BiH je svoje odradio još prethodnom odlukom, ovaj put je samo potvrdio neustavnost referenduma i zatražio privremenom mjerom zabranu održavanja.

I šta sad? U normalnim državama ne bi bilo referenduma, ne bi svaki dan očekivali šta će o odluci ovog najvišeg državnog organa reći Bakir a šta Mile, Izetbegović ili Dodik.
U nenormalnoj i kvazidržavi koja se vodi po kafanama i na kafanski način, eto, moguće je i više od ovoga. Bakir Izetbegović, koji je podnio ovu apelaciju slavodobitno nastavlja igru sa Dodikom, pozivajući se na Ustavni Sud, Dodik ide do kraja, ignoriše odluku Ustavnog Suda. Bakir se poziva na zakone i srednjim prstom šica direktno u oko Dodika, ovaj mu ne ostavlja duga. ‘Ne priznajemo Ustavni Sud BiH, tamo se preglasavanjem odlučuje uz pomoć Bošnjaka i dvojice-trojice stranih sudija’.

Došli smo gdje treba, do izbora, zbog čega je sve ovo i izrežirano. Bakir će tako ‘očekivanu’ odluku Ustavnog Suda proglasiti neprikosnovenom, upoređujući Dodika sa Bosancem iz vica koji vozi suprotnom stranom uz tvrdnju kako su svi ostali nenormalne bh budale, Dodik će svakao provesti referendum, tek da pokaže da vozi ‘pravom stranom’. Ko je od njih dvojice u pravu, koji vozi pravim drumom?
Ni jedan ni drugi, a zapravo oba. Iako su oba likovi iz vica koji se ovdje i sad zove država Bosna.
Ne zbog Ustavnog Suda, odluke ovog organa, kao što rekosmo u normalnoj državi ne bi bile predmetom ni ozbiljne priče ni neozbiljnog vica, već zbog ‘vozača’ i ‘putnika’.

91 Odluka Ustavnog Suda BiH ‘čeka’ od 2004. do danas na svoju realizaciju a Bakir i Mile još ‘voze’. Bakir se sada našao u zakonima pa ih bifla, prijeti se SIPA/om, Tužilaštvom i Niskim Predstavnikom za BiH drugom i jaranom Valentinom Inzkom, stranim ambasadorima i ko zna sa čime, prije toga o zakonima ništa. Za njega su zakoni ‘švedski stol’ sa zelenim stolnjakom, uzima što mu odgovara. Dodik, kao što vidimo također, i bez obzira na opasnost od ‘referendovanja’, ovaj put je ‘u pravu’.
Ne spominjemo svih skoro stotinjak odluka Ustavnog Suda, pomenućemo samo nekoliko, za raju i raspaljene komentatore po internetu i političkim tribinama, koje se kisele i čiji smrad udara ne samo po Tužilaštvu već po čitavoj BiH. Preskočićemo one o vraćanju na posao, o zloupotrebama u sudovima, o ljudskim pravima, o maratonskim sporovima, preskočićemo će mo i one o državljanstvu iako nas se itekako ‘tiču’ koje je Bakir zaboravio i ‘ne jebe ih ni za suhu šljivu’, dotaknućemo samo dvije.

Prvo, ona o gradu Mostaru, donešena nekad davno, već smo i zaboravili, zbog čijeg ne provođenja nema izbora u Mostaru već koliko? Osam godina. I opet Mostar ‘živi i radi’ a umjesto da se odluka provede, Bakir sa Čovićem najavljuje novu preraspodjelu Bosne po etničkim principima. Druga, nedavne 2013. godine odluka Ustavnog Suda BiH po apelaciji Živka Budimira je bila ona uz Zakon o braniteljima i borcima BiH kojom su pripadnici AP Zapadna Bosna izjednačeni sa pravima ostale boračke populacije, međutim nikada Bakir nije kao ovdje uz referendum tvrdio da onaj ko ne provede odluku Ustavnog Suda, po članu tom i tom, može da fasuje zatvor do pet godina.
Hajde, Bakire, kaži ko je taj što bi trebao da fasuje ove godinice zatvora, je li to Dodik ili moj ćaća možda? Ili, da li bi ef. Smajkić iz Mostara koji je javno na mevludu u tekiji u Buni pozvao pred 40,000 okupljenih da se ne prizna odluka Ustavnog Suda o izborima u Mostaru, zbog čijeg neprovođenja nema izbora u ovom gradu ni ove godine, da li bi on trebao /možda/ u zatvor. Jok!

Dodik bi kako reče ‘legalista Bakir trebao ići u zatvor zbog ne poštivanja odluke po njegovoj apelaciji jer to tako Bakir kaže a njegova se ‘pika’. Ima čo’jek nijet kao Radončić a takve Bog nagrađuje, ovakvim odlukama koje su i tražene da se donesu takve, nijetm tj. namjera je zadovoljena.
Da su sve ostale odluke Ustavnog Suda provedene, rekao bih komotno, glasno i jasno Dodik, ne balegaj, Ustavni Sud se mora poštovati. Međutim, kod ovakvog stanja stvari u kojem Bakirove apelacije idu na stol njegovom efendiji i sekretaru SDA Partije Mirsadu Ćemanu, uz nekog tamo Koreanca ili Nigerijca sudiju, a onda ih on uzima netenane i po potrebi, kažem sa punim plućima Milorade, nedaj refrendum. Iako se unaprijed zna i ishod i cilj, neka ga.

Pa neka nam sav svijet vidi kuda ko vozi i kako se vozi po Bosni a kako se tretiraju odluke Ustavnog suda, zbog čega je jednom predsjednica BH Suda Medžida Kreso, sada već smijenjena, izjavila da se radi o ‘pravosudnoj mafiji’.
I ne kaže se više, Bakire, ‘bila dva Bosanca, Mujo i Hase’, sad se kaže, ‘bila dva Slovenca Bakir i Mile’. Ne zbog  vas dvojice izbornih junaka našeg doba i vica, već zbog opet, prokletog Ustava. Tamo, naime, nema više Bosanaca, tamo caruju samo konstitutivni narodi. Ovdje ste u drugoj dimenziji, jebiga, vic je to.

photo- karikatura : magazin Byka