Utica NY : Kako su Bosanci Dan Škole pretvorili u Bajram

 

O, da, i mi svoga Gullen-a za trku imamo.
Kao i mnoge savezne države u USA Utica NY također ima školu u vlasništvu već dobro poznatog turskog klerika i disidenta Fethullah-a Gullen-a, nekadašnjeg brata i suradnika Erdogana, turskog predsjednika, koji ga sada zvanično potražuje od Amerike tražeći njegovo izručenje.
Škola koja posluje u našem gradu već nekoliko godina, ‘sestrinska’ je filijala ‘Akademije’ iz grada Syracuse, udaljenog nekih 40-tak milja i smještena je u napuštenoj bivšoj crkvi (i Turci kao i Bošnjaci vole crkve pretvarati u džamije, Centre ili slične ustanove, op. Cross) na adresi 1214 Lincoln Avenue.

To je jedna od 120 charter (ugovornih) škola koje posluju u USA u skoro svim državama Amerike a osnovane su pod ‘kišobranom’ Gullen-a i njegove organizacije ‘Hizmet’ (Servis).
‘Naša’, iako nosi milozvučni naziv nauke The Utica Academy of Science Charter School, u narodu ovog grada je poznatija kao ‘naša škola’ ili ‘Turska škola’, a to mu dođe isto, jer zna se, šta je nama Turska.
Otvaranjem ove škole mnogi Bošnajci a i Bosanci Boga mi, požurili su svoju djecu ispisati iz regularnih javnih američkih škola jer se obećavalo mnogo (djeca će imati nove jednoobrazne uniforme, više discipline, bolje predmete i bolja hrana), kasnije se vidjelo da osim pozdrava ‘merhaba’ ili ‘sellam alejkum’ te mnoštvo Bošnjaka i Turaka koji su se uhljebili u ovoj školi od portira preko učitelja do zamjenika/ce/ direktora škole, ništa nije posebno. Jeste halal kuhinja ali to ipak nije neka novost, kad je u pitanju Gullen i naše bh jaranovanje sa Turcima.

Inače, princip ovakvih škola je u Americi jednostavan, po propisima se mogu otvarati i ako slijede zakonsku regulativu države, za svakog studenta dobivaju isti iznos iz budžeta kao i u javnim školama. Za državu New York, to ti dođe 10,000 dolara po djaku od školske taxe (poreza) što je glavni izvor finansiranja, no Gullen ima jaku mrežu turskih i američkih biznismena koji daju dodatne finansijske poticaje u kojima učestvuje zdušno i Gullen, dok čega u svom domu u Pennsylvannia gdje je emigrirao iz Turske odluku o deportaciji koju je Turska uputila ovih dana zvanično američkim vlastima.

Od sudbine osnivača ovih škola zavisi i sudbina škola, za sada kakve su prilike Amerika nije spremna na njegovo izručenje, međutim i bez zahtjeva Turske za izručenjem Gullen-a, ove škole su predmetom FBI istraga i posmatranja već duže vremena u Americi. Ne toliko zbog islamističkog nazora i ‘prevaspitavanja’ američkog školskog sistema na čemu se dobrano radi koliko više zbog finansijskih malverzacija u kojima su se našle Gullen-ove škole u Chicago, Il, u državi Ohio i u državi Texas.

Za sada, ovakvih ili sličnih istraga nema u vezi škole u gradu Utica NY, nekakvih manjih prigovora je bilo u vrijeme ‘kompjuterskog izvlačenja’ prijema đaka kada se prigovaralo konkursu koji je uglavnom preferirao i primao djecu islamske ispovijesti na štetu onih drugih, ali osim manjih ‘pobuna’ roditelja sve je za sada u pristojnom ozračju.

Ali, zato ‘naši’ iz sveg glasa navijaju i lobiraju samo za ovu školu. ‘Sve naši’, ‘mogu se djeca zavijati’, ‘halal hjrana’. Logično, iako naizgled kontardiktorno, jer to mogu i u svakoj drugoj javnoj školi. Jer, ova škola je prvobitno bila planirana u crkvi konvertovanoj u džamiju (Bosnian Islamic Association of Utica NY) ali vlasti nisu dozvolile taj prostor jer je bio premali za školu i potrebe džematlija. ‘Temelji’ ovoj školi su udareni upravo u ovom džematu, gdje su ‘učitelji’ iz Turskog Kulturnog Centra Syracuse otpočeli prve kontakte sa mejtefom crkve-džamije i sa matematikom i naukom kroz predavanja, kasnije se ukazala dobra prilika sa drugom crkvom na prodaju.
12. Septembra ove godine, Kurban-Bajram koji se ponegdje počeo slaviti i 11. Septembra, u ovoj školi je također ‘proslavljen javno’, škola nije radila, ali sticajem okolnosti.
‘Osviješteni’ Bošnjaci a Boga mi i Bosanci odmah su Bajram proglasili zvaničnim praznikom, iako je škola toga dana imala Superintendant’s Conference Day, Dan Škole kada djeca ne idu u školu a učitelji i pomoćnici imaju na programu seminare, konferencije ili sličen aktivnosti, dan kojeg imaju nekoliko puta u godini sve druge škole. To što se ovaj Dan potrefio sa Bajramom rezultat je mjesečevog mjerenja vremena i može se očekivati opet zbog razlike od 11 dan u godini tek za nekih 33 godine, ali eto. Bila je to zgodna prilika da još jednom uživamo u onom ‘babi milo što joj se snilo’.

Ili su ‘Gullenovci’ i ova škola namjerno taj dan iskoristili i uvrstili ga u vrijeme Bajrama, to je moguće, ali će morati onda raditi u neki drugi termin kada ostale škole budu imale taj školski praznik.