Utica NY poslije 04. Septembra ’16 : policija u džamiji, izvještaj u hrpama papira i sve po starom

Ko nas bre bolan zavadi?

‘Famozni sastanak (ni Skupština ni odbor) u ‘Bajrinoj džamiji’, tj. u West Bosnian Islamic Center of Utica, INC i bio i prošao 04. Septembra ove godine. Džamija je odbranjena od ‘pučista’, predvođenih po pričama naše čaršije džematlijama i Omerčević Samirom, bivšim blagajnikom i članom odbora, Odbor se neće povući do novembra kada je najavljena dugo očekivana Skupština (zbog kraja fiskalne godine) uz izbor članova Komisije koja će nadgledati nove izbore za novi Odbor. I svađa do besvijesti. Prema izvorima Cross Atlantica između 30 do 50 redovnih džematlija napustilo je sastanak uz tvrdnju da napuštaju i džemat.

Poseban ton događaju dala je utička Policija koja je što u uniformi a što agentima u civilkama ‘djelovala preventivno’, a zapravo je svojim prijetnjama (da se nesmiju prekoračiti određene granice jer će biti hapšenja i sl.) u mnogočemu i definirala čitav skup.
Čime je ovo nenajavljeno a kao naručeno pojavljivanje i zapečatilo sudbinu sastanka i vratilo ga u normalnije okvire, inače je moglo ‘biti svašta’.

Neki od ushićenih džematlija su nakon govora policajca Bosanca (ime i prezime u redakciji) uzviknuli :’ha, i mi imamo svoga Džanana’, aludirajući na slično pojavljivanje policije i aktivno učešće policajca Džanana u poznatim događanjima u crkvi-džamiji kada se vodila beskompromisna borba za odboraške fotelje i džamijsku seharu prije mnogo godina, gdje je taj policajac odigrao svoju ulogu u spašavanju Odbora, čak je aktivan bio i u izborima.

Sudeći po nastupima džematlije Gige (ime i prezime u redakciji), koji je bio i najglasniji i najčešći diskutant na sastanku, bilo je dovoljno da je Policija samo njega upozorila, ovako ostaje gorak ukus privatnosti i od strane Policije, iako je nesporno da nekad mora djelovati i preventivno. Zato jer Policija dolazi samo po pozivu ili ako se šta desi a ovdje je došla odmah početkom sastanka. A i ono Gigino ‘jučer’, nije isto što i ‘danas’. Lično mi je to poznato, čak smo o nekim stvarima i razgovarali ali Gigo je ‘prevrnuo ploču’. Meni je prošle godine govorio jedno, na prethodnom sastanku je tražio da Bajro plati taxu (porez) jer glasi na njega a ne na džamiju, na ovom 04. Septembra istupao je kao Bajrin glasnogovornik. Hej, ko će tu muziku pofatati.

Skup, iako iniciran od strane džematlija Peticijom uz potreban broj potpisa i zahtjeva, nije ličio ni na šta, osim što je pokazao našu sliku u ogledalu.

A kako stvari ‘stoje’ na terenu, hadžiji Bajri neće pomoći ni Policija, broj ‘pučista’ kako u narodu nazivaju ove džematlije potpisnike Peticije je impozantan i u porastu. Cross Atlantic posjeduje imena i prezimena svakog od potpisnika i ne bi se baš moglo reći da se radi o rušiteljima džemata već o džematlijama koji su htjeli da se u ovaj ‘bismillah biznis’ već poznat od ranije u našem gradu i širom dijaspore dovede u regularne okvire.
Zbilja, džemat ti je kao stranka. Neprijatelje označi ‘din-dušmanima’, pučistima, ‘kjafirima’, ‘onima koji blate svoje ljude’ i sličnim tricama i ku*činama, i nedaj vlast ni po koju cijenu. De javu! Ili što bi rekli Francuzi, već viđeno. Ako ko prozbori o tome, onda zaprijeti, opsuj pa ako smiješ i udari.

Kruške i jabuke i duhan iz Hercegovine

Elem, ovaj džemat neće zadugo ili nikako biti ono što je bio.
‘Kruške’ i ‘jabuke’ su razvrstane a nakon zaključavanja džamije od strane hadžije Smajića i njegovog odlaska na džumu u ‘omrznuti’ ‘bošnjački’ u crkvi-džamiji (Bosnian Islamic Association of Utica NY, INC), jasno je dao do znanja ko su ‘kruške’ a ko ‘jabuke’. I potvrdu našim tvrdnjama da ovo nema veze sa ‘autonomaškim’ džematom, na koju kartu je hadži BajrA zaigrao pri formiranju svoje džamije. Majke mi, njegov odlazak na džumu porede svoje lične i sopstvene džamije mene je podsjetio na vic kad dva Hercegovca razgovaraju na terasi a jedan kaže. ‘Ma duhan mi rodio samo tako, a moja žena puši kod komšije’. Ali, šta ćeš, ljuljnulo se, valja ga roditi.
Jer, iako je ‘voće’ razvrstano, opet smo kao i ‘oni drugi’. I ovdje kao i tamo, članovi Odbora su rođaci ili jarani, i ovdje i tamo je uredovala Policija, i ovdje i tamo ‘nestalo para’ a nema ‘papira’, i ovdje i tamo se vodi biznis uz džamiju a narod misli da to ima mnogo veze sa vjerom.

Jer, da je džemat ‘autonomaški’ (iako je to notorna glupost, u vjeri ne bi trebalo biti razlike) ne bi Samjić i pored javnog obećanja ostao u istom Odboru crkve-džamije, ne bi glavni projektant bio iz Sarajeva, arh Sead Avdić, ne bi glavni ideolog logo-znaka bio Nedim Mujić osvjedočeni jaran i suradnik fašizoidne i islamističke web organizacije Bošnjaci. net gdje nam psuju majku Krajišku svaki dan i uzduž i poprijeko i gdje je Mujić ‘zaradio’ specijalnu plaketu, gdje su idoli efendija Cerić, Dudaković, šeih Qaradawi kojem je u USA zabranjen ulazak već deset godina i gdje sve frca od vehabija i selefija. Ali, eto, ako je svoje ‘autonomaštvo’ hadžija odlučio testirati kod ‘njihovih’ da se ‘vlasi’ ne dosjete, zašto onda gospodinu Avdiću nije isplatio dogovoreno? Prema navodima koje je utvrdio Cross Atlantic, arhitekta je odradio dogovoreno a BajrA platio ‘samo dio’, kako nam je pojašnjeno u razgovoru. Ostalo je hadžija pretvorio u ‘hediju’, koju inače ne priznaje privatno ama baš nikako.

A kad je već naručio i neplatio projekat od $2,500 (što baš i nije muslimanski da bogomolja bude pod dugom, jer je plaćeno samo $1,000), zašto se nije projekat i pratio. Ovo što nam se prikazuje na 757 Bleckeer Street i ono što je zamislio arhitekta nije ni slično, kamo li isto. Kako će, jebi ga, kad je samo zbog jednog navodno doniranog prozora od strane člana odbora ištemano pola zida mimo projekta, ali tako je ‘dogovoreno’ u Odboru i tako mora biti. Ovaj prozor će biti još analiziran jer je značajan. Naime, da bi se stvari istjerale ‘na čistac’ sada već bivši hodža, opjevani u ‘rePrezentu’ efendija ‘Felić Fadil koji u Utici NY gradi krajišku prvu džamiju’, morao je od samozvanog donatora progutati svu gorčinu naše muslimanske primitivnosti. ‘Popuši mi hodža’, tako je javno član Odbora odbrusio efendiji, koji je, kao što znamo kao i u vicu o Hercegovcima i duhanu završio svoju karijeru u ovom džematu i  naprasno istjeran. Iako mu je prema dokumenatciji kojom raspolažemo određena godišnja plaća od 25.000 dolara plus smještaj, u aplikaciji za njegovu vizu do 2017.

Tako se to radi. Koliko do jučer ovaj efendija je oslovljavan kao ‘lider naše organizacije’, prema dopisu kojeg je potpisao sekretar Keserović a kojeg posjedujemo, zbog njega je po izmišljenoj priči BajrA i ušao u konflikt sa crkvom-džamijom. Ma vraga, Bajro Smajić je ušao u konflikt sa predsjednikom onog Odbora Duračak Sakiba samo zbog para i zbog faktura.

Predbacujući ‘njima’ da muljaju sa dokumentacijom a što je odviše precizno i tačno, sada Bajro čini isto. Njegovi sastanci su puni hrpe papira ‘evo, ko hoće može pogledati u svako doba’. Ili, kako pojasni sekretar na zadnjoj zbrda-zdola papirnatoj sramoti od sastanka ‘zbog cigle smo se sastajali’. Cvrc! Niko osim njih nekoliko u Odboru može znati šta se i kako radi sa papirima. Uz napomenu, da su i pare papiri. Iako sam isprepadan sa raznim jebivjetrima, čak i ženama koje napadaju svačije ­poštenje dok njihovi muževi švercuju cigaretama ili lažno rentaju poštansko sanduče lažnim korisnicima socijale, meni je najprirodnije da članovi Odbora znaju išta proučiti a ne da jedan bude zet predsjednika a drugi rođak i tako redom i listom. Da li se iko upitao što ih toliko ‘privlači vjeri’ kad o vjeri ne znaju ništa? Ja jesam, evo, javno se pitam? Možda po uzoru na hadžiju koji je vjeru spoznao tek poslije ekskurzije u Saudi Arabia-u, ko zna ?!

Sve po zakonu a zakona nema

Za neupućene čitaoce, džemat na Bleckeer Stret poznatiji kao ‘Bajrin džemat’ ima nešto od papira, ali nije Boga mi ‘po zakonu’. Nije Tite mi! Prvo, zahvaljujući vezama u Opštini treba istaknuti da je džamija urađena skoro do ‘pod krov’ bez dokumentacije, koja je pribavljana naknadno. Javno je urbanistička visila pored američke zastave a na njoj je ime Bajre Smajića, dok je poseban odjel urbanističkog zavoda grada naknadno izdao dozvolu. Podsjećam, sin Smajića je član tog Odbora. Drugo, objekat još ni danas nema upotrebnu dozvolu. Da li je iko tamo vidio poznatu a obaveznu tablu koja govori koliko osoba može stati unutra? Pa to mora imati svaka kafana a ne džamija. Nema, biće. Objekat je prepravkama narušen i odstupa od projekta, čak i od naknadne dokumentacije koju je radio jedan Amerikanac (ime i prezime u redakciji)  i koju je dzemat platio $1,500. Ima Pravilnik (ByLaws) ali nije legalno usvojen na organima džemata umjesto obaveznog Satuta. I napravljen je samo da se dobije račun i osnuje organizacija, koja je, kao što znamo već prerasla non-profit udrugu prvog tipa, sada je INC. Inkorporirana je u ‘nešto veće’, čime se lakše gradi, trguje i čime se ostvaruju veća ‘prava’ kod državnih organa. Džemat nema Poslovnik o radu niti Poslovnik džamije a pošto nije ‘uvezan’ u Islamsku Zajednicu BiH ne može se pozivati na njihove slične dokumente, ima Pravilnik umjesto Statuta koji nije legalno i propisno usvojen već samo prepisan i dat na prevođenje prevodilačkom Uredu ‘Halilović’ u Bihaću, koji ured je vršio sva ostala prevođenja na Engleski za ovaj džemat.

Zemljište, hoću reći vlasništvo nad zemljištem je sve doskora bilo na Smajić Bajri, prema kopiji dokumenta advokata kojeg posjedujemo te obračunu za taxu to je prenešeno na džemat nedavno ali i tu se ima još šta reći. Naime, Pravilnik i ovaj dokument o prenosu vlasništva su u sukobu i koliziji. Prema Pravilniku koji nije usvojen već prepisan iz jednog džemata u Washington (ne zna se kojem, da li DC/u ili državi Washington,op. Cross) a koji je kasnije preveden u Bihaću, jedna od ciljeva džemata je zagovarati bolje odnose između muslimana i nemuslimana i održavaće mjesta obožavanja. Šta je sa ovim prepisivač htio kazati, teško je dokučiti. U ovom dokumentu kojeg posjedujemo tačno je naznačeno koliko džematlija može tražiti Skupštinu, izvještaj ili promjenu Odbora, pa i pored Peticije sa potrebnim brojem glasova, to se nazvalo ‘pučem’. U čl.7 i čl. 8 se govori o načinu vođena finansijskih sredstava, ovdje se samo guraju nekakvi papirići ljudima pod nos, nema onog što je prepisano i zacrtano. U čl. 9 u kojem se govori o eventualnom raspuštanju Centra i imovini iza njega, kaže se ‘da će odbor poduzeti sve radnje koje zahtjeva Washingtonski Zakon’. Ljudi, pa džemat je u državi New York? Osim ako se akt ne prepisuje.

A dalje, džemat u slučaju propadanja ostavlja sve sličnoj islamskoj organizaciji u Washington državi. Pa valjda nekoj ‘autonomaškoj’, našoj. Čisto prepisivanje, radi zakona. Iako, ruku na srce, ne treba brinuti, šega je. Ako i dođe do toga da se zajednica razvali, neće na računu ostati ništa. A onda dolazimo na ono najvažnije. U ovom članu nigdje se ne spominju nekretnine, već sredstva i stvari. Što znači, da ako se nedaj Bože desi, Opet Bajri ostaje njegovo.

Puna Utica NY džamija a nigdje muslimana

Ne bih želio da budem prorok ali ako se ovo džematovanje nastavi, može se desiti da dobijemo još koju džamiju, pored već četiri i isto toliko bh džemata. Jer, to dođe kao u partiji, kad se posvađamo, svako sebi osniva svoj partiju. A da nas nema ni za jednu, to je dokazana činjenica. Što opet upućuje na zaključak da se radi više o biznisu nego o vjeri. Više o ‘zapišavanju’ svojih teritorija nego o pravom prilazu religiji i Bogu. Tješi činjenica da ova trakavica sa džematom nije usamljena. Po New York/u se vode sudski postupci u vezi para uzetih iz džamije ali broj džamija raste. I broj crkava koje se pretvaraju u džamije. Biznis cvjeta. U državi New York ima 247 džamija i medžlisa, tek da se zna, a biće ih još. Islamska Zajednica BiH je zvanično zatražila od vlasti USA da hodže ‘prekoreda’ dobijaju vizu. Velika hiperinflacija kadrova iz silnih Medresa je učinila svoje. Stoga bi i ‘deal’ između hadžije Smajića i ef. Kazaferovića koji je trenutno bez portfelja napravljen ‘u četiri oka’ mogao lako doći pod upitnik. Ne zbog tvrdnje ef. Kazaferovića koju je sto puta ponovio, hodže hoće počesto tako, ‘da nema Bajro miliona’ da ga kupi, dogovor je ‘pao’. Pored cijene godišnje, hodža se morao naprasno iseliti i promijeniti boravak, samo da bi aktivirao ahmediju. No, čaršija i baš nije zainteresovana za njega, moraće se taj ‘deal’ provjeriti i u organima džemata. Osim ako neće opet slijedeću trakavicu u svojim redovima.

Mene što se smatra, neka samo ‘ova naša’ dobije munaru, briga me za ostale. Međutim, već dogovoreni izvođač munare se posvađao sa hadžijom i pitanje je ko će to graditi. Tj. hoće li biti para za taj poduhvat.
Jer, prema spisku donatora čije je javno obznanjivanje obećano na prošlogodišnjem ‘YouTube’ derneku a kojeg posjedujemo također, ‘nema od toga fajde’. Tamo, u tom spisku nema nigdje glavnih sponzora iz sjenke, nema Opštine Utica NY, sve skoro ‘sića’ i SSI momci, javno dato obećanje je kao i ostalom i sva ova ujdurma zakuhano u Odboru džemata.