Naša ratna i poratna ‘tradicija’ koju su uveli u državni sistem Alija Izetbegović i bivši Reis Cerić a kasnije proradila i razradila SDA vlastela, od više žena u krevetu i na njivi, preko halal hrane za ptice i halal vode pa do kolektivnog sunećenja svega i svakoga koga uhvate i Ajvaz Dede i konjaničkih svetišta u cilju raspaljivanja mašte uz tursko-arapski a ‘naš’ folklor, pokazuje da i nije baš sve savršeno. Iako je sve listom i redom ‘naša zaostavština’ iskopana s početka devedesetih.
aanaTako je, primjerice, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo hanuma Ana Babić dobila Plaketu krajem prošlog mjeseca ove godine od turskog udruženja ‘Bošnjaci Izmira’ (na čistom bosanskom: „Izmirli Bosnaklar Dernegl”) za neizmjeran doprinos u pomaganju u kolektivnom sunećenju mladosti Bosne, pod sloganom ‘Budućnost počinje sa djetetom’, iako smo vidjeli da ne počinje tako već u gaćama jadne dječice. Ili još tačnije, budućnost nam je u k..cu.
Primjera ima više, ovo kumovanje sa Plaketom a preko one muške stvari, usljed čega se hanuma Ana pojavila kao kuma ‘preko k..ca’, nije jedini znak slabosti ovih ‘naših tradicija’.
Evo, uzmimo ovu oduvijek našu tradiciju sa više žena u kući, u jednom krevetu i za jednom sofrom, ovo mnogoženstvo ili poligamiju.
Po šerijatu koji formalno ne vlada Bosnom ali je suštinski tu sa nama, to je dijelom zabranjeno jer jedino se može šerijatski vjenčati ako prethodno doneseš hodži izvod iz matične knjige vjenčanih od Opštine i matičara, međutim u stvarnosti, naše gazije se žene koliko god puta mogu i hoće, hodže matičari to upisuju u svoje knjige. Tako je recimo sadašnji političar, bivši kobac iz Sandžaka muftija Zukorlić sretno oženjen više puta, lično se Cerić potrudio da mu izda takav certifikat u vrijeme dok je ‘reizovao’ po Sarajevu i širom Kugle Zemaljske.
Tako je uradio i poznati Belaj Bosnić, hoću reći Bilal Bosnić, vehabija i osuđeni teroristički organizator ekskurzija u Siriju i Iraq, ali nekadašnja ljepota poligamnog seksa sada mu radi o glavi.
Naime, od svih prava koji naši zatvorenici uživaju u zatvorima, veoma važan je i susret sa ženom koji im je dozvoljen svako toliko vremena.
Belaj Bosnić je tako htio da mu njegove ženke, njih sve tri, sa kojima ima dvadeset i kusur djece a najavljuje još, dolaze onako kako je ranije odlučivao po bužimskom receptu : kad koju pozove. Međutim, sud kaže da mu u pružanju posjetnog seksa može samo učestvovati ona žena koja sa kojom je vjenčan pred opštinskim matičarem.
One druge mogu uživati sa njim samo preko ograde, na daljinu. ¬
Ovdje se pojavila prva ‘pukotina’ ovog šerijatskog balgodetnog propisa, štetnog samo u zatvorskim slučajevima.
Iako nepovoljan po Bosnića, zakon je dobrodošao njegovoj legalnoj i zakonitoj supruzi.
Ako o tome ne odluči drugačije Sud za ljudska prava u Strasbour-u ili ne ‘zažmure’ zatvorski stražari, strastveni mužjak Bilal Bosnić će pri ruci imati samo dio svog ropskog carstva. Ostaće žedan pored izvora, ostaće suhog.

photo, slika prva : Bilal Bosnić, arhiv Cross, slika druga : hanuma Ana Babić kuma, zadnja desno na slici