Koliko je samo bespotrebne prašine u javnosti uzburkao izvještaj američkog Komiteta za obavještajne aktivnosti Senata o tretmanu zatvorenika, niko nije u stanju ocijeniti ili izračunati. Niti ima kakve ‘fajde’ od toga.
Riječ je o izvještaju ‘teškom’ nekih 6,000 stranica sublimiranom na petstotinjak, koji obrađuje ovu tematiku i koji je podastrit medijima i javnosti nedavno, lansiran kako bi se i američka i svjetska javnost upoznale o torturama koje su provodili agenti CIA-e pri tretiranju zatvorenika.
Plasiranje ovakvih povjerljivih materijala neće donijeti nikakve koristi ni službenicima ni zatvorima, pa ni zatvorenima, jer niti donose šta novoga ni nepoznatog niti su plasirani sa iskrenim namjerama. Materijal je dat javnosti samo iz razloga da Obama-ina administracija Demokrata ‘malkice’ napakosti Republikancima, i da skrene medijsku pažnju sa glavnih problema države. Niti iz razloga manje ili više.
Da se razumijemo, izvještaj se odnosi na postupanje u posebnim zatvorima pod ingerencijom Amerike i samo u onim slučajevima gdje su tretirani posebno zanimljivi i opasni zatvorenici tipa Guantanamo, staru izbornu ‘rak-ranu’ Barack Obama-e.
Podsjećamo, Obama je 2008 obećao ukinuti ovo ruglo od zatvora, pravosuđa i demokratije pa u nemoći da ispuni svoje izborno obećanje, koristi političku nadmoć u glasanju u Senatu plasiranjem ovakvih materijala.
Jednostavno rečeno, ovakvo ispiranje demokratije neće ništa promijeniti ovdje ‘kod kuće’, vani ili u Svijetu, može. Izvještaj će samo pogoršati ionako poljuljan ugled američke i demokratije i diplomatije.
Zato jer se pouzdano zna, to ne treba potkrijepiti nikakvim zvaničnim izvještajem, da svaka bezbjednosna struktura svake zemlje koristi torture u svojim postupcima, manje ili više, i najviše zbog toga što objavljivanjem ovog izvještaja neće se voditi postupak protiv onih koji su to naredili, tražili i platili. Od bivšeg predsjednika W. Busha, njegovog zamjenika Cheney-a ili ministra odbrane ondašnjeg Donald-a Rumsfeld-a. Direktora CIA-pogotovu.
Ništa.
Na tv ekranima se danima smjenjuju mudraci i analitičari koji ispiraju narodu mozak o ‘potrebama’ za takvim mučenjima i onima koji to negiraju.
Mi, redovne platiše preskupe a nikakve televizije moramo to slušati umjesto da nam se serviraju potrebne i prave vijesti. O tome zašto Obama ne može donijeti Zakon o ograničenju prodaje naoružanja, o povećanju zakonskog minimuma plaće sirotinji koju bogataši bukvalno pljačkaju, o imigraciji /koje se boje svi senatori i guverneri a nema ga nijednog kome Mexikanci ne šišaju travu ili zalivaju bašču, californijski guverner Schwarzzeneger je čak i ljubav vodio sa kućnom pomoćnicom/, o rasističkim dešavanjima u Americi u 21. vijeku koje je sve otvorenije, o bonovima za ishranu na kojima se hrani 50 miliona siromaha ili o korupciji koja je ispod Obama-inih prozora ili čak u njegovom uredu. Ili o domaćem terorizmu koji bljuje vatru svaki dan po Shop-centrima ili školama i trgovima.
Svakako da je prvorazredna vijest kako su službenici CIA pod palicom Bush-a i Dick Cheney-a odobrili i provodili nezamisliv teror nad zatvorenicima, međutim narod to zna odavno i bez ovog izvještaja. Slike sa psima koji trgaju zatvorenike ili morbidni selfie uratci američkih vojnika iz Afganistana ili Iraqa kako zapišavaju svježe ubijene odavno su u eteru, međutim američka javnost se nije nad tome previše uzbuđivala, sve je podvedeno pod poznati patriotizam koji ne trpi nikakva ograničenja ni Konvencije.
Pokušaj Obama-e da ovim transkriptom kao podbacivačem noge Repulikancima, skrene pažnju sa Ferguson-a ili New Yorka, slučajeva ubistva Crnaca od strane bijelih policajaca ili sve težim ekonomskim stanjem u zemlji, uzaludan je posao.
Nema te obavještajne sile na Kugli koja ne upotrebljava razne slične metode isljeđivanja, posebno kada je u pitanju terorizam ili napad na sigurnost zemlje, pa iako su ovi američki plaćeni u stotinama miliona i sada u žiži javnosti i jedni od možda najdrastičnijih, američka demokratija na ovoj povuci-potegni strategiji dvije Partije na vlasti neće biti na dobitku. I o njoj će, kao uostalom o svakom važnom problemu, američki mediji zujati mjesec-dva dana a onda će nam se ukazati nešto drugo dok će se o mnogo važnijim detaljima američkih građana dogovoriti i Demokrate i Republikanci. Mi ćemo i dalje gledati filmove tipa ‘Američka Pita’ /American Pie/, serije i reklame gdje su Crnci uglavnom šefovi policije ili sudije, gdje policajci plaču nad sudbinom žrtvi i gdje sve puca od pravde i istine, sve po dvojica : bijelac i crnac, popularno zvani ‘Afro-Amerikanac’ i poneki malo drugačiji, gdje sretna i dobro opskrbljena ‘srednja klasa’ uživa ispred velikih i raskošnih kuća i dobrih auta, gdje se sanja san nedosanjani u kojem su Amerikaci ‘nebeski narod’ a Amerika obećana zemlja iz snova.

Ni blizu sna, međutim, to su u stanju, kako reče jedan kritičar samo Amerikanci učiniti Amerikancima. Od Deklaracije o nezavisnosti gdje se pominje jednakost a donešena je u vrijeme ropstva pa do današnjih dana.
Ovdje u Americi je javna tajna da ako si bogat i uticajan za tebe nema zakona, poneko se tu i tamo ‘zakači’, domaći zatvori su inače prave biznis ‘koke’ privatnika i zatvara se ko gdje stigne samo da nisu prazni, a brojni slučajevi ‘oslobađanja’ osuđenih nakon dvadeset i kusur godina zorno svjedoče o pravdi i pravednosti i demokratiji. Što bi onda bila posebna vijest o mučenju tamo nekih terorista ili rušilaca bezbjednosti i blagostanja.
Prava vijest bi bila uz ovaj izvještaj kad bi se nalogodavci uhapsili i procesuirali, međutim Obama o tome niti ne sanja.
Kod njega je čak i san isplaniran i utvrđen a nama se dešava spontano i od srca.
Dok američki mediji onako uzgred poprate korupcionaške afere moćnih senatora ili guvernera, silna silovanja u Univerzitetskim kapmus ustanovama ili barbarska djela preskupo plaćenih sportskih ikona Americe ili ikona sa filmskog platna, špricanje zavezanih studenata zbog demokratskih demonstracija, tek toliko da nas zainteresuju za tv kanale, o djelovanju CIA pod vodstvom bivšeg predsjednika provešćemo mjesec za mjesecom, tražeći razlog za i onaj protiv. Potrošiti vrijeme niušta.
Ko je još pomislio da bi napr. Chris Christie guverner države New Jersey mogao biti uhapšen, iako je namjerno, da zajebava demokrate, manipulisao sa protokom saobračaja na Washington George mostu danima, ili što je od naših para od poreza slikao se u milionski plaćenim reklamama umjesto da pare idu onima koji su pogođeni strašnim tajfunom od oktobra 2012 godine, koji je načisto pokosio sjeveroistočnu obalu Amerike.
Taman posla. On, onako debeo i nasmijan, samo što nam se nije ukazao na predsjedničkim posterima, za manje od dvije godine kada krećemo u potragu za nasljednikom Obama-e.. Primjera ima na stotine a ako se koji ‘kapitalac’ i zakači, može sve po demokratiji i zakonu da ‘izdržava’ kaznu u posebnim zatvorima za celebrity, kao Martha Stewart ili rasistička ‘koka’ sa food kanala državne televizije Paula Deen, poznata osim po pituljicama i po rasističkim komentarima o Crncima.
Dolar i glasovi su ovdje zakon, Bog i demokratija. Kakav ‘Occupay Wal Street’, kakvi bakrači, Wal Street je iznad države i demokratije.
Zato, ovaj izvještaj Obama-ine administarcije treba posmatrati kao dnevnik sobarice CIA.
Danas smo se malo igrali, jučer smo sipali vodu u usta jednom teroristi tek da nauči gutati. Sutra je na programu rektalna ishrana… Sa povrćem i puno vitamina …