I reći će obavezno kako ih politika ne zanima a preko čitavog zida će raširiti ratnu zastavu sa ljiljanima, obaveznim simbolom svakog Bošnjanina u autu. Kad god zatreba obaviti neku promociju /čitaj : prodaju kakve knjige/, napraviće sijelo u džamiji i obaviti posao iako je to u suprotnosti sa odlukom o Kućnom redu u džamiji, biće i domaćini političarima, kao onomad poodavno što su ugostili bošnjačkog nacionalistu i ideologa Džemaludina Latića kao kandidata za člana predsjedništva BiH.

Napraviće restoran u džamiji iako se to direktno kosi sa islamskim propisima/odboraši će reći da je to odvojena prostorija i da ne smeta miris iz bara koji miluje nosnice džematlija/, obezbjediće stan hodži iznad glava klanjača, kao što jesu, i sa istim obrazloženjem o odvojenosti prostora u ovoj ‘ljepotici džamiji’ tako da zavjese na prozorima džamije nisu ništa neobično iako to islamski propisi zabranjuju, jer je izgleda normalno da hodža može u pidžami da se prošeta iz svog stana do mercedesa ili do minbere … Kad već ima toliko vrata i toliko odvojenog prostora, ovdje bi se mogla otvoriti i kakva mala halal bankica, pa onda mali halal fitnes centar, pa svašta ponešto. Nema veze što je sve pobrojano pod istim krovom, važno je samo da ima dosta vrata i ulaza a fakat ima.
Dakako, može i šerijatsko vjenčanje prije obaveznog civilnog iako islamski propisi kažu drugačije i obrnuto, može i hodža biti hodža dovijeka bez fermana iz Sarajeva iako Islamska Zajednica u Sarajevu kaže da nije ‘halal klanjati’ za takvim efendijom koji nema certifikat Sarajeva, ilegalno je.
Naravno, ‘bratstvo i jedinstvo’ Krajišnika i Bošnjaka će se u ovom džematu i dalje mjeriti cijenom ‘Krajišnika’ hadžije BajrA Smajića koji je svoju braću po dolasku iz Saudi Arabia obradovao jeftinim kineskim tespihima a sebe šarenim ili bijelim kapicama.

ljiljan3I sa još par kuća kupljenih budzašto od Opštine, radi šverca i preprodaje, onako čisto hadžijski, dobivenih uz pomoć nekakvog ‘pododbora za kvalitetu života’ gdje stoluje slučajno hadžijin sin.
Bratstvo se pokazuje i umnim potezima ‘krajiških’ profiterskih biznisa koji su pronašli vjeru u ćevapu, pivi ili kesici čipsa, kao normalnom reketu.
A boga mi i oštroumnim i iskrenim potezom načelnika grada koji svakog 11. jula žali za Srebrenicom po dernecima sa hodžama a na najboljem radnom mjestu u Opštini i dalje drži stručnjaka srpske nacionalnosti. Što je milo ’em drago i Bošnjacima u ovom bratskom zagrljaju novčanika i biznisa, daleko od vjere.
Ma u našoj utičkoj, trećoj po redu bh bogomolji može i užičko, zašto da ne, mi će mo to nazvati ‘Kalesija blues’ jer nećemo ništa srpsko, neka se džematlijke druže, neka fetva-efendija Ljubijankić iz Sarajeva piše fetve…
Zato hoću fetvom da ti kažem.

slike : slika prva- kolo kolo naokolo-druženje sa braćom muhadžerima u džamiji,slika druga-pod ljiljanima i Krajišnici i Bošnjaci