I to ne oduvijek, priznajem, već odnedavno, od kad je svojoj biološkoj teoriji nastanka Srpske dodao najnoviji motiv antifašizoidnosti, kojeg ću kasnije pojasniti..
Znate, prvo je u(s)tvrdio da su na prostorima nepostojeće Bosne u ničijim potocima nikle klice Republike Srpske a onda su na svijet poslije njih došle amebe. Tek znatno kasnije žabe i punoglavci. I tu je kraj priče o nauci zvanoj biologija i tezama šta je starije – ‘koka ili jaje’.
Naravno, Darwin je stoposto bio ‘u krivu’, jer teorije naučnika Dodika se u cjelosti podudaraju sa teoremom naučnika Reisa Crića, sve je već provjereno u praksi.
Međutim moje simpatije Dodiku, nekadašnjem laktaškom vlasniku trgovinice na malo i veliko a sada vlasniku države na veliko, nisu samo zbog toga, imao je on i svojih svijetlijih trenutaka. Kao recimo onomad kad je tvrdio kakav je zlotvor Radovan Karadžić i šta je sve taj nacionalista u stanju učiniti ‘njegovoj zemlji Bosni’. Ili, dok je tvrdio kako će navijati za reprezentaciju Bosne samo onda ako igraju protiv Turske..
Ma ima toga koliko hoćete, kao recimo ovo : Bosna ne postoji kao država već samo kao partner Republici Srpskoj..
Ljudi nisu nastali od majmuna, Dodik je dobro primjetio ovaj propust kod neznalice Darwina, smjer je obrnut. Ubijeđen sam da Dodik nije sišao sa drveta, on se još penje po granama .. Za divno čudo djeca još pjevaju staru pjesmicu poskočicu o Sandokanu. Znate ono, ‘ko se šeće kroz drveće…

ttrgI dobro što neće Mile da slavi Dan države Bosne ili dan referenduma, i to mi je simpatično, šta tu ima da se slavi, je li tako?
Kako priznati 29. novembar kad se nije desio u Mrkonjić Gradu već u Varcar Vakufu, kako kaže Reis.
Kako priznati glasanje kad Srbi nisu glasali a Hrvati od silnog glasanja ostali bez (raz)glasa?
I koga više briga za te odvratne komunističke crvene datume kad se uzimaju samo po potrebi i kako kome odgovara?
Zato je Dayton svjež i potaman. I besmrtan.
Ali, jedno Dodiku nemogu nikako zaboraviti a to je njegovo shvatanje antifašizma. To mu je ‘najžešća’ mudrost odkad je počeo dijeliti poslovice iz BanjaLučkih Dvora, ostaće da se pamti. Ko hoće hoće, ja hoću sigurno jer sam ‘anti’.
Evo, ove godine uz 9. Maj – Dan antifašizma, otkrio je da je to zapravo praznik Republike Srpske i da je njegova Zemlja sva antifašistička. Ma kakva Evropa, Hitler ili partizani, Srpska je kolijevka antifašizma. To me je dirnulo do bola, živio drug Mile. Koji se sjetio fašizma i antifašizma. Došlo mu ‘u glavu’.
Prisjetio se Milorad Srebrenice, Prijedora i Omarske, Foče, Bijeljine, Višegrada… i svih drugih antifašističkih mjesta koje su dale pečat njegovoj teoriji. Koja je do temelja zaljuljala Auswitz, Bleiburg, Mokvu …
Skidam mu kapu, šubaru, šta god da nosi na svojoj pametnoj glavi.
Naravno, Dodik je imao u vidu i Jablanicu i Prozor i sve moguće antifašističke ofanzive, rijeke i mostove, Valtera je namjerno prešutio, prije nego je odvalio ovo senzacionalno otkriće u povodu svjetskog dana antifašizma.
Takvog Dodika volim više nego Bosnu kao privremenu kategoriju.
Znam neko će reći kako on priča i pljucka bez veze, ne slažem se.
Ko ne vjeruje neka samo prati kako Reis Cerić reaguje i biće mu sve jasno.
Kao što je rekao jednom nedavno novinarima kako njegov ‘mali’ kaže kad on ide u Sarajevo kako je tata otišao u Teheran, a što je naljutilo ‘Muslimanskog Papu’ i ‘Maršala ummeta’ da je javno odbrusio Dodiku da prestane sa lažima i podmetanjima. Kad je Sarajevo multikulturni i multietnički grad, šta to Dodik ‘baljezga’.
A Dodikov ‘Mali’ je pogrešno parafrizirao oca Milu. Dodik kad ide u Sarajevo na pregovore /a ide bezbeli/ obavezno mora proći Teheranskim Trgom. To je onaj prostor u Saraj Polju, Alipašinom Polju, u srcu Sarajeva, gdje se između dva multietnička nebodera nalazi multivehabijska džamija ‘Kralj Fahd’, koji se zvanično zove Teheranski Trg.
Koji kao i Dodikove antifašističke staze neodoljivo podsjećaju na zajedništvo i prošlost države Bosne…
Naravno, da je Dodik u odnosu na Reisa ‘pionir’, ali mu se ne može oduzeti puno na originalnosti i nije ništa manje antifašista od Reisa.
Džaba što je Reis na nedavnom seminaru budista 27. aprila vazio čak i na Tibetu o islamu, kada je budističke vođe okitio cvjetićem stradanja Srebrenice i ustvrdio kako je progres u vjeri /islamu/ a ne u sekularizmu, džaba što je mirotvorstvo podijelio sa osvjedočenim fašistom Henry Kissinger-om Jevrejem, sve ti to džaba kad je Reis totalno neoriginalan.
Multietičnost Sarajeva je pomiješao zbrda-zdola : Kralj Fahd i Teheran nikako ne idu zajedno i nisu nikad ni išli.
Ma čak i pored antifašizoidnog čina otimanja ‘Vječne Vatre’ gdje su još za života gaziji i šehidu Aliji Izetbegoviću rezervisali nekoliko plamičaka Josipa Broza i par kaldrmica ulice Josipa Broza.
Jer, Saudi Arabia i Teheran nisu nikad bili za druženje i zajedništvo.
A sad stoje jedno uz drugo u srcu antifašističkog Sarajeva.
I još Reis očekuje da Dodikov ‘Mali’ to shvati. Pih!

slika : Teheranski Trg, Džamija ‘Kralj Fahd’, arhiv cross atlantic