Stara je izreka da sto puta ponovljena laž može postati istina.
Iako se ne može u potpunosti sumnjati u ovu narodnu umotvorinu, mi Bosanci smo je ipak donekle demantovali. Evo samo jednog primjera : mogu nam deset godina pustati Mozzarta na radiu ili na TV, nema ništa bolje od Cece, Kaje ili Selme Bajrami. Tog stvaraoca klasične muzike ne bi mogli slušati ni deset sati.
Manje starija životna deviza nas Bosanaca je što blesavije i gluplje – to bolje.

Više ti vjeruju. Primjera ima mali i veliki milion, teško bi se mogli nabrojati. Naprimjer ako nećeš da se javiš kad te neko zovne na telefon, obavezno kažeš poslije nisam čuo zvono, ispao mi celularni iza sica, punio se pa ga zaboravio, ili čak : bio mi crk’o telefon načisto. No dobro, svi znamo da bez celularnog niti seremo niti jedemo, ali to prolazi.
Kad te neko zovne da ugovori kakav posao, ležerno mu uzvratiš kako si zauzet, iako tvoj sugovornik može komotono čuti glasove i muziku iz kafane, ali pali. Ili, kad nećeš da ti dođu gosti, ne javljaš se na poruke ili nagovoriš dijete da kaže kako je mama otišla u ‘shoper’ a ti čuješ na kraju dječiju slatku naivu- ‘jesam li dobro rekla, mama’!.
Ali ovo sa kurvanjem je mimo svih granica.
Poznati smo po facebook maniji i internet pametovanju, po lovu na tuđe žene posebno. I kad se desi da nas uhvate jednostavno, nakon svih ne uvaženih razloga izbacimo jednu “nagaznu”- i sve gotvoo. Nagazio ili nagazila na sihere. Tačno tako. Pokunjeno pristanemo otići lokalnom hodži, pristanemo da nam ga otpiše i zapiše i stvar riješena.
Jedan utički drkadžija, oženjen, otac nekoliko djece i seoski đilkoš u emigraciji otišao je ipak najdalje.
Uz pomoć skype camere toliko se zanio da je napaljen ašik-uspaljenicom na drugom kraju države skidao dio po dio odjeće, onanisao pred objektivom camere, na kraju u objektiv okrenuo sopstveni šupak. Kao rođenu facu.
Onda se snimak pojavio na Youtube jer je ašik-djevojka tražila lovu a on nije dao. Taj film smo svi mogli odgledati i gledali smo jer mi Bosanci volimo sve pustiti u eter. Mashanlah, ili ima velike ruke ili….

Kad je bruka planula u kući čisto je pojasnio ovako : neko mi napravio montažu. Kao da je on Severina, u najmanju ruku.
I gle čuda mnogi su mu povjerovali. Možda mu povjeruje čak i rođena žena, tako to ide.
A njegov krevet, njegov frižider u pozadini i njegova faca-šupak u odsjaju kamere.