Kad su već Amerikanci stavili bivšeg nelegalnog premijera Fadila Novalića na crnu listu zbog zloupotrebe podataka o penzionerima, red je da Mr. Murphy bude dosljedan pa da pozove i sarajevsku influenser načelnicu, uradila je isto. Čak se protivno zakonu VP BiH Schmidta kao i Željko Komšić uslikala ponosno sa Atifom Dudakovićem optuženikom za ratne zločine ….

 

Benjamina Karić načelnica Sarajeva nije tako naivna i ‘neškolovana’, bio joj je dovoljan jedan mandat u Vijećnici i odmah je naučila kako se političari i dodvorava prostim i vjerskim širokim masama mahala i ulica. Naučila je više o Rimskompravu u SArajevu na ulici nego na ‘univerzitetu’ u Travniku, gdje je i predavač. Ostaće upamćena osim po sramoti i bruci u svom načelnikovanju i podilaženju Islamskoj Zajednici BiH, ipak, najviše po sramotnoj igranci njene partije SDP u dogovoru sa ostatkom ‘trojke’ u vlasti i po ljigavom i bezobraznom eliminisanju Bogića Bogićevića na čije mjesto je zasjela, povremeno ga imbecilno ‘oplakujući’ i hvaleći se kako ‘slijedi njegove ideje’ u svom poslu.

Ovih dana je uz dolazeće lokalne izbore i kalkulacijama stranaka ‘usječena’ za stolicu načelnika opštine Novo Sarajevo i zelenkapica, bolesno nasmijana načelnica već je poduzela prve korake, ne propušta šansu. Već je promijenila svoje mejsto prebivališta i sada je umjesto stanovnice Centra postala građanaka opštine Novo Sarajevo gdje najesen planira opet u stolicu načelnika. Jednom na državna jasla i onda te odatle mogu samo iznijeti u kovčegu ili na tabutu, kako će se najvjerovatnije sudeći po Benjamini njoj jednog dana desiti.
U tu svrhu cvrkutava ‘kraljica’ sarajevskih sokaka i Baščaršije sve sa golubovima je unaprijed krenula sa predizbornim aktivnostima, na što je SDA s punim pravom upozorila. Sjetila se Benjamina penzionera Novog Sarajeva pa im o trošku Glavnog Grada organizovala izlet i podijelila poklon-paketiće sa svojom slikom i potpisom. Providno ali ‘pali’, Benjka krenula u samopromociju na ‘novom terenu’.

Istina, od svog pada SDA kao opozicija ništa ne radi osim što blokira vlast i državu i kritikuje, međutim ovog puta je u pravu, ne radi se ni o kakvoj ljudskoj ili humanoj gesti načelnice, u pitanju je čisto ali javno unaprijed otimanje glasova na dolazećm izborima.
I to o trošku para iz kase Grada Sarajeva. Uz pomoć ekskurzije penzionerima, slatkastih poklončića i svojih sličica iz korpica i mašnica ova SDP štetočina Benjamina je počinila i zloupotrebu položaja. Potrošila je za svoje buduće glasače državni novac čime je počinila čisto krivično djelo i po Izbornom zakonu i po krivičnom zakonu BiH, zbog čega bi, da ima imalo transparentnosti u postupcima američkog ambasadora u BiH (Mr. Michael Murphy) vesela trebala završiti na crnoj američkoj listi. Evo i zašto, podsjećamo.

Fadil Novalić nelegitimni premijer SDA i osuđenik u aferi ‘respiratori’ koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora je oktobra 2022. godine zbog skoro istih radnji dospio na radar američkog Ureda za finansije i završio na crnoj američkoj listi, ‘fasovao’ je sankcije. Novalić je uz izbore 2018, koristeći neovlašteno podatke penzionera te im je svima poslao pismo u kojem se hvalio o svojim dostignućima i obećavao povećanje penzija, čime je kako su naveli Amerikanci ‘podrivao demkratske izborne procese‘ jer je faktički kupovao glasače. Evo, skoro isto je učinila i Benjamina, pa se logično očekuje da američki Ured reaguje, iako se već može reći da će to Mr. Murphy koji se kao Reis u BiH svuda miješa i reaguje – ‘prespavati’. Vjerovatno će Murphy zažmuriti i na činjenicu koja je u BiH odvno ‘normala’ a to je da se bh vlast suprotno propisima koje je nametnuo VP BiH Schmidt slikaju sa optuženicima za ratne zločine, dijele im ordenja i plakete i plaćaju im odbranu i advokate, pa neće ni ‘vidjeti’ kako se Benjamina kao i Željk Komšić slikaju sa Atifom Dudakovićem optuženikom za ratne zločine na otvoru spomenika na Žuči zvanom ‘krila slobode’. A ne bi trebao spavati, iako se zna da je podržao vlasti ‘trojke’ a samim tim i ovakvu načelnicu.

Benjka veli kako su penzioneri Novog Sarajeva koje čitav mandat nije ni primijetila ni spomenula do sada – za nju ‘građani ovog grada, snaga i temelj, i moja obaveza i radost sa funkcije koju obnašam je da brinem i o njima‘, svaki živi stvor vidi da su ti poklonprimci zapravo njeni budući glasači.

photo : veseli penzioneri glasači sa poklonima još veselija Benjamina Karić, arhiv