Poznati bh glumac koji je u povodu nagrade ‘ličnost godine za 2015’ i ‘Večernjakovog prstena’ za stanje u BiH okrivio vlast i političare kažnjava se svih ovih godina namjernim neangažovanjem u svojoj profesiji, ovih dana je prihvatio neobičnu reklamu za bh tajkuna Senada Džombića i firmu ‘Bingo’ : boraviće u prodajnom centru 7 dana a kamere će sve uživo prenositi ..

 

Znam, svaki čovjek pa tako i glumac Enis Bešlagić  koji je iznad svega čovjek mora od nečega živjeti. Ako ne ide u profesiji za koju si se školovao, ide nešto drugo.
Tu filozofiju je Bešlagić potvrdio svojim dosadašnjim radom i javnim istupima na koje smo odavno navikli.

Nakon što je političarima od kojih su mnogi sjedili u prvom redu na dodjeli nagrade ‘ličnost godine’ 2016. skresao u lice da su oni najveći krivci za stanje u BiH, od tada je bukvalno sistem uzjahao i pokazao svoje pravo lice, jer ‘sistemu’ ne smiješ reći istinu, odmah slijedi odmazda i kazna. Od tada u BiH za Enisa nije bilo glumačkog posla. Iako popularan i dokazan glumac, zaobišli su ga svi tv i filmski projekti, zaobilaze ga i sada. Uglavnom je radio i radi i danas vani, u Srbiji i u Hrvatskoj gdje ga cijene i poštuju i angažiraju, kod kuće se bavio svim i svačim ali za filmske i druge projekte za njega nije bilo ni poziva ni mjesta. Pored angažovanja u Regionu, stoga se bavio i drugim poslovima. Snimanjem reklama (gdje se obično angažuju popularne a stare ličnosti), trgovinom, ‘mora se živjeti i hraniti porodicu’ bio je njegov moto.

I danas ima isti moto. Uz to, česta je meta botova i stranačkih ulizica po socijalnim mrežama zbog njegovih poštenih, dobronamjernih i vickastih komentara svakidašnjice i svojih kritika vlasti od čega ne odustaje. Zbog svojih miroljubivih i pomirljivih stavova, zbog ideja zajedništva, sekularnosti i multikulturalnosti, anti-ratnih političkih stavova i svakodnevnih reakcija na svađe i razmirice, pored vlasti sistema na ovaj način ga ‘kažnjavaju’ i pristalice te i takve države i vlasti, čak se posprdno i permanentno takvi ‘pametni Bošnjaci’ osvrću na njegovu uspješnu ulogu u hrvatskoj seriji ‘Naša mala klinika’ gdje je glumio portira Bosanca Šemsu, prigovarajući mu da takvom ulogom samo pospješuje ‘dušmanske teze’ o ‘glupim Bošnjacima’ iz viceva.
Ovih dana u javnosti je poprilično odjeknula njegova nova akvizicija i novi posao u dogovoru sa bh tajkunom i firmom ‘Bingo’ u Sarajevu, koji projekat je više od reklame. Bešlagić će, naime, od 04. do 11. juna ove godine čitavu sedmicu boraviti u prodajnom centru ‘City Centar’ kojeg ne smije napustiti u tom periodu, gdje je za potrebe ovog mega reklamnog projekta sagrađen poseban prostor za njega u kojem mora boraviti čitavo vrijeme, kuća i bašta gdje će primati potrošače, poznate ličnosti i sa svima pričati i šaliti se, a sve će kamere firme ‘Bingo’ i socijale mreže prenositi. Nešto kao reality show programi tipa ‘survivor’, ‘Farma’ ili ‘Zadruga’, s tim što naravno sadržaj neće biti isti. Umjesto pornografije i nemorala, ovdje će Bešlagić prenositi pozitivnu energiju, šalu, muziku i dobre vibracije.

Kaže šeretski da će mu biti najteže ustati u pola šest i otključati kapije radnicima (u pola deset uveče mora zaključati Centar), ići u WC koji je dalje od njegove ‘kuće’, dok za odsustvo u familiji u svom stilu  zaključuje ovako. ‘Ako me se djeca požele, neka dođu u Bingo da vide babu’.
Ne sumnjamo da će ovaj novi posao i projekat Bešlagića izazvati dosta medijske pažnje i kritika i zluradosti, međutim projekat je zaista neobičan i zanimljiv. I ‘mora se raditi’.
I naravno, ne osuđujemo ga zbog ulaska u ovakav posao niti ga želimo dovesti u istu ravan sa pomenutim show programima, paralela se nametnula sama od sebe zbog boravka i prenosa uživo.
Čak i da se radi o pravoj ‘Farmi’, ne bi optužili njega već vlast koja ga je zapravo natjerala na ovo.

photo : sticker i reklama za novi posao Enisa Bešlagića, arhiv