Spomen na kvislinšku NDH i fašističku ideologiju preselio se iz Austrije u BiH, u Stolac, ima ga i u Sarajevu i na Mirogoju u Hrvatskoj  

 

Nakon što je Austrija zabranila veličanje fašističke ideologije nekadašnje kvislinške tvorevine NDH, Beliuburg se preselio u ‘toplije krajeve’.
Ovo sjećanje na događaj s kraja II Svjetskog rata koje se decenijama održavalo u Austriji i koje je iz godine u godinu poprimalo sve otvorenije i sve javnije veličanje ustaškog pokreta i NDH kvazidržave nekadašnje Hitlerove ideologije godinama je proizvodilo javne osude, svađe i kontroverze usljed čega su vlasti Austrije zabranile skupove te vrste u Bleiburgu. Međutim, prekrajanje istorije i javno paradiranje fašizma se nastavilo, sporadično se održava i u Hrvatskoj i u BiH. Ove godine na Mirogoju u Zagrebu ‘podsjećanje na križni put’ i golgotu ‘žrtava partizana’ zbilo se 10. maja, prije dva dana u Stocu, u BiH.
U Zagrebu po običaju, na komemoracijama je obavezno prisutna IZ BiH preko svojih predstavnika iz Zagrebačke džamije, u Stocu se nisu pojavile ahmedije, da se nije desio razdor i potop između SDA i HDZa, bili bi u prvim redovima. Prije par godina, Sarajevo je bilo ‘domaćin’ Bleiburgu, pa se s pravom postavilo pitanje gdje je zapravo Beliburg?
Odgovor je jasan i čitljiv: svuda oko nas. Ima ga u Hrvatskoj ali on je i u glavnom bh gradu.

I dok su u Mostaru uz ‘jedvite jade’ nekadašnji prvaci NDH istorije uklonjeni sa uličnih tabli, oni su još živi i prisutni u Sarajevu, bošnjačka vlast se ne odriče ‘svojih vrijednosti istorije’ i svojih fašista Bošnjaka koje su uturili u nazive ulica i škola, za to vrijeme spomenik partizanima na Varacama kao šikara je i dalje zapušten i samo u rijetkim prilikama služi za političke lagarije i prekrajanja istorije, onaj u Mostaru se godinama razbija macolama i motorkama i niko ga nema namjeru sanirati niti otkriti ‘krivce’ koji to i nisu.
Podsjećamo, pred sam kraj II Svjetskog rata vojni i politički vrh kvislinške NDH bježao je pred partizanima u Austriju u nadi da će ih ‘Angloamerikanci’-antifašistička koalicija spasiti i prihvatiti, međutim u Bleiburgu su ih Englezi opklolili i predali, vratili partizanima preko granice, nakon čega je umrlo na ‘križnom putu’ ili pobijeno prema istorijskim nepotpunim podacima par stotina hiljada zarobljenih vojnika i civila, zbog čega se i danas optužuju Josip Broz i partizani.
U ime tog događaja, godinama se u Bleiburgu prisjećalo i molilo, međutim unazad par godina Austrija je zabranila (osim misa u crkvama) ovo okupljanje koje je i po organizaciji i po sadržaju odavno prešlo sa podsjećanja na križne puteve u otvoreno veličanje fašizma.

I po principu ‘što ne valja drugima, valja Bosni’, eto Bleiburga kod nas.
Ove godine u organizaciji Hrvatske i predstavnika HDZa (Hrvatskog narodnog Sabora) sjećanje je definitivno prešlo u BiH i kakve su (ne)prilike tu će se nastaniti.
Na skupu je, naime, najavljena izgradnja spomen-obilježja, osim Dragana Čovića skupu su prisustvovali i zvanični predstavnici vlade Republike Hrvatske. Misu je u Stocu predvodio penzionisani biskup Pero Sudar.

Ako se, a hoće – ne treba u to uopšte sumnjati’, ovdje u BiH uz rijeku Radimlju kod Stoca (kao što imamo spomenik – dvore koje je izgradio Dragan Čović pomjerajući sam prirodni tok rijeke Radobolje kod Mostara) imaćemo i spomenik kad se izgradi u Stocu, kao i popratne ‘sadržaje’, osim onih crkvenih i molitvenih. Biće tu i ‘Počasni Bleiburški vodovi’, crne ustaške uniforme, zastave, Thomspon, biće Pavelića i njegovih jarana jer kako vrijeme odmiče sve smo više ‘za Dom spremni’, tako da će mo uz bosanske stećke dobiti i okamenjene znakove fašizma, nije isključeno da se i bh predstavnici vlasti, tačnije bošnjaki predstavnici tu pojave, posebno hodže, jer kad smo već onda u vrijeme II Svjetskog rata bili skupa, što bi nas sada neko razdvajao.
Uostalom, glavni bh grad je živi svjedok da tu još ima zajedničkog NDH života, dok svakodnevno špartanje hrvatskih državnika i zvaničnika po BiH bez najave i protokola odavno dovoljno govori o našoj suverenosti i nezavisnosti, o zajedništvu posebno.

photo : Dragan Čović predsjednik HDZa BiH sa predstavnicima HNSa na novom Bleiburgu u Stocu, arhiv