Od sveg‘ mi je preča odjeća od streča: osim po platama, paušalima, dnevnicama i skupim državnim telefonima bh političare sa slika pamtimo i po ‘stajlingu’ (styling), Vojin Mijatović ‘medijska zvijezda crvenih đavola’ SDP je tu neprikosnoven. Kao Lepa Brena sa svojim hitom ‘joj što volim uske pnatalone’…  

 

Skoro svi, ama baš svi bh politicusi, ‘naši lideri’, ‘naše vođe’, ministri, predsjednici stranaka pa čak i njihovi vozači, itekako brinu o svom izgledu. Što bi se reklo o ‘stajlingu’ (styling). Međutim, i pored toga po onoj narodnoj ‘ima se, more se’ ili još bolje po onoj ‘ako ne znaš šta je dobro znaš šta je skupo’, svi mi izgledaju isti, uz manje izuzetke. Pretjerano uglancane i ulaštene cipele, skupa odijela u kombinaciji uskih sakoa kao da su sa zadnje mature ili izvađena iz mašine za veš pa ‘ušla u vodu’, uskim hlačama također sa ‘peglom’ ili bez, sa celularnim velikim kao tablet u rukama što odaje u startu važnost vlasnika i sa kilo gela u kosi ili ćeli ili skupim naočarima na glavi, nosu ili okačene o vratu .. Možeš ih na kilometar prepozanti, kao kontrolore u tramvaju ili Jehove svjedoke na vratima.

Mnogi od njih utegnuti u tim odijelima skupe marke izgledaju i smiješno i primitivno, posebno kad još ‘ture’ naočari sa tamnim staklima (mnogi od njih kažu ‘sa mračnim staklima’, kao stakla u njihovim skupim autima) ali drugačije i ne može biti : iskakanje iz opanaka u modnu obuću mora da žulja i boli. Fali još da zapjevaju onu poznatu od Lepe Brene ‘joj što volim uske pantalone..’ pa da se podsjetimo na slavne primadone i ostale.
U tom ‘stajlingu’ neki vole zadržati image ‘frajera’ iz nekadašnjih dana pa se u to načisto izgube, kao recimo Hamdija Abdić Tigar, Lipovača ili Nermin Nikšić te Lagumdžija sa onim jaknam sa krznom oko kapuljače. U kojim kombinacijama odmah možeš vidjeti o kome se radi. Nimalo žalosnije i smiješnije istvremeno mi ne izgleda i Bakir Izetbegović odavno već starac kad se prošeta u onim svojim skupim mladalačkim odijelima odabrane marke gdje se ističu uske nogavice koje jedva pokriju zglob noge a kamo li skupe ufrickane cipele. Dođe ti da vikneša da ne uvijediš oratore, zemljake, seljake i ostalu poštenu rodbinu na selu : jesi li nahranio koze jarane, a?

U moru tih basnoslovno skupih a beskorisnih tipova našeg propalog društva i države ipak se izdvaja Vojin Mijatović, ‘medijska zvijezda’ SDP bratije u vlasti. I po političarenju i po ‘stajlingu’. Po ovom prvom, koketiranju i ašikovanju sa SDA zelenom mafijom u vlasti jer je uveo SDP u đavolju koaliciju sa onima kojima je skoro sva politička bh sila skoro okrenula leđa osim Željka Komšića (kojeg uzgred Vojin cijeni, poštuje i prati više nego svog šefa Nikšića sa frizurom Kim Il-Sung-a) sa namjerom da se dočepa dobre funkcije i da spasi posrnulu bandu i stranku, po ovom drugom jer po svom osebujnom stilu oblačenja načisto ne može biti neprimjećen. Uske i kratke hlače kao ženske tajice, ili kao strech farmerke ili kao fitnes pantalone gore, dolje-patike ili cipele, ne znaš da li je pošao u šetnju, na politički miting, na sijelo vehbija ili na tv dijalog.
Mnogi se potajice smiju njegovim uskim farmerkama ili hlačama od poliestera, kratkim nogavicaam koje podsjećaju na odijevne predmete ‘onih što ih uopšte nema u BiH’-bh vehabija, međutim Vojin ide dalje i ne osvrće se.

‘Helanka man’ je po ovim svojim finesama odijevanja postao već prepoznatljiv. Neko će primijetiti da sam ovdje pomiješao i ‘tajice’ i ‘helanke’ i ‘skinny jeans’ od strecha-a i još neke modne detalje, sve ono što Vojin voli obući ili navući da izvinete, koje ovu odjeću čine različitom, jebi ga šta ću kad mi to sve slično. I kad sam naučio cijelog života kad me pitaju hoću li nešto bolje i specijalno da odgovorim-jok, daj mi standardno. Pa makar i loše.

Vojin Mijatović je uplovio u svoj stil. On bi rekao kao u silnim intervjuima koji na mahove postanu i patetični i dramatični : ja sa tim nemam problem.
Nemam ni ja, samo bilježim. Uz konstataciju da ovakav ‘stajling’ ne bi trebali pratiti stari i ižvakani političari, a prate, njima ‘ne sliši’ kao Vojinu. Ili Ćamilu Durakoviću i Harisu ‘čakija’ Zahiragiću, recimo.

photo : Vojin Mijatović u Banja Luci sa bh zastavom, u manjim okvirima modni detalji i ‘stajling’ ovog SDP političara, arhiv